Η μείωση των φορολογικών συντελεστών φέρνει αύξηση των φορολογικών εσόδων και ανοίγει τον δρόμο για τις επόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 11μηνο έκρυβαν ευχάριστες εκπλήξεις για το οικονομικό επιτελείο. Τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον αναθεωρημένο στόχο κατά 117 εκατ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών φέρνει αύξηση των φορολογικών εσόδων και ανοίγει τον δρόμο για τις επόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 11μηνο έκρυβαν ευχάριστες εκπλήξεις για το οικονομικό επιτελείο. Τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον αναθεωρημένο στόχο κατά 117 εκατ. ευρώ.
Υπέρβαση στόχου
Ο Νοέμβριος έκλεισε με υπέρβαση έναντι του στόχου, παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους δυσκολότερους μήνες όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων. Στον ΕΝΦΙΑ η μείωση των συντελεστών τον Αύγουστο έφερε σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας από το 80,65% στο 84,86% και η χρονιά κλείνει με τους φόρους περιουσίας να εκτιμάται ότι θα αποδώσουν περίπου το ίδιο με πέρυσι (2,8 δισ. ευρώ) παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις των 255 εκατ. ευρώ που αποτυπώθηκαν στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Για πολύ μεγάλη υπεραπόδοση κάνει λόγο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ. Είτε αυτό είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης είτε είναι προϊόν και των μειώσεων που έγιναν τον περασμένο Μάιο (σε ενέργεια, τρόφιμα και εστίαση), το γεγονός είναι ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις όχι μόνο δεν δημιούργησαν τρύπα στα έσοδα, αλλά αντίθετα σπρώχνουν τα δημόσια έσοδα σε υψηλότερα επίπεδα.
Στην υπέρβαση που παρατηρήθηκε στα φορολογικά έσοδα στάθηκε χθες και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοινώνοντας τα στοιχεία εκτέλεσης στο 11μηνο. Από τον Νοέμβριο, οπότε και κατατέθηκε το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, οι φετινοί στόχοι αναθεωρήθηκαν με βάση τα δεδομένα εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ίσχυαν μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου και όχι με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν πέρυσι τον Νοέμβριο. Παρά την αναθεώρηση, ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς κατέγραψε και πάλι υπέρβαση έναντι του στόχου. Τα συνολικά έσοδα κινούνται πάνω από τον αναθεωρημένο στόχο κατά 380 εκατ. ευρώ, ενώ η υστέρηση στο σκέλος των δαπανών φτάνει στο 1,885 δισ. ευρώ.
Εφόσον επαναληφθεί αυτή η εικόνα και κατά τον τελευταίο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού (σ.σ.: ενός επίσης δύσκολου μήνα λόγω ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας) ο προϋπολογισμός είναι πολύ πιθανό να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 3,5%, παρά τις αυξημένες δαπάνες που θα έχει ο Δεκέμβριος και για το επίδομα θέρμανσης και για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα αλλά και για την επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις λόγω αναδρομικής μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.
Το πλεόνασμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2019 παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,922 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 343 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και πλεονάσματος 253 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 6,945 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,715 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,754 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.
Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 48,429 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 380 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 52,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 346 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 4,27 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 34 εκατ. ευρώ από τον στόχο (4,304 δισ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,924 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 221 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, τον Νοέμβριο 2019 τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5,062 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 285 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,398 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 251 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 339 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 221 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι επιστροφές εσόδων του Νοεμβρίου 2019 ανήλθαν σε 337 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 34 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (371 εκατ. ευρώ).
Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ξεπέρασαν τις 500.000, δηλαδή τον αντίστοιχο περσινό αριθμό αιτήσεων. Δεδομένου ότι η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι και την Παρασκευή, εκτιμάται ότι ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος τελικώς σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. Σε αυτό έχει συμβάλει η αποσύνδεση της καταβολής του επιδόματος από την υποχρέωση να αγοραστούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης. Ενώ πέρυσι το ποσό του επιδόματος αντιστοιχούσε στο 15% της απαιτούμενης ποσότητας, τώρα η αναλογία φτάνει στο 50%.
Έτσι, μπορεί κάποιος να αγοράσει και μικρής αξίας ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (π.χ. 300-400 ευρώ) γνωρίζοντας ότι τελικώς θα επιβαρυνθεί με τα μισά. Το τελικό κονδύλι για την επιδότηση των νοικοκυριών θα αυξηθεί από τα 68 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί μέχρι τώρα. Το κονδύλι θα είναι αυξημένο από 5-10 εκατ. ευρώ, κάτι που θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των αιτήσεων. Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα θα έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως το τέλος του έτους.