Πριν από μία πενταετία, η δύσκολη απόφαση που είχε λάβει η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του ρουβλίου συνέπεσε με κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Μισή δεκαετία αργότερα και η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, όπως και οι προοπτικές για το ρούβλι.
Πριν από μία πενταετία, η δύσκολη απόφαση που είχε λάβει η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του ρουβλίου συνέπεσε με κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Ως αποτέλεσμα, το ρούβλι βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και ακόμη και οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την κατρακύλα.
Μισή δεκαετία αργότερα και η εικόνα των ρωσικών αγορών είναι τελείως διαφορετική. Η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τις παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, μια προσεκτική επιτοκιακή πολιτική και πιο σφικτοί δημοσιονομικοί κανόνες βρίσκουν τη Μόσχα με συναλλαγματικά αποθέματα άνω του μισού τρισ. δολαρίων και ένα νόμισμα από τα πιο δημοφιλή στα carr-trade στοιχήματα.
Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές του ρουβλίου, αναμένοντας κέρδη έως και 7% το 2020 και αποκαλώντας το ρούβλι «φωτεινή αχτίδα» σε αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.
naftemporiki.gr