Αυξημένες εμφανίζονται φέτος, σε σχέση με το 2018, οι ζητούμενες τιμές για τις χειμερινές εξοχικές κατοικίες, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ακόμα περιορισμένο και οι αγοραπωλησίες λιγοστές. Την ίδια στιγμή, αυξομειώσεις παρατηρούνται στις τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω πλατφορμών τις ημέρες των εορτών για τις εξοχικές κατοικίες στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, με την πληρότητα σε υψηλό επίπεδο.
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Αυξημένες εμφανίζονται φέτος, σε σχέση με το 2018, οι ζητούμενες τιμές για τις χειμερινές εξοχικές κατοικίες, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ακόμα περιορισμένο και οι αγοραπωλησίες λιγοστές. Την ίδια στιγμή, αυξομειώσεις παρατηρούνται στις τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω πλατφορμών τις ημέρες των εορτών για τις εξοχικές κατοικίες στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, με την πληρότητα σε υψηλό επίπεδο.
Τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται σε στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates. Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων: Στην Αράχοβα η πληρότητα για ολόκληρα διαμερίσματα τα Χριστούγεννα είναι 95% και 98% την Πρωτοχρονιά. Παρατηρείται, επίσης, αύξηση 25% στην κατώτατη τιμή μίσθωσης για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Στο Μέτσοβο η πληρότητα είναι 88% για τα Χριστούγεννα και 92% για την Πρωτοχρονιά, ενώ τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι λίγα. Στα Καλάβρυτα καταγράφεται πληρότητα 94% τα Χριστούγεννα και 72% την Πρωτοχρονιά, καθώς και αύξηση 50% στην κατώτατη τιμή για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος - βίλας την περίοδο των Χριστουγέννων.
Στο Καρπενήσι η πληρότητα είναι στο 77% για ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων και 88% για την Πρωτοχρονιά. Στην κατώτατη τιμή για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος, τα Χριστούγεννα παρατηρείται αύξηση 74 ευρώ ανά διανυκτέρευση και την Πρωτοχρονιά μείωση 55 ευρώ στην ανώτερη τιμή.
Στο Πήλιο η πληρότητα είναι 77% τα Χριστούγεννα και 93% την Πρωτοχρονιά, με μείωση 25 ευρώ ανά διανυκτέρευση στην ανώτερη τιμή για μίσθωση ολόκληρου διαμερίσματος την Πρωτοχρονιά. Στο Καϊμακτσαλάν η πληρότητα είναι 87% τα Χριστούγεννα και 92% την Πρωτοχρονιά, ενώ καταγράφεται αύξηση της τάξεως των 40 ευρώ στη κατώτατη τιμή διανυκτέρευσης για ολόκληρο διαμέρισμα τα Χριστούγεννα και 30 ευρώ στην ανώτερη.
Στα Τρίκαλα Κορινθίας η πληρότητα είναι 93% τα Χριστούγεννα και 94% την Πρωτοχρονιά, ενώ παρατηρείται αύξηση 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση στην ανώτερη τιμή για μίσθωση διαμερίσματος τα Χριστούγεννα. Στην Καλαμπάκα η πληρότητα είναι στο 98% για διαμερίσματα τα Χριστούγεννα και 96% την Πρωτοχρονιά, ενώ αυξήσεις καταγράφονται σε όλα τα είδη καταλυμάτων τόσο την περίοδο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς.
Οι περιοχές Βυτίνα, Δημητσάνα και Λεβίδι παρουσιάζουν σταθερότητα των τιμών διανυκτέρευσης σε ολόκληρα διαμερίσματα την περίοδο των Χριστουγέννων. Αντίθετα, την Πρωτοχρονιά παρατηρείται μείωση στην ανώτερη τιμή διανυκτέρευσης κατά 60 ευρώ.
Άνοδος τιμών, περιορισμένη ζήτηση
Ως προς τις αξίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμη Μπάκα, το 2018 οι τιμές στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς παρουσίασαν οριακή αύξηση. Δώδεκα μήνες μετά οι ζητούμενες από τους ιδιοκτήτες τιμές είναι σημαντικά αυξημένες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην κατηγορία αυτή της κτηματαγοράς. Οι ελάχιστες πράξεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2018 και του 2019 αφορούσαν ακίνητα αξίας 80.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ από τους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων που άδραξαν την ευκαιρία να επενδύσουν σε ακίνητα για τα οποία πριν από δέκα χρόνια θα έπρεπε να διαθέσουν περισσότερα από 250.000 ευρώ. Πολλοί εξ αυτών έχουν εγγράψει τα ακίνητα αυτά σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες είναι μια αγορά που ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2005. Αυτό κράτησε μέχρι το 2008. Η ανάπτυξη που σημειώθηκε σε αυτήν την κατηγορία ακινήτων ήταν από τις χαμηλότερες σε σχέση π.χ. με την αγορά των θερινών εξοχικών κατοικιών. Κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι τιμές των εξοχικών σε όλες τις τουριστικές ορεινές περιοχές της Ελλάδας μειώθηκαν έως και 55%. Για παράδειγμα, πριν από την κρίση η τιμή ανά τ.μ. στην Αράχοβα έφθανε τα 4.500 ευρώ, στο Καρπενήσι τα 2.200 ευρώ και στον Άγιο Αθανάσιο τα 3.000 ευρώ.