Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 09:52

Market Beat: Με αργίες στην Ευρώπη και ρεκόρ σε ΗΠΑ η Αθήνα αναζητά νέα υψηλά έτους

Μια συνεδρίαση από εκείνες που διαμόρφωσαν την ανοδική δυναμική των τελευταίων ημερών του Δεκεμβρίου ήταν η τελευταία προ των αργιών των Χριστουγέννων. Χαμηλό μέρας στα πρώτα λεπτά ακόμα και με το άνοιγμα και ανώτερο στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος. Η σαφήνεια της ανόδου χθες σχετίζεται με το πλήθος των μετοχών που την απόλαυσαν έναντι των πτωτικών με σχέση ανοδικών/καθοδικών στο 4,5 προς 1 σπάνιο στατιστικό δεδομένο.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μια συνεδρίαση από εκείνες που διαμόρφωσαν την ανοδική δυναμική των τελευταίων ημερών του Δεκεμβρίου ήταν η τελευταία προ των αργιών των Χριστουγέννων. Χαμηλό μέρας στα πρώτα λεπτά ακόμα και με το άνοιγμα και ανώτερο στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος. Η σαφήνεια της ανόδου χθες σχετίζεται με το πλήθος των μετοχών που την απόλαυσαν έναντι των πτωτικών με σχέση ανοδικών/καθοδικών στο 4,5 προς 1 σπάνιο στατιστικό δεδομένο.  Το πιο σημαντικό ήταν το άλμα κατά +2,65% του FTSEM τη μέρα που η αξία ελεύθερων συναλλαγών για τις 20 μετοχές που τον απαρτίζουν ξεπέρασε τα 4,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ σπάνια στο έτος ο τζίρος του ξεπερνούσε τα 2 εκατ. Θεωρούμε πως πλέον οι εταιρικές κινήσεις έχουν το κατάλληλο σκηνικό ώστε να γίνουν αντιληπτές χωρίς τη συννεφιά της γενικότερης επιφύλαξης που σχετιζόταν με την δυναμική της οικονομίας της χώρας. Οι δε εγχώριοι επενδυτές έχοντας ήδη ικανοποίηση από την επενδυτική τους τόλμη φέτος σε αντίθεση με άλλα φινάλε έτους τουλάχιστον σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Αν κάποιος διάλεγε τη διαγραμματική παρακολούθηση της αγοράς, στην πρώτη και μαζί προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας των Χριστουγέννων, με αποτύπωση της πορείας του ΓΔ ανά ημίωρο  θα διαπίστωνε πως από την έναρξη ως τις 15:30 ήταν όλα ανοδικά. Συνεπώς είχαμε κυριαρχία της ζήτησης χωρίς ουσιαστική αμφισβήτηση. Όσο για τις μετοχές του δείκτη των θεσμικών, που είχε στους κόλπους του μια νέα μετοχή την ΕΥΔΑΠ στη θέση της ΣΕΝΕΡ, μόλις δυο εμφάνιζαν απώλειες.

Οι τράπεζες είχαν παρόμοια εικόνα και μετά τις 15:05 ξέσπασαν σε αυτές πιέσεις οι οποίες επηρέασαν και τη δυναμική των βασικών δεικτών. Αλλά η αντίδραση των θεσμικών ήταν γρήγορη χθες και η διάρκεια της καθόδου ήταν περιορισμένη, αφού σταμάτησε στις 15:40. Ο τραπεζικός δείκτης έγραψε ως ανώτερο έτους τις 924,2 μονάδες στο τέλος του δεύτερου δεκαήμερου του Νοέμβρη και χθες, εμφανίζοντας κέρδη της τάξης του 1,5% ήταν στις 865 μονάδες. Δηλαδή 60 χαμηλότερα, τη μέρα που ο ΓΔ περνούσε τις 908 ορίζοντας νέο μέγιστο έτους.

Τεχνικά ωστόσο, αν συντρέξουν λόγοι που θα επανέφεραν τις τραπεζικές μετοχές στα επίπεδα του Νοεμβρίου, ο ΓΔ θα μπορούσε αντί να αγκομαχάει στις 910 μονάδες να φλερτάρει με τις 930… και βάλε.

Το 2019 έχει σχεδόν τελειώσει και είναι σαφές, πως η αγορά θα παρουσιάσει την μεγαλύτερη ετήσια επίδοση, στο βίο της με νόμισμα το ευρώ. Βέβαια δεν ξεχνάμε, πως είναι επίσης η μόνη αγορά μετοχών στην ευρωζώνη που κατατάσσεται στις αναδυόμενες, μετά τη δραματική βύθιση της ελληνικής οικονομίας από το 2008 και μετά. Ωστόσο αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θα διαπιστώσουμε ότι το πρώτο εξάμηνο ήταν αυτό στο οποίο σημειώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου και μάλιστα ο Ιανουάριος ,είχε αφήσει σαφή “υπονοούμενα” για την εξαιρετική συνέχεια. Στις 28 Ιανουαρίου αναφέραμε εμφατικά:  “Η στήλη παρατηρώντας την στατιστική εικόνα εκτιμά πως η αγορά προετοιμάζεται για μεγάλη άνοδο. Ο χρόνος που θα περάσουμε από την προετοιμασία στην εκτίναξη, δεν προσδιορίζεται εύκολα. Για την ώρα την αισιόδοξη προσέγγιση ενισχύουν «κρυμμένες» λεπτομέρειες στατιστικού περιεχομένου“.

Απομένουν πλέον λιγότερο από είκοσι ώρες συναλλαγών ως το τέλος του έτους. Οι δυο βασικοί δείκτες της αγοράς ο ΓΔ ως μέσος όρος, που αποτελεί τον αντιπρόσωπο του συνόλου των μετοχών του ταμπλό και ο FTSE25, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ξένων και εγχώριων θεσμικών, θα εμφανίσουν πιθανότατα 11 ανοδικούς στους 12 του χρόνου. Ο ΓΔ έχει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο μόνο που στο +49% που χονδρικά αποδίδει το 41,6% εμφανίστηκε στο πρώτο εξάμηνο που δεν υπήρξε καθοδικός μήνας.  

Για τα blue chip ο καλύτερος μήνας με τα λιγότερα πτωτικά (ΜΟΗ ΣΑΡ ) ήταν ο Φεβρουάριος και ο σκληρότερος ο Αύγουστος όταν γλύτωσε τις απώλειες μόνο η ΤΕΝΕΡΓ. Όσοι αντιλαμβάνονται την έννοια του momentum της ορμής δηλαδή που έχει η τιμή μιας μετοχής μπορούν από τα μηνιαία βήματα να καταλάβουν σε ποια στο τέλος του τόσο ανοδικού έτους διατηρούν την ανοδική τους ορμή και σε ποια αυτή εμφανίζει σημάδια εξάντλησης. Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι η TITC δεν έχει στατιστικά δεδομένα από την αρχή του 2019 και η τελική εικόνα πιθανά για αυτό να την αδικεί.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ και Ασία

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν και ένα μεγάλο μέρος των χρηματιστηριακών αγορών παγκόσμια κατέγραψε ρεκόρ την Πέμπτη, με συναλλαγές  χαμηλών όγκων, λόγω διακοπών, καθώς το ράλι στα τέλη του έτους παρέμεινε σε εξέλιξη, με βάση την αισιοδοξία για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που βοήθησε την Wall Street να βρεθεί πάλι σε ρεκόρ υψηλών βίου.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε σε ανώτατα όρια σε βάθος τριμήνου, αυξημένο από την έκθεση που δείχνει χαμηλότερα τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου, και από τις ελπίδες ότι οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περιορίσουν την προμήθεια αργού πετρελαίου.

Στην Ασία, οι αγορές μετοχών την Τετάρτη αυξήθηκαν, με τις μετοχές της Κίνας να κλείνουν υψηλότερα, αφού το Πεκίνο ανέφερε περαιτέρω σχέδια για την ενίσχυση της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένων περίπου 385 δισεκατομμυρίων δολαρίων για προγραμματισμένες επενδύσεις σε υποδομές.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών σε ολόκληρο τον κόσμο κέρδισε 0,28% και βρέθηκε σε ένα ρεκόρ υψηλό. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έκλεισε 0,15%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,60%.

Οι φόβοι μιας ύφεσης έπληξαν τα σχέδια για επενδύσεις εταιρικού κεφαλαίου κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2019, αλλά η έντονη απασχόληση και τα σημάδια της βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας υποδηλώνουν ότι θα αλλάξει η εικόνα το επόμενο έτος.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υποβάλλουν αιτήσεις για παροχές επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη συνεχούς αντοχής στην αγορά εργασίας.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι οι Κινέζοι και οι αρμόδιοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή και ακολουθούν τις απαραίτητες διαδικασίες πριν υπογράψουν την εμπορική συμφωνία της Φάσης 1.

Με τις τεχνολογικές μετοχές στη θέση του οδηγού η Wall Street κινήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά.  

O δείκτης Dow Jones εμφάνισε άνοδο 0,37% ή 105,94 μονάδων στις 28.621,39 μονάδες με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,51% στις 3.239,91 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται στις 9.022,39 μονάδες με άνοδο 0,78%.

Ο τεχνολογικός δείκτης αναρριχήθηκε στις 8.000 μονάδες στις 27 Αυγούστου του 2018 ενώ φέτος καταγράφει άνοδο άνω του 35,7%. Πρωταγωνιστές στην άνοδο του Nasdaq μετοχές όπως η Microsoft που ενισχύεται 44% και η Apple 32,3% από τον Αύγουστο του 2018. 

ΕΥΡΩΠΗ

Αργίες

ΧΑ

Έξη blue chip στο έλκηθρο του Αι Βασίλη τα ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ & ΕΛΠΕ

Στην πρώτη από τις 3,5 τελευταίες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου και του 2019, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 893,32 με ανοδικό  χάσμα  (1,26 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (892,06), κινήθηκαν νευρικά. Στις 10:31 εμφανίστηκε το κατώτερο μέρας στις 892,01 από 891,73 μονάδες την προηγούμενη και αμέσως μετά το πρώτο πεντάλεπτο ξεκίνησε μια άνοδος διαρκείας. 

Το ανώτερο μέρας εμφανίστηκε, όπως συνήθως στις ξεκάθαρα ανοδικές συνόδους του Δεκέμβρη, στις δημοπρασίες στις 17:12 και ήταν οι 912,52 από 901,71 μονάδες την Παρασκευή. Στη διάρκεια των συναλλαγών διαμορφώθηκε μια ισορροπία ήτοι πλάγια κίνηση από τις 15:47 ως τις 17:00 ανάμεσα στις 907 και 909,3 μονάδες. Η νευρικότητα λειτούργησε αποκλειστικά υπέρ ανόδου. Έτσι, στις 17:01 τον είχαν αφήσει στις 908,98 μονάδες.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε την δυναμική της περιορισμένης νευρικότητας με ανοδική κατάληξη, που ίσχυε μόνιμα από τις 10:35 και μετά. Μετά την έναρξη των δημοπρασιών, η μεγάλη προς τα άνω ώθηση οδήγησε στην εγγραφή  τιμών ρεκόρ υψηλών έτους για τον ΓΔ λίγο πάνω από τις 912,5 μονάδες. Έτσι, έκλεισε πάνω στο ανώτερο της διακύμανσής του, αφού στις δημοπρασίες τα τελευταία λεπτά τον ώθησαν σημαντικά υψηλότερα.

Η σχεδόν μόνιμη υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς στη διαπραγμάτευση τραπεζικών μετοχών του 25άρη από το ξεκίνημα, έδωσαν στον δείκτη του κλάδου ανοδική κίνηση ανάμεσα στις 849 και τις 870 και η επικράτηση γενικευμένα ζήτησης από τις 11:30 ως τις 17:20, καθόρισε την πορεία του μέσου όρου στο τέλος. Υπαίτιοι των ωθήσεων ψηλότερα στην τιμή του ΓΔ ήταν οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΟΠΑΠ ΠΕΙΡ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ  και ΕΛΠΕ  με κέρδη μεγαλύτερα του +3% από τις 23 του 25άρη χωρίς απώλειες.

Οι εντολές πώλησης και αγοράς έφεραν διαφορετικό αποτέλεσμα για τις 4 συστημικές Τράπεζες στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης τους σημείωσε μέγιστο μέρας στις 870,46 από 863,55 μονάδες την προηγούμενη, και κλείσιμο την Πέμπτη πάλι στις 870,12. Υποχρεώθηκε να βρεθεί οριακά γύρω από τις 849 από 845,5 μονάδες κατώτερο την προηγούμενη σύνοδο. Συνεπώς η δυναμική τους συνέβαλε ώστε ο ΓΔ να εγκαταλείψει τη συσσώρευση, με άνοδο 20,46 μονάδες. Το επίπεδο των 880, μπορεί ακόμα να αντικατασταθεί σαν επίπεδο στήριξης από τις 899 – 900 μετά το +2,29% στο κλείσιμο.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός των Τραπεζών, με βάση τις μεταβολές τους ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,34%, ΟΠΑΠ +3,62%, ΟΤΕ +3,49%, ΜΠΕΛΑ +3,20% και ΕΛΠΕ +3,10%.  Οι τράπεζες είχαν ανοδική τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν οι ΦΡΛΚ -0,86%, και ΤΕΝΕΡΓ -0,39%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 61,502 από 60,231 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 14,101 εκατ. ευρώ (για ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΟΤΟΕΛ ΜΠΡΙΚ και ΑΡΑΙΓ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 4 μονάδες και με μεταβολή 0 μονάδες βάσης, η απόδοση από 1,46% παρέμεινε στο 1,46%.

 Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,98%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,97% από -1,05%, την ΕΤΕ στο +2,13% από -2,45%, ΕΥΡΩΒ +1,31% από +1,21% και την ΠΕΙΡ στο +3,52% από -3,40%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +2,65% από -0,10% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (21 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 21) και δυο ΣΑΡ ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +2,29% οδηγήθηκε στις 912,52 από 892,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2287,71 από 2235,75 με μεταβολή +2,32%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,739 από 118,138 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 14,101 από 2,498 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 46,621 από 110,234 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 4,608 από 1,575 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 82 από 42, των καθοδικών 18 από 58 και 23 από 22 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Μετριοπαθής αισιοδοξία στην πρώτη μέρα κυριαρχίας των νέων σειρών

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας με κυριαρχία των σειρών του 2020 στα παράγωγα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 στην αρχή σε αρνητικό πεδίο και τον πέρασαν σε θετικό από το δεύτερο λεπτό ως το τέλος. Τον έκλεισαν δε, 51,96 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο στις 2287,71 μονάδες, εμφανίστηκε στις 17:12. Ενώ η εγγραφή του ελάχιστου στις 2234,85 σημειώθηκε στις 10:31. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2277,15, ενώ το κλείσιμο στις 2287,71 από 2235,75 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,32%. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 8,842 από 36,569 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 537 με ανώτερο τις 2294,00 κατώτερο τις 2241,00 και τελευταίες πράξεις στις 2294,00 από 2240,00 μονάδες. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Φεβρουαρίου με 87 συμβόλαια με ανώτερο τις 2283,25 και κατώτερο τις 2250,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2281,75 μονάδες. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 10.090 από 10.011 και για την επόμενη 181 από 130 Ανοικτά ΣΜΕ.

Στα calls του 25άρη λήξης Ιανουαρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 6 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 15 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2350 μονάδες. Για την επόμενη σειρά ο όγκος ήταν 100 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 ως τις 2200 μονάδες.

Παραδείγματα μετοχών με ασθενέστερο στατιστικά momentum το δεύτερο εξάμηνο, έναντι του πρώτου είναι οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ,ΣΑΡ και ΤΙΤC. Ενώ με ισχυρό λόγω των περισσότερων θετικών μηνιαίων μεταβολών έναντι του πρώτου εξαμήνου εμφανίζονται οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Τα υπόλοιπα 15 blue chip αξίζει να κριθούν για τη φρεσκάδα της ορμής με βάση και την ετήσια μεταβολή. 

Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια με ώθηση από την εγγραφή νέων ρεκόρ υψηλών βίου στις αγορές των ΗΠΑ, τον Φάρο της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, κινούνται ανοδικά με μόνη εξαίρεση τις 8:00 δική μας ώρα τον ΝΙΚΚΕΙ στην Ιαπωνία στο -0,25%. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Η  Leon Depolas Sec. σημείωσε: “Το τέλος του έτους βρίσκει τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες σε ιστορικά υψηλά, ή πλησίον αυτών, δημιουργώντας ένα απαιτητικό ξεκίνημα για το επόμενο έτος. Για την πορεία του ΓΔ δεν αναμένουμε ουσιαστικές διαφορές για τις 2 συνεδριάσεις που περιέχει η τρέχουσα εβδομάδα, με ένα πιθανό εύρος τιμών να οριοθετείται μεταξύ των 880 και 920 μονάδων. Σε διαπραγμάτευση εισήχθησαν οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ της Lamda Development, η οποία ενδέχεται να βρεθεί και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος”.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Το ‘οχυρό’ των 900 - 910 υπέκυψε στη σημερινή (της Δευτέρας 23/12) συνεδρίαση και μία κατοχύρωση με επιβεβαιωμένο κλείσιμο θα λύσει ανοδικά την συσσώρευση του τελευταίου πενταμήνου. Ουσιαστικός λύτης του ‘οχυρού’ ο Τραπεζικός κλάδος, αλλά είναι και ο μόνος που τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει τα υψηλά του και τις ΑΜΚ που ολοκληρώθηκαν το 2016.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, με την Αγορά μας να κλείνει το 2019 με τους καλύτερους οιωνούς για το νέο έτος. Σίγουρα οι Ξένες Αγορές θα επηρεάζουν την Ελληνική σε μεγάλες κινήσεις, παρόλα αυτά αν οι Επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι ο κλάδος των Τραπεζών αλλάζει σελίδα, θα επενδύσουν επιθετικά σε αυτόν. Άλλωστε το παράδειγμα της ΔΕΗ και η απόδοση του τελευταίου διαστήματος μπορεί να το ‘οραματιστεί’ και ο Τραπεζικός, με την διαφορά ότι η ρευστότητα που θα δώσει στο σύστημα είναι πολλαπλάσια”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σε υψηλά 18 μηνών σήμερα Παρασκευή στις 27/12, ενώ οι τιμές του χρυσού και του πετρελαίου παρέμειναν ψηλά σε μια σύντομη εβδομάδα διακοπών, καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών ενισχύθηκε από την ελπίδα ότι σύντομα θα υπογραφεί εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +0,69% στα 555.01, επίπεδο που έχει να εμφανιστεί από τα μέσα του 2018. Μέχρι στιγμής φέτος είναι περίπου 16% ψηλότερα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν καθοδικός (-0,36% στις 9:10 δική μας ώρα), αλλά ήταν σε καλό δρόμο για αύξηση σχεδόν 20% φέτος, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2013.

Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Νοέμβριο εκπέμποντας άλλο ένα μήνυμα πως η οικονομία ψύχεται. Η Ιαπωνία έχει εγκρίνει έναν προϋπολογισμό ρεκόρ για το επόμενο οικονομικό έτος, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ανάπτυξη.

Ο δείκτης μετοχών  της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 0,40%, ενώ οι Κινεζικές αγορές ήταν σε κλίμα αισιόδοξο μετά την προβολή από το Πεκίνο πρόσθετων σχεδίων ενίσχυσης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε έργα υποδομής.

Ο ράλι των παγκόσμιων δεικτών μετοχών βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με μια πτώση στα τέλη του περασμένου έτους.