Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007 14:59

Ocean Tankers: Κέρδη πάνω από 20 εκατ. δολ. το 2008

Εν όψει της επικείμενης έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης, από την Ocean Tankers Holdings Public Company Limited, της πρώτης ναυτιλιακής εταιρείας που εισήγαγε τους τίτλους της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσίαση της εταιρείας στα πλαίσια εταιρικών παρουσιάσεων που διοργανώνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Στην παρουσίαση από πλευράς της Εταιρείας παρευρέθηκαν ο ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος κ. Μιχάλης Ιωαννίδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Ιωαννίδης και ο Διοικητικός Σύμβουλος (και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Polyar Shipping του μεγαλοεφοπλιστή κ. Πόλυ Λ. Χατζηιωάννου) καθώς επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Ανάδοχου Κυπριακός Οργανισμός Επενδύσεων και Αξιών (CISCO) του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, ¶ννα Σωφρονίου (Γενική Διευθύντρια) και Κωνσταντίνος Παπαναστασίου (Διευθυντής Corporate Finance) και ο Ανώτερος Διευθυντής Ναυτιλίας της ABN Amro Bank κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Μιχάλης Ιωαννίδης ευχαρίστησε την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών για την πρωτοβουλία της να προσκαλεί Κυπριακές εισηγμένες εταιρείες για ενημέρωση των Ελλήνων Θεσμικών με σκοπό της ενίσχυσης της κοινής πλατφόρμας ΧΑ-ΧΑΚ και για την φιλοξενία της Ένωσης. Στη συνέχεια ο κ. Ιωαννίδης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της πορείας της Εταιρείας από την ίδρυση της τον Ιούνιο του 2005 μέχρι και σήμερα. Ο κ. Μ. Ιωαννίδης ανάφερε ότι η Ocean Tankers, σημείωσε ραγδαία αναπτυξιακή πορεία.

Με την εισαγωγή της στο ΧΑΚ, η εταιρεία άντλησε κεφάλαια ύψους $13,4 εκ. τα οποία χρησιμοποίησε για την επέκταση του εταιρικού στόλου. Από την ημέρα εισαγωγής της το Δεκέμβριο το 2006, ο εταιρικός στόλος αυξήθηκε από 3 σε 16 πλοία διπλού τοιχώματος (double hull).

Σημειώνεται ότι ο εταιρικός στόλος περιλαμβάνει στόλο από 8 υπερσύγχρονα δεξαμενόπλοια διπλού τοιχώματος (Double hull & Ice Class A) χωρητικότητας από 15.000 μέχρι 20.000 τόνων που εξαγόρασε η Εταιρεία τον Οκτώβριο του 2007 . Τα 5 από αυτά, έχουν ήδη παραδοθεί στην Εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα 3 θα παραδοθούν την περίοδο Μαρτίου με Απριλίου 2008.

Η αγορά των 8 δεξαμενόπλοιων περιλαμβάνει μακροχρόνια χρονοναύλωση με τη μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών, LUKOIL / LITASCO, για 7 συν 3 χρόνια με καθαρό ημερήσιο ναύλο $15.300 ανά πλοίο.

Για την εξαγορά του στόλου, η Εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό από την ABN Amro ενώ προχωρεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με Δικαιώματα Προτίμησης (Rights Issue). Ο Ανώτερος Διευθυντής Ναυτιλίας της ABN Amro κ. Αναγνωστόπουλος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τους λόγους που ώθησε την τράπεζα στη δανειοδότηση της εξαγοράς.

Για την διευκόλυνση της εξαγοράς ο μεγαλομέτοχος και Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Μιχάλης Ιωαννίδης έδωσε προσωρινό δάνειο στην Εταιρεία ύψους $22 εκ.. Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι ενδεχομένως μέρος ή όλο το ποσό θα κεφαλαιοποιηθεί για την εξάσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης του.

Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Ιωαννίδης ενημέρωσε στη συνέχεια για τα οικονομικά στοιχεία της Εταιρείας. Ο κ. Γ. Ιωαννίδης ανάφερε ότι με βάση τις μακροχρόνιες χρονοναυλώσεις του στόλου του Συγκροτήματος, ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος για το 2008 αναμένεται να ανέλθει στα $60 εκ. (από $18 εκ το 2007), ενώ τα καθαρά κέρδη να ξεπεράσουν τα $20 εκ (από $3,7 εκ το 2007). Ο λόγος τιμής προς κέρδη (P/E) με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη 2008 υπολογίζεται στις 10 φορές περίπου ενώ o λόγος τιμής προς καθαρή εσωτερική αξία (P/Book) με βάση τα προβλεπόμενα στοιχεία του 2008 (μετά την έκδοση) στις 1,5 φορές.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαναστασίου της CISCO ενημέρωσε τους παρευρισκομένους αναφορικά με την επικείμενη Έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης (rights issue). Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι συνολικά θα εκδοθούν 161.631.810 Δικαιώματα Προτίμησης τα οποία θα προσφερθούν δωρεάν (nil-paid rights) στους υφιστάμενους μετόχους στην αναλογία ένα Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε μια μετοχή, κατά την ημερομηνία αρχείου, όπως αυτή θα καθοριστεί με τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. Κάθε πέντε (5) Δικαιώματα Προτίμησης θα μετατρέπονται κατά την άσκησή τους σε δύο (2) νέες μετοχές ονομαστικής αξίας US$0,20 ανά μετοχή με τιμή εξάσκησης €0,55 ανά μετοχή. Από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης αναμένεται να προκύψουν μέχρι 64.652.724 νέες μετοχές ονομαστικής αξίας US$0,20 ανά μετοχή ενώ η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να ανέλθει μέχρι €35,56 εκ (US$52 εκ. περίπου) εφόσον ασκηθούν όλα τα Δικαιώματα Προτίμησης από τους Δικαιούχους.