Με ισχυρές συμμαχίες στο ενεργειακό μέτωπο απαντά η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθoύν κι άλλες πρωτοβουλίες. Οι σχετικές συζητήσεις αφορούν μία σειρά κρατών της Μεσογείου και εκτός από οικονομικό έχουν και πολιτικό ενδιαφέρον, λόγω της τακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα.
Από την έντυπη έκδοση
Με ισχυρές συμμαχίες στο ενεργειακό μέτωπο απαντά η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθoύν κι άλλες πρωτοβουλίες. Οι σχετικές συζητήσεις αφορούν μία σειρά κρατών της Μεσογείου και εκτός από οικονομικό έχουν και πολιτικό ενδιαφέρον, λόγω της τακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα.
Σε αυτή τη φάση το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμφωνία για τον EastMed, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν πως αυτό δείχνει τα αντανακλαστικά των κρατών της περιοχής. «Είναι πολύ σημαντικό από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισημαίνοντας πως «είναι ένα ζήτημα το οποίο το συζητά η ελληνική πλευρά αρκετά χρόνια. Έχει φανεί και από τις εκτιμήσεις που έχουμε από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ότι αυτός ο αγωγός είναι βιώσιμος. Επομένως, εφόσον μπορεί να προσφέρει ικανές ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε λογικές τιμές, τότε εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με τη διαφοροποίηση των πηγών και των περιοχών προέλευσης της ενέργειας και εν προκειμένω του φυσικού αερίου». Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μία ακόμη πτυχή του θέματος, σημειώνοντας πως «δίνει ένα γεωπολιτικό επιχείρημα σε όλες τις χώρες της περιοχής μιας αναβαθμισμένης συνεργασίας. Και της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και του Ισραήλ».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ένα έργο «απόλυτα νόμιμο, λογικό, οικονομικό» και σημείωσε πως «δεν έχει κάποιο λόγο η Τουρκία ή κάποιος άλλος να αντιπαρατεθεί απέναντι σε κάτι το οποίο έχει έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιθέτως, χώρες οι οποίες βλέπουν να θίγεται το Διεθνές Δίκαιο από τουρκικές προκλητικές ενέργειες, μπορούν να κινήσουν οποιαδήποτε διπλωματική ομπρέλα προστασίας για να τις αποτρέψουν».
Κινήσεις ΔΕΠΑ - Edison
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ωρίμανση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, παράλληλα με τις έντονες διπλωματικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη δρομολόγηση του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 12 Δεκεμβρίου στο Μιλάνο, το Δ.Σ. της «ΥΑΦΑ Ποσειδών» (IGI Poseidon), δηλαδή του φορέα υλοποίησης του project στον οποίο συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison, άναψε το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμών σταδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη αγωγού.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και πρόεδρος του Δ.Σ. της IGI Poseidon, Κωσταντίνος Ξιφαράς και ο Pierre Vergerio, διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon. Σε αυτήν εγκρίθηκε η ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων γύρω από τη φάση ανάπτυξης του project, όπως μια σειρά από μελέτες και διαδικασίες, απαραίτητες προκειμένου να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. Έτσι, συμφωνήθηκε να προχωρήσει η επένδυση των περίπου 70 εκατ. ευρώ που απαιτούν οι εναπομείνασες διαδικασίες για να ολοκληρωθούν τα στάδια ωρίμανσης του αγωγού EastMed, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.
Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει πως ο αγωγός θα ξεκινά από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διέρχεται από την Κύπρο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, για να καταλήξει στη Θεσπρωτία, όπου θα συνδέεται με τον επίσης υπό εξέταση αγωγό Ελλάδας-Ιταλίας («Ποσειδών»). Έτσι, το φυσικό αέριο θα φτάνει έως το ιταλικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και, από εκεί, στην υπόλοιπη γηραιά ήπειρο.
Στην Κομισιόν το ΕΣΕΚ
Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σε συνέχεια της έγκρισής του από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Στο τελικό κείμενο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενσωματώθηκαν στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.
Ενδεικτικά, προστέθηκαν στοιχεία για θέματα χωρικού, βιοκλιματικού, πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού, ενώ αναδείχθηκε η αλληλεξάρτηση των επιμέρους στόχων και η απαίτηση για συνολική αλλαγή του προτύπου κατανάλωσης, μέσω της μεγαλύτερης αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.
Ελήφθησαν υπόψη σχόλια για τη λειτουργία του μηχανισμού διακυβέρνησης του ΕΣΕΚ, ενώ αναφορικά με την εμβληματική προτεραιότητα της απολιγνιτοποίησης, παρατέθηκε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.