Πέρασε περισσότερο από ένα έτος με την ελληνική οικονομία εκτός προγραμμάτων στήριξης. Η σοβαρά τραυματισθείσα οικονομική δραστηριότητα κατάφερε, χωρίς ενέσεις, να προχωρήσει. Αλλά οι οικονομικοί αναλυτές ειδοποιούν για τις δυσκολίες του 2020.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Πέρασε περισσότερο από ένα έτος με την ελληνική οικονομία εκτός προγραμμάτων στήριξης. Η σοβαρά τραυματισθείσα οικονομική δραστηριότητα κατάφερε, χωρίς ενέσεις, να προχωρήσει. Αλλά οι οικονομικοί αναλυτές ειδοποιούν για τις δυσκολίες του 2020.
Είναι η χρονιά που θα εμφανιστούν έντονες πιέσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, από την προσπάθεια να καθαρίσουν, από το βάρος των μην εξυπηρετούμενων δανείων, οι ισολογισμοί των τραπεζών. Αναμένεται επίσης αύξηση των εντάσεων με τους γείτονες, με αφορμή την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο. Από την εποχή του “Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του” έχουμε περάσει στο Αιγαίο που διεκδικείται από τους γίγαντες του ενεργειακού τομέα… μέσω αντιπροσώπων. Για την ώρα, οι θεσμικοί προσδοκούν κάτι θετικό από τον Τραπεζικό κλάδο και αδιαφορούν για τις εντάσεις στο Αιγαίο.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων που κυριαρχούν στο Αθηναϊκό χρηματιστήριο έχουν ωθήσει τους βασικούς δείκτες ψηλότερα με τη βοήθεια μετοχών του 25άρη χωρίς κεντρική βοήθεια από τις Τράπεζες. Ωστόσο η διάθεσή τους έναντι των μετοχών εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να είναι ανάλογη.
Δυο συνεδριάσεις ανέβασαν την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου από τα 60,231 δις ευρώ στα 61,982 δις. Μια αύξηση κατά 1,751 δις ευρώ ερμηνεύτηκε από αρκετούς ως ευκαιριακή αλλά αναγνωρίστηκε επίσης η γενίκευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος τουλάχιστον στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Για αυτό πιθανά ορισμένοι θεώρησαν ότι η ανάγκη ωραιοποίησης των αποτιμήσεων των θεσμικών χαρτοφυλακίων ήταν η βάση του πρόσφατου άλματος.
Ωστόσο ήταν αρκετοί εγχώριοι παράγοντες που εκτιμούσαν επιτυχώς τις δυνατότητες της αγοράς πριν από τα μέσα του μηνός. Αναφέρουμε ενδεικτικά: O Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ από τις 12 Δεκεμβρίου είχε τονίσει: Ως επιθυμητός τεχνικός στόχος, μέχρι τέλους έτους, παραμένουν οι 2300 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτησης των 2180 μονάδων, που μας ταλαιπώρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συμπερασματικά, η αργά εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια. Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec από τις 13 Δεκεμβρίου ειδοποίησε: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε εντός των επιτρεπτών ορίων που ορίζουν μια γρήγορη διόρθωση. Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν επανέλθει σε αγοραστικές ζώνες και οι ταλαντωτές έχουν ανανεώσει το ανοδικό περιθώριο στις 930 μονάδες.
Είναι ενδιαφέρον μετά από τα ανωτέρω να διαπιστώσουμε αν οι ώρες συναλλαγών που απομένουν ως την εκπνοή του έτους θα αφιερωθούν σε μια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα ή θα υπάρξει συνέχεια, που θα επιβεβαιώσει την προσπάθεια για βελτίωση των αποτιμήσεων των θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Η απόδοση του αθηναϊκού χρηματιστηρίου πέρασε το 50% σε ετήσια βάση και κατά συνέπεια, βρισκόμαστε σε μια περίοδο θριάμβου για τις ελληνικές μετοχικές αξίες. Αλλά δεν διαπιστώνουμε κάποιο είδος ενθουσιασμού μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών. Να αποδίδει ο μέσος όρος 50% δεν είναι συχνό φαινόμενο, ωστόσο αυτή η επίδοση, μαζί με την σε εξέλιξη τάση για αναζήτηση υψηλότερων τιμών, περιορίζεται σε μικρό αριθμό μετοχών και συγκεκριμένα στα blue chip. Αντίθετα δεν θέλει η αγορά να περάσει σε αντίστοιχο κύκλο ανόδου τις μετοχές του FTSEM, που μετά την κορύφωση του Ιουλίου στις 1468 μονάδες, εμφάνισε μια σταθερής κλίσης κάθοδο που στις 11 Δεκεμβρίου, τον οδήγησε ως τις 1133 μονάδες. Κατάφερε την Παρασκευή να περάσει πάλι πάνω από τις 1200, αλλά ενώ οι ΓΔ και 25άρης εγγράφουν νέα υψηλά έτους, η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει τον δείκτη της 267 μονάδες χαμηλότερα από την κορυφή.
Κρίνοντας από τη μετριοπάθεια στις προσδοκίες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, που προκάλεσε η βουτιά του τζίρου στην τελευταία σύνοδο, νομίζουμε πως ορισμένοι εγχώριοι παράγοντες ψάχνουν συχνά δικαιολογίες για να καλύψουν την, μάλλον ζημιογόνα, υπερβολική επιφύλαξή τους. Σε μιάμιση συνεδρία δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, ακόμα και αν υπάρξει ωραιοποίηση των αποτιμήσεων, καθώς βοηθά σε αυτό και η δυναμική των αγορών της Wall Street. Αυτό που περιμέναμε όμως ήταν μια αισιόδοξη προσέγγιση για τις δυνατότητες της αγοράς στο 2020. Καταλαβαίνουμε να είναι προβληματισμένοι οι ιδιώτες επενδυτές. Καθώς, μετά από το +50% για φέτος, φαντάζει πιθανότερη μια χαμηλότερη επίδοση του χρόνου. Δικαιολογημένα επιφυλάσσονται όσοι δεν γεύτηκαν χαρά από το φετινό ράλι, είτε γιατί τόλμησαν μετά τις εθνικές εκλογές, είτε γιατί δεν συμμετείχαν καθόλου.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Οι αγορές πριν ξεκινήσει το 2020 αισιοδοξούν
Αν αφήσουμε τα εβδομαδιαία κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών και παρατηρήσουμε τη μεταβολή τους για τον Δεκέμβριο και το έτος, θα διαπιστώσουμε μια διάχυτη αισιοδοξία που δεν υπήρχε πέρυσι. Ο μήνας πριν την είσοδο στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα έδωσε κέρδη σε όλους τους δείκτες των αγορών μετοχών που θεωρούνται ως οι πλέον αντιπροσωπευτικές της επενδυτικής βιομηχανίας.
Ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης S&P500 έχει ενισχυθεί ως τώρα +3,15% τον Δεκέμβριο και αποδίδει στο 2019 +29,25% εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη επίδοση από το 2013. Απέχει δε ελάχιστα από το να ξεπεράσει η ετήσια απόδοσή του το 29,6%, την καλύτερη από το 1997 και μετά. Από τους δείκτες του φάρου της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς μεγαλύτερα ετήσια κέρδη έχει ο Nasdaq με απόδοση +35,74%, αν συνυπολογίσουμε δε τη στήριξη που έδωσε στον S&P500 ο τομέας της τεχνολογίας, οι προσδοκίες για κέρδη από αυτές τις εταιρίες ήταν η βάση της φετινής ανόδου παγκόσμια.
Φίνις με μεγάλες επιδόσεις
Την αισιοδοξία γεννά κάθε τύπου αποτύπωση της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς και ξεκινάμε από την Παρασκευή, καθώς η αίσθηση από το πρόσφατο παρελθόν είναι δυνατότερη από τις συγκρίσεις και τα συμβάντα στο απώτερο. Οι χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια σκαρφάλωσαν την Παρασκευή σε νέα επίπεδα υψηλών, καθώς το ράλι στο τέλος του έτους ενισχύθηκε από τα κινεζικά οικονομικά δεδομένα που γέννησαν διάθεση για ρίσκο. Υπάρχει επίσης η αισιοδοξία ότι η προ των πυλώνεμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας θα αυξήσει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ενώ το δολάριο εξασθένησε καθώς αυξανόταν η όρεξη για ανάληψη κινδύνου.
Τα κέρδη στις κινεζικές βιομηχανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε οκτώ μήνες το Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με πέρυσι, αλλά η μεγάλη αδυναμία της εγχώριας ζήτησης εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τα εταιρικά κέρδη το 2020. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συγκλόνισε το διεθνές εμπόριο. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών μειώθηκε κατά 15,2% το δωδεκάμηνο έως το Νοέμβριο, έναντι της ίδιας περιόδου που έληξε το 2018.
Έτσι η Wall Street εμφάνισε νέα ρεκόρ όλων των εποχών στο άνοιγμα ή σύντομα και οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν για τρίτη μέρα σε νέες κορυφές αυτή την εβδομάδα. Οι αγορές μετοχών παρέμειναν σε πορεία για το καλύτερο έτος από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία. Ο Δείκτης της MSCI των μετοχών σε 49 χώρες κέρδισε 0,35%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αυξήθηκε κατά 0,21%, και οι δύο έφθασαν σε υψηλά βίου. Το δολάριο υποχώρησε, καθώς η αυξημένη όρεξη για κινδύνους υπονόμευσε την γοητεία του έναντι των ξένων επενδυτών που το θεωρούν ασφαλές λιμάνι.
Λαμπρό το μέλλον
Το κλίμα χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες δεν φαίνεται να συναντά εμπόδια, αφού συνεχίζονται “τα μετρητά που προσγειώνονται στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά με ρίψεις από καμπίνες ελικόπτερων” για να θυμηθούμε τις ενστάσεις των συντηρητικών και απαισιόδοξων. Καθώς εισερχόμεθα στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, νέες δυνατότητες αποκόμισης κέρδους αποτελούν οι εταιρίες που θα απαντήσουν στις κλιματικές κρίσεις, θα εξοπλίσουν έξυπνες πόλεις καθώς και η διαστημική οικονομία.
Η αισιοδοξία στο φρόνημα των διαχειριστών οφείλεται επίσης σε χειροπιαστά δεδομένα. Οι μετοχές παγκόσμια απέκτησαν πάνω από 25 τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον αξία, τα τελευταία 10 χρόνια και ένα ράλι στην αγορά ομολόγων έφερε τις αποδόσεις ομολόγων αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάτω από το μηδέν. Ενώ οι εταιρείες που κυριαρχούν στο διαδίκτυο μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, ψωνίζουν και ψυχαγωγούνται. Τώρα για την επόμενη δεκαετία οι μεγάλες προσδοκίες αφορούν στην τεχνολογική επανάσταση.
Αρκετοί αναρωτιούνται αν θα ήταν δυνατή μια επανάληψη της γνωστής δεκαετία του 1920 που ξεκίνησε με έτη ευημερίας, καινοτομίας και κοινωνικών εξελίξεων, όπως η ανάκτηση στο δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες που κέρδισαν τότε. Συνεπώς υπάρχει ανησυχία, μαζί με την ευφορία καθώς ο τρέχον οικονομικός κύκλος είναι ήδη ο μακρύτερος στην ιστορία των ΗΠΑ και η ύφεση φαίνεται αναπόφευκτη στη νέα δεκαετία, η οποία θα σηματοδοτήσει επίσης 100 χρόνια από τη συντριβή της Wall Street το 1929. Θεωρούμε πως τις κρίσεις και τις περιόδους ευημερίας τις καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό η κυκλικότητα της ανθρώπινης ψυχολογίας κατά περιόδους. Καθώς μια μελέτη των θεμάτων της ελληνικής τραγωδίας και όλων των μεγάλων θεατρικών έργων που σφράγισαν τον πολιτισμό στη γη, αποκαλύπτει πως η ψυχή του ανθρώπου είναι αναλλοίωτη και διαθέτει χαρακτηριστικά που οδηγούν στην καταστροφή αλλά και άλλα που διευκολύνουν την πρόοδο που επιτυγχάνεται τελικά.
Η εικόνα με αριθμούς
Η τέταρτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έφερε στο 72,2% των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη, δηλαδή στους 13 από τους 18, ενώ όλοι εμφανίζουν κέρδη για το Δεκέμβριο και το 2019. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +0,58% στη βδομάδα, στον μήνα +3,15% και στο 2019 αποδίδει +28,50%. Ο Dow, με κέρδη +0,67%, στον μήνα κερδίζει +2,12% και στο 2019 +22,80%. Ο S&P400 με μεταβολή -0,13%, στον μήνα εμφάνισε απόδοση +2,62% και στο 2019 +24,04%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας -0,17%, στον μήνα έχει μεταβολή +2,74% και στο 2019 +23,76%. Ο δε Nasdaq, είχε άνοδο +0,91%, στον μήνα +3,94% και στο 2019 +35,74%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +0,82% στη βδομάδα, στον μήνα +4,06% και στο 2019 +13,63%. Ο DAX κέρδισε +0,14%, στον μήνα +0,76% και στο 2019 και +26,31%, ο CAC είχε μεταβολή +0,14%, στον μήνα +2,24% και στο 2019 αποδίδει +27,62%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +0,26%, στον μήνα +3,73% και στο έτος κερδίζει +13,59%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,03%, στον μήνα ανέβηκε +2,14% και στο 2019 στο έτος κερδίζει +29,65%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +0,32%, στον μήνα κέρδισε +3,02% και στο 2019 +24,31%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,23%, στον μήνα +7,67% και στο 2019 +32,59%, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,55%, κερδίζει στον μήνα +3,37% και +6,29% φέτος. Ο χρυσός με άνοδο +2,24%, βρέθηκε στα 1515,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +18,29%. Σημειώθηκε άνοδος κατά +2,25%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 61,72 δολάρια το βαρέλι. Στον μήνα κέρδισε +11,37% και στο 2019 γράφει κέρδη +35,92%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,09%, στον μήνα κερδίζει +2,33% και στο 2019 +19,10%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,00%, στον μήνα +5,57%, με επίδοση στο έτος +7,99%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -0,26%, στον μήνα αποδίδει +1,92% και στο 2019 +15,27%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +1,27%, στον μήνα +7,13% και στο 2019 +9,21%. Με εβδομαδιαία μεταβολή 0,00% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στον μήνα +4,63% και στο 2019 +20,50%.
Η τεχνολογία υπόσχεται κέρδη
Η ενασχόληση επί χρόνια με το ρεπορτάζ των εταιριών τεχνολογίας μας ώθησε στο να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και από τη σκοπιά των αγορών μετοχών. Εκτιμούμε πως τα κέρδη των εταιριών των ημιαγωγών θα είναι το θέμα για τα επόμενα δυο χρόνια.
Οι κλάδοι των κορυφαίων επιδόσεων στον S & P 500 φέτος είναι μέχρι σήμερα των Semiconductor Equipment με 96,5% άνοδο, ακολουθούμενος από τον τομέα Hardware, Storage & Peripherals (71,4%), Diversified Support Services (69,0%). Ο κλάδος των ημιαγωγών ήταν λίγο πιο κάτω, αυξημένος κατά 40,6%. Η γνωστή για την κυκλικότητά της βιομηχανία ημιαγωγών ξεκίνησε τη χρονιά με ελεύθερη πτώση, αλλά φαίνεται ότι το καλοκαίρι ορίστηκε ο πυθμένας. Οι πωλήσεις ημιαγωγών παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 13,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ημιαγωγών. Η βελτίωση κατά 9,3% του τριμηνιαίου κινητού μέσου όρου των πωλήσεων ημιαγωγών είναι εντυπωσιακή. Ο οργανισμός World Semiconductor Trade Statistics υπολογίζει να αυξηθούν οι πωλήσεις κατά 5,9% το 2020 και 6,3% το 2021, αφού θα έχουν μειωθεί φέτος κατά 12,8%. Οι αναλυτές της Wall Street δεν αναμένουν την ανάκαμψη των κερδών στη βιομηχανία ημιαγωγών να εμφανιστούν πριν το 2021, όταν τα κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 16,5% σε σύγκριση με πτώση κατά 12,4% φέτος και μείωση κατά 1,5% το 2020.
Η αισιοδοξία γύρω από Semis και Semiconductor Equipment επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των 5G τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αφού συζητήθηκαν επί χρόνια, τα δίκτυα 5G αναμένεται να επιταχυνθούν το επόμενο έτος. Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα μικροτσίπ στον νέο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την αποστολή και λήψη σημάτων 5G καθώς και για τα νέα τηλέφωνα και συσκευές που έχουν δυνατότητες σύνδεσης με το Internet. Ο διευθύνων σύμβουλος της Applied Materials Gary Dickerson στην τηλεδιάσκεψη επί των κερδών της εταιρείας ανέφερε «Κοιτάζοντας το ευρύτερο πλαίσιο για τη βιομηχανία, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης, καθώς εμφανίζονται νέοι μοχλοί για την ανάπτυξη με τη μορφή του IoT, των Big Data, και της τεχνητής νοημοσύνης. Κατά την επόμενη δεκαετία, αναμένουμε να αναπτυχθούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια συσκευές αιχμής, σε μια έκρηξη δημιουργίας δεδομένων και νέες προσεγγίσεις στον τομέα της πληροφορικής για την αειφόρο επεξεργασία και τη δημιουργία αξίας από όλα τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα ».
ΧΑ
Με δυο βήματα, η αγορά από τις 892 στις 920 μονάδες
Με δυο ανοδικές συνεδριάσεις στη βδομάδα των εορτών για τα Χριστούγεννα οι θεσμικοί με μέσο τζίρο κοντά στα 52,5 εκατ. ευρώ ενώ τα πακέτα είχαν ημερήσια αξία 7,2 έδωσαν άνοδο στον μέσο όρο +3,19%, στον FTSE25 +3,14% με διακύμανση στη βδομάδα 3,20%. Δεδομένο που υπογραμμίζει το φαινόμενο το χαμηλό να είναι το άνοιγμα της Δευτέρας και το ανώτερο το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο δε δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +2,87% με μέση αξία συναλλαγών 3,15 εκατ. ευρώ. Η πρώτη σύνοδος έδωσε κέρδη +2,29% στον ΓΔ που οδηγήθηκε στις 912,52 από 892,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2287,71 από 2235,75 με μεταβολή +2,32%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +2,65%. Στη δεύτερη και τελευταία της εβδομάδας ο ΓΔ με μεταβολή +0,88% οδηγήθηκε στις 920,54 και ο 25άρης έκλεισε στις 2306,00 με άνοδο +0,80%, ενώ ο FTSEM ενισχύθηκε κατά +0,21%.
Οι συνέπειες της πρόσφατης ανόδου στην μηνιαία επίδοση του ΓΔ ήταν κέρδη +2,10% για τον Δεκέμβριο, που έφερε αρχικά τον ΓΔ ως τις 861 μονάδες, για τον 25άρη ενίσχυση +1,37%, ενώ οριακές είναι πλέον οι απώλειες του FTSEM -0,36%. Οι ετήσιες επιδόσεις τους αντίστοιχα έγιναν +50,10%, +43,37%, και +23,22%.
Οι βασικοί δείκτες έπιασαν έτσι επίπεδα τιμών που όριζαν ως επιθυμητά ως το τέλος του έτους αισιόδοξοι εγχώριοι αναλυτές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Μετριοπαθής αισιοδοξία από τους traders
Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας των Χριστουγέννων με κυριαρχία των σειρών του 2020 στα παράγωγα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο από τις 11:01 ως τις 11:24 και τον πέρασαν σε θετικό μόνιμα από τις 13:07 ως το τέλος. Τον έκλεισαν δε, 18,29 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο στις 2306,68 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:55. Ενώ η εγγραφή του ελάχιστου στις 2284,07 ήρθε στις 11:13. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2304,01. Το κλείσιμο στις 2306,00 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,80%. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε 7,182 από 8,842 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 608 με ανώτερο τις 2309,50, κατώτερο τις 2287,50 και τελευταίες πράξεις στις 2308,50 από 2294,00 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Φεβρουαρίου με 72 συμβόλαια με ανώτερο τις 2313,25 και κατώτερο τις 2299,00, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2313,25 από 2281,75 μονάδες. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 10.268 από 10.090 και για την επόμενη 205 από 181 Ανοικτά ΣΜΕ.
Στα calls του 25άρη λήξης Ιανουαρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 7 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 και 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 59 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Για την επόμενη σειρά ο όγκος ήταν 80 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες.
Οι βασικοί δείκτες έπιασαν επίπεδα τιμών που όριζαν ως επιθυμητά ως το τέλος του έτους οι αισιόδοξοι εγχώριοι αναλυτές. Αλλά αυτές τις μέρες αξίζει να αφήσουμε την εβδομαδιαία προσέγγιση της αγοράς και να παρατηρήσουμε την στατιστική εικόνα μέσα στο μήνα το έτος και κύρια τους τελευταίους 3 μήνες παράλληλα με την επίδοση τους στο έτος. Στόχος είναι η ανακάλυψη πληροφοριών για την ορμή των τιμών μετοχών και δεικτών κατά την είσοδο της νέας χρονιάς.
Η εικόνα των blue chip
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Μετά το κλείσιμο στο νέο υψηλό έτους των ΓΔ και 25άρη οι παρατηρήσεις των αναλυτών ήταν οι ακόλουθες:
Η Eurobank Eq σημείωσε: “Η Εγχώρια Αγορά παρέμεινε σήμερα σε θετικό έδαφος, λόγω υποστηρικτικού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές, όμως η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή”.
Η Beta Sec εκτιμούσε: “Συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, που ήταν και το βασικό σενάριο για σήμερα (την Παρασκευή), καθώς απουσιάζουν οι Επενδυτές λόγω της εορταστικής περιόδου. Μόλις μιάμιση συνεδρίαση έχει απομείνει μέχρι το τέλος του έτους, άρα και κινήσεις ωραιοποίησης αποτιμήσεων είναι πιθανές”.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Η διαμόρφωση της ψηλότερης επίδοσης του έτους για τον ΓΔ, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους των μετοχών, αναβάθμισε την επενδυτική ψυχολογία, ενώ την ίδια ώρα οι δείκτες στη Wall Street συνεχίζουν τα δικά τους ρεκόρ. Επομένως ήταν πιθανή η περαιτέρω ανοδική κίνηση του Δείκτη στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος”.
Η Leon Depolas Sec επεσήμανε: “Το κλείσιμο του έτους φαίνεται ότι θα είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2015, ανεβάζοντας τον πήχη για την αρχή της επόμενης χρονιάς, ενώ θετικό σημάδι θα είναι η αύξηση του τζίρου. Παρόμοια είναι και η εικόνα στο εξωτερικό, αλλά με εορταστική συναλλακτική δραστηριότητα”.
Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services τόνισε:
“Το 2019 φεύγει αφήνοντας μια γλυκιά γεύση στους Επενδυτές και μια σοβαρή προσδοκία στους Επαγγελματίες της Αγοράς.
Οι Επενδυτές καταγράφουν κέρδη της τάξης του 50% και θεωρητικά θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Φυσικά ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών, με αποτέλεσμα ακόμα και το τεράστιο ποσοστό απόδοσης που καταγράφεται να μην έχει καταφέρει να φέρει χαμόγελα στους πιο μακροπρόθεσμους Επενδυτές που ακόμη χάνουν, ειδικά στις Τράπεζες.
Οι Επαγγελματίες της Αγοράς, αν και δεν είδαν κάποια αύξηση τζίρου που να δικαιολογεί ενθουσιασμό, βλέπουν κινήσεις που προδιαθέτουν για βελτίωση του κλίματος και έξοδο από την κρίση. Τα spreads των ομολόγων έχουν πέσει θεαματικά, αν και αυτό δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα σωστά στις αξιολογήσεις των Διεθνών Οίκων. Το Χρηματιστήριο άρχισε να στηρίζει ομολογιακές εκδόσεις και Α.Μ.Κ. για τομείς της Οικονομίας εκτός των Τραπεζών και αυτό σημαίνει ότι άρχισε να επιτελεί τον θεσμικό του ρόλο και να δίνει χρήματα στην πραγματική Οικονομία.
Ακόμα οι Επενδυτές δεν εμπιστεύονται τη Δημόσια Διοίκηση της Ελλάδας και τους Έλληνες Επιχειρηματίες που κατέχουν μεγάλα ποσοστά στις Εισηγμένες Εταιρείες τους. Όμως η Δημόσια Διοίκηση αλλάζει και το πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση επίσης αλλάζει. Η Δημόσια Διοίκηση δυστυχώς έχει τόσα συσσωρευμένα προβλήματα, που οι αλλαγές απαιτείται να είναι αποφασιστικές και να δώσουν ένα τόνο άμεσης υλοποίησης.
Επιπρόσθετα στα παραπάνω, πολλές Εισηγμένες έχουν καταλάβει πως αν θέλουν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη που όλοι ελπίζουμε, θα χρειαστούν κεφάλαια και επιχειρηματικές συμφωνίες. Το 2020 δίνει ελπίδες πως θα είναι ένα έτος στο οποίο το Χρηματιστήριο θα αναλάβει πιο ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της Κοινωνίας. Σαν Χρηματιστήριο φυσικά επηρεάζεται από τις εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές, ενώ και τα γεωπολιτικά βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο.
Με τις περυσινές πολύ μεγάλες αποδόσεις, θα βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο των Ξένων, ενώ η Ελληνική Κοινωνία έχει καταλάβει πως χωρίς χρήματα στον Ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Καλή χρονιά και ας ελπίσουμε οι προσδοκίες να ευοδωθούν”.
Σήμερα
Ένα ικανό πλήθος ασιατικών χρηματιστηρίων κινήθηκε προς το υψηλότερο σημείο σε βάθος 18 μηνών σήμερα Δευτέρα 30/12, καθώς οι κινεζικές μετοχές εμφάνισαν κέρδη, ενώ το πετρέλαιο κυμάνθηκε κοντά σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε υψηλά τριμήνου, σε συνδυασμό με τις περικοπές αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, την αισιοδοξία για τα προβλήματα του διεθνούς εμπορίου και τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία ήταν στο δεύτερο μέρος της συνόδου με άνοδο 0,2%, γυρίζοντας από μια αρχική απώλεια αλλά στις 8:45 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν +0,05%.
Οι κινεζικές αγορές, οι οποίες είχαν ξεκινήσει την ημέρα χαμηλότερα, σημείωσαν άνοδο 1,24% στο μεσημεριανό διάλειμμα, ενισχυμένες από την έκθεση ότι προβλέπεται οι λιανικές πωλήσεις το 2019 να αυξηθούν κατά 8% και από τις προσδοκίες ότι ένα νέο σημείο αναφοράς για δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού και θα προκαλέσει τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα η μεταβολή του Σύνθετου Δείκτη της Σαγκάης ήταν +1,06%. Ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ έχει στις 8:45 δική μας ώρα μεταβολή +0,44%.
Ωστόσο, οι μετοχές της Αυστραλίας παρέμειναν σε πτώση 0,44% καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ενθυλακώνουν τα πρόσφατα κέρδη, αλλά στις 8:45 η πτώση είχε περιοριστεί στο -0,26%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,58% και στις 8:45 η πτώση είχε φθάσει το -0,63%.
Το πετρέλαιο κέρδισε επίσης την Παρασκευή, με τις τιμές να καταγράφουν το τέταρτο συνεχές εβδομαδιαίο κέρδος τους για να σταθεροποιηθούν γύρω από το υψηλότερο επίπεδό τους σε τρεις μήνες. Τη Δευτέρα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent crude LCOc1 αυξήθηκε κατά 0,18% στα 68,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό των ΗΠΑ West Texas πρόσθεσε 0,05% στα 61,75 δολάρια αντιστρέφοντας μια πτώση στο ξεκίνημα.
Τα κέρδη του πετρελαίου προέκυψαν μετά τις ειδήσεις σχετικά με αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία κατά της Kataib Hezbollah, μιας ομάδας πολιτοφυλακής υποστηριζόμενης από το Ιράν. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν την Κυριακή ότι οι επιθέσεις ήταν επιτυχείς, αλλά προειδοποίησαν ότι μπορεί να ληφθούν "πρόσθετες ενέργειες" για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ.
"Ο σχιστόλιθος μπορεί πραγματικά να αυξήσει τις ποσότητες ώστε να αντιμετωπίσει κάθε έλλειμμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκληθεί από κλιμάκωση στη Συρία", ανέφερε ο Stephen Innes, της AxiTrader, προσθέτοντας ότι η αύξηση του λαϊκισμού στο Ιράκ δημιούργησε μεγαλύτερο κίνδυνο στις αγορές. Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε την Κυριακή ότι η ανάσχεση της παραγωγής πετρελαίου από διαδηλωτές δεν θα επηρέαζε τις εξαγωγές και τις επιχειρήσεις της χώρας.