Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο αρμόδιος Επίτροπος για την ενέργεια κ. Α. Πίμπαλγκς σχετικά με την ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα, σε απάντηση του στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.
Ο κ. Παπαδημούλης με την ερώτηση του, ζητούσε να μάθει τι μέρος της παραγόμενης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από γεωθερμικές πηγές και ποια είναι η ελληνική, ιδιωτική και δημόσια, συμμετοχή στα προγράμματα γεωθερμικής ενέργειας του κοινοτικού προγράμματος για την ευφυή ενέργεια (ΙΕΕ).
Ο κ. Πίμπαλγκς τονίζει στην απάντησή του πως «η χρήση γεωθερμικών πηγών για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής είναι αμελητέα στην Ελλάδα (μία εξοικονομούμενη γιγαβατώρα (GWh) γεωθερμικής παραγωγής σε σύνολο σχεδόν 6.000 GWh ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές). Στον τομέα της παραγωγής θερμότητας, η γεωθερμία αντιπροσωπεύει περίπου το 1,5% του συνόλου της παραγόμενης θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές».
Αντιστοίχως, η συμμετοχή των Ελλήνων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, που εκπροσωπούνται στα έργα που χρηματοδοτούνται από το κοινοτικό πρόγραμμα για την ευφυή ενέργεια δεν είναι παρά ελάχιστη. Μόνο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συμμετέχει σε δύο έργα του ΙΕΕ: στην ευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας (Ground-Reach) και στο πρόγραμμα εκείνο που επικεντρώνεται σε συστήματα επιμόρφωσης για μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (EARTH). Αντίθετα, υπογραμμίζει η Κομισιόν, «στα υπόλοιπα έργα γεωθερμίας(...)δεν έχουν συμμετάσχει εταίροι από την Ελλάδα».
Καταλήγοντας, ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «η ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα προσκρούει κυρίως σε διοικητικά εμπόδια». Παραπέμπει μάλιστα στην έκθεση του 2006 σχετικά με την προώθηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία τονίζει, πως για την Ελλάδα «απαιτούνται εντονότερες αυξήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (RES-E) για την επίτευξη του στόχου του 20,1% (κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ) το 2010».
«Η απάντηση της Κομισιόν καταγράφει τη μεγάλη και χρόνια καθυστέρηση στην ανάπτυξη της γεωθερμίας της Ελλάδας, μιας χώρας με πολύ καλό γεωθερμικό πεδίο. Η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί φθηνή, ήπια και ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, με άμεσα ενεργειακά-περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι οφείλουν εξηγήσεις και κυρίως ενέργειες για την ανάπτυξη της γεωθερμίας και τη σχετική αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων», δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.