Ελαφρά αυξημένος είναι φέτος αριθμός των Βορειοελλαδιτών που ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν οργανωμένα, αεροπορικώς και οδικώς, κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα), έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Ελαφρά αυξημένος είναι φέτος αριθμός των Βορειοελλαδιτών που ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν οργανωμένα, αεροπορικώς και οδικώς, κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα), έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Βύρων Θεολόγης, στις φετινές γιορτές επέλεξαν τα οργανωμένα ταξίδια σχεδόν 14.000 Βορειοελλαδίτες, έναντι περίπου 13.000 πέρυσι και 10.000 τα Χριστούγεννα του 2017. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στις δύο πρώτες μεταμνημονιακές εορταστικές περιόδους διαμορφώνεται ένας σταθερός αριθμός Βορειοελλαδιτών ταξιδιωτών, ο οποίος βέβαια υπολείπεται σημαντικά από τους περίπου 20.000 που ταξίδευαν στην προ της κρίσης περίοδο, δηλαδή μέχρι το 2008-2009.
Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί που επελέγησαν φέτος είναι η Βιέννη, η Βουδαπέστη και η Πράγα και ακολούθως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη και η Βαρκελώνη, ενώ, στον αντίποδα, πολύ περιορισμένη είναι η ζήτηση για Κωνσταντινούπολη, κάτι που αποδίδεται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες στην επιθετική ρητορική κατά της χώρας μας από τον Ερντογάν.
Δυναμική επανεμφάνιση έκαναν φέτος οι εξωτικοί προορισμοί όπως οι Μαλδίβες, ο Άγιος Μαυρίκιος, αλλά και το Βιετνάμ, οι οποίοι αντικατέστησαν στις προτιμήσεις το Ροβανιέμι, το λεγόμενο «χωριό του Άι-Βασίλη», που δεν συνέχισε τη δυναμική που είχε αναπτύξει πέρυσι. Παράλληλα, ικανοποιητική ήταν η ζήτηση για το Αμάν της Ιορδανίας, προορισμό που άνοιξε με τις απευθείας πτήσεις της Ryanair και της Aegean. «Τα τουριστικά γραφεία προσπαθούν να προσφέρουν έξτρα παροχές στους πελάτες τους, για να ανταγωνιστούν τις απευθείας κρατήσεις μέσω ίντερνετ. Μία από αυτές, που αφορά κυρίως τα νέα ζευγάρια που επιλέγουν Κεντρική Ευρώπη, είναι η συνεργασία με παιδαγωγούς ώστε τα μικρά παιδιά να απασχολούνται ποιοτικά και οι γονείς να μπορούν να κάνουν απερίσπαστοι τις επισκέψεις τους στα μουσεία ή τα ψώνια τους», αναφέρει ο κ. Θεολόγης.
Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι οδικές εκδρομές προς τους κοντινούς και φθηνούς βαλκανικούς προορισμούς, κυρίως προς Σόφια, Φιλιππούπολη, Μπάνσκο, Βελιγράδι, όπου για πενθήμερη εκδρομή (τέσσερις διανυκτερεύσεις) το συνολικό πακέτο, ανάλογα με το ξενοδοχείο, κυμαίνεται από 180 έως 250 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, μία σημαντική αλλαγή που έχει επέλθει στα χρόνια της κρίσης είναι η κυριαρχία των οδικών εκδρομών έναντι των αεροπορικών, με αναλογία 60%-40%, που στην προ της κρίσης περίοδο ήταν ακριβώς αντίστροφη.
Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, το Ναύπλιο, τα Ζαγοροχώρια και το Πήλιο αποτελούν τις πρώτες επιλογές φέτος για τους Βορειοελλαδίτες σε ό,τι αφορά στις οργανωμένες εκδρομές στο εσωτερικό.