Νομοθετική ρύθμιση με την οποία τίθενται περιορισμοί στην εξαγορά ποσοστών σε δημόσιες επιχειρήσεις εθνικού συμφέροντος, από ιδιώτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, με τη διάταξη που κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης ορίζονται τα ακόλουθα:
A. Για Ανώνυμες Εταιρίες εθνικής στρατηγικής σημασίας και ιδίως όταν πρόκειται για εταιρείες που έχουν στην κυριότητά τους, ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου και άνω προϋποθέτει την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Όπως διευκρινίζεται, η έγκριση αυτή χορηγείται, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
B. Aποφάσεις των εταιρειών εθνικής στρατηγικής σημασίας που αφορούν σε συγκεκριμένα θέματα που ορίζονται στη διάταξη, πρέπει να εγκρίνονται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
H εν λόγω διάταξη τίθεται σε ισχύ από την ώρα κατάθεσής της στη Βουλή.
«Η απόκτηση μετοχών εταιρειών που έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται δίκτυα εθνικών υποδομών, από τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, από ένα σημαντικό ποσοστό και πάνω, το οποίο συνεπάγεται τη δυνατότητα άσκησης κρίσιμων καταστατικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να εφαρμόζονται διαδικασίες ελέγχου και θωράκισης του εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του σχετικά με την κατάθεση της ρύθμισης.
Πιο συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας-προσθήκης στο σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και άλλες διατάξεις», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγιστοποίηση της οικονομικής δύναμης των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την ανάγκη ελέγχου των χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών από πλευράς νομιμότητας, καθιστούν επιτακτική τη νομοθετική παρέμβαση σε περιπτώσεις που τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο ανωνύμων εταιρειών εθνικής στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Η ανάγκη αυτή αναγνωρίζεται σήμερα από το σύνολο των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως όσον αφορά τις ανώνυμες εταιρείες που έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται δίκτυα εθνικών υποδομών, στις οποίες μέτοχος είναι και το Δημόσιο, εν προκειμένω το Ελληνικό Δημόσιο».
Όπως σημειώνεται, «η απόκτηση μετοχών των εν λόγω εταιρειών από τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πλην του Ελληνικού Δημοσίου, από ένα σημαντικό ποσοστό και πάνω, το οποίο συνεπάγεται τη δυνατότητα άσκησης κρίσιμων καταστατικών δικαιωμάτων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μερική αποκρατικοποίηση των εν λόγω εταιρειών, για την οποία θα πρέπει να τύχουν εφαρμογής διαδικασίες ελέγχου και θωράκισης του αναμφισβήτητου σε αυτές τις περιπτώσεις εθνικού συμφέροντος».
Σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργού Οικονομίας, η έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για αγορά μετοχών άνω του 20% χορηγείται «εφόσον πληρούνται κριτήρια αξιολόγησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη παροχή των προσφερομένων υπηρεσιών και λειτουργία των δικτύων».
«Ενδεικτικά -αναφέρεται- λαμβάνονται υπόψη ως κριτήρια αξιολόγησης και συνεκτιμώνται α) η εμπειρία των τρίτων μετόχων στο αντικείμενο των ανωτέρω επιχειρήσεων, β) η φερεγγυότητά τους, γ) πληροφορίες αναφορικά με τις επενδυτικές τους στρατηγικές, δ) η διαφάνεια των συναλλαγών τους, ε) τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά τους σχέδια, στ) το μέγεθος και το είδος του επενδυτικού τους προγράμματος, ζ) το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, η) η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, θ) η δομή του μετοχικού τους κεφαλαίου και ιδίως η συμμετοχή κεφαλαίων εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει της αρχής της διαφάνειας και της αμοιβαιότητας ι) ο τρόπος λήψεως αποφάσεων».
Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, με την ίδια τροπολογία, μια σειρά από αποφάσεις των εταιριών εθνικής στρατηγικής σημασίας που αναφέρονται στα ακόλουθα θέματα, υπόκεινται για την εγκυρότητά τους σε έγκριση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος:
- Στη διάλυση της εταιρίας, τη θέση της σε εκκαθάριση και τον ορισμό εκκαθαριστών
- Σε οποιοδήποτε εταιρικό μετασχηματισμό, όπως στη μετατροπή, τη συγχώνευση με άλλη εταιρία, τη συγχώνευση με σύσταση νέας ανώνυμης εταιρίας, τη διάσπαση, με οποιαδήποτε μορφή και αν αυτή πραγματοποιείται, ή την απόσχιση κλάδου ή κλάδων, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παροχή υπηρεσιών σε τομείς στρατηγικής σημασίας
- Σε οποιαδήποτε μεταφορά, μεταβολή ή μετατροπή, οποιαδήποτε εκχώρηση, παροχή ως εγγύηση, καθώς και σε οποιαδήποτε μεταβολή ή αλλαγή του προορισμού των στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού των ανωτέρω εταιριών και των βασικών δικτύων και υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας καθώς και για την ασφάλειά της.