Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2007 11:37

Northern Rock: Πρόταση «διάσωσης» από Olivant

ΠΡΟΤΑΣΗ «διάσωσης» της Northern Rock κατέθεσε την Παρασκευή η επενδυτική εταιρεία Olivant, τη στιγμή που μια άλλη υποψήφια επενδυτής, η αμερικανική JC Flowers, απέσυρε την προσφορά της για την πολύπαθη μονάδα χορήγησης στεγαστικών δανείων της Βρετανίας.

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει χορηγήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο συνολικά 25 δισ. στερλίνες (50 δισ. δολάρια), μέσω της Τράπεζας της Αγγλίας, στην προσπάθειά της να διασώσει την εταιρεία, έχει ήδη εκδηλώσει την προτίμησή της στην προσφορά της Virgin Group. Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει διατεθειμένη να διαπραγματευτεί και με άλλους επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Olivant, Λούκμαν ¶ρνολντ, εκφράζει την αισιοδοξία του ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τη βρετανική μονάδα, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της εταιρείας του ανταποκρίνεται καλύτερα στια ανάγκες της κυβέρνησης και των μετόχων.

«Η πρότασή μας είναι απλούστερη, περισσότερο ήπια και ταχύτερη», σημείωσε ο ¶ρνολντ, προσθέτοντας ότι αυτή αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της τράπεζας, την αλλαγή της διοίκησής της και την ανάπτυξή της σε μια «ισχυρή, ανεξάρτητη εταιρεία», με την ίδια επωνυμία.

Σύμφωνα με το πρώην αφεντικό της βρετανικής τράπεζας Abbey, η συγκεκριμένη πρόταση θα δώσει στη Northern Rock τη δυνατότητα να αποπληρώσει γρήγορα στην BoE περί τα 10 με 15 δισ. στερλίνες, και όλο το δάνειο μέχρι τα τέλη του 2009.