Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007 17:42

Θετικές οι προβλέψεις των εργοδοτών για το α΄ τρίμηνο του 2008

Θετικές, αν και με ποικιλία ως προς το βαθμό αισιοδοξίας τους, είναι οι προβλέψεις των εργοδοτών για το Α’ τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Έρευνας για την Απασχόληση (MEOS) που πραγματοποιεί η Manpower σε 27 χώρες.

Οι εργοδότες σε 16 από τις χώρες που ερευνήθηκαν εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε 12 από αυτές οι προβλέψεις εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην Αμερική, η τάση που καταγράφηκε ελάχιστα διαφοροποιείται από αυτήν του προηγούμενου τριμήνου, ενώ οι προσλήψεις είναι ελάχιστα λιγότερες συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εργοδοτών, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη κινητικότητα στο Περού, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, την Κόστα Ρίκα, την Αργεντινή, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ. Περισσότερο συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις του επόμενου τριμήνου ήταν οι Ιρλανδοί εργοδότες.

Η Παγκόσμια Έρευνα της Manpower για την Απασχόληση είναι η πιο εκτεταμένη έρευνα παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από περίπου 52,000 εργοδότες σε 27 χώρες κάθε τρίμηνο.

«Η συνεχής ύπαρξη επιχειρηματικών προκλήσεων στον κτηματομεσιτικό τομέα των ΗΠΑ είναι η κύρια αιτία του ελαφρώς επιφυλακτικότερου κλίματος της αγοράς εργασίας για το πρώτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τους εργοδότες που μας απάντησαν. Ωστόσο, τα δεδομένα μας καταδεικνύουν σημαντική αύξηση της ζήτησης εργαζομένων σε χώρες όπως η Ινδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία, με ορατές εκεί τις συνέπειες της έλλειψης ταλέντων», αναφέρει ο Jeffrey A. Joerres, Chairman & CEO της Manpower Inc και συνεχίζει: «Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων στις ΗΠΑ τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, οι εργοδότες δεν πανικοβάλλονται, αντιθέτως, βρίσκονται σε επιχειρηματική εγρήγορση και προσαρμόζονται στις συνθήκες».

ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ (ΕΜΕΑ)

Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τις προσλήψεις του Α’ Τριμήνου καταγράφονται στη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως, οι εργοδότες στην Ιρλανδία αναμένουν να πραγματοποιήσουν αυτό το τρίμηνο τις λιγότερες προσλήψεις των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

«Οι κλάδοι που συνεισφέρουν στα θετικά αποτελέσματα της Νορβηγικής αγοράς είναι το Εμπόριο (Χονδρικό / Λιανικό) και η Μεταποίηση, ενώ στη Γαλλία εμφανίζονται δυναμικοί ο τομέας των Κατασκευών και ο Δημόσιος και Κοινωνικός Τομέας, στους οποίους καταγράφονται και οι πιο θετικές προοπτικές προσλήψεων από τότε που άρχισε να πραγματοποιείται η έρευνα στη χώρα», δηλώνει ο Joerres. «Στη Γερμανία οι προσδοκίες των εργοδοτών ενισχύονται από την εξαιρετικά καλή απόδοση συγκεκριμένων κλάδων όπως τα Χρηματοοικονομικά/ Ασφάλειες/ Κτηματομεσιτικά/ Υπηρεσίες και Κατασκευές, ενώ στην Ιταλία για πρώτη φορά οι εργοδότες εμφανίζονται τόσο αισιόδοξοι ως προς τις προσλήψεις, γεγονός που επηρεάζεται εν μέρει από τον τομέα της Μεταποίησης».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ

Στις χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, αν εξαιρέσουμε την Αργεντινή και τον Καναδά, οι προσλήψεις αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς κατά το προσεχές τρίμηνο. Όμως οι εργοδότες στο Περού, την Αργεντινή και την Κόστα Ρίκα εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι ως προς την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού τους τούς επόμενους τρεις μήνες. Οι Μεξικανοί εργοδότες, με τη σειρά τους, συνεχίζουν να αναφέρουν θετικές προβλέψεις, παρόμοιες με αυτές του τελευταίου τριμήνου του 2007, ενώ ο ρυθμός προσλήψεων στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι ελαφρώς μειωμένος συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι στον Καναδά το πρώτο τρίμηνο του 2008 αναμένεται να καταγραφούν οι πιο θετικές προοπτικές προσλήψεων των τελευταίων επτά χρόνων.

«Δεδομένου του πρόσφατου επιχειρηματικού κλίματος στις ΗΠΑ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται μειωμένες σε τομείς όπως τα Χρηματοοικονομικά/ Ασφάλειες/ Κτηματομεσιτικά, καθώς και οι Κατασκευές. Από την άλλη πλευρά, οι προοπτικές απασχόλησης στον τομέα των Κατασκευών στον Καναδά είναι οι υψηλότερες εδώ και δεκαετίες», αναφέρει ο Joerres. «Αισιοδοξία υπάρχει στην αγορά εργασίας της Αργεντινής, όπου φαίνεται να συνεχίζεται η έντονη δραστηριότητα στον τομέα των Μεταφορών και των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, καθώς και στη Μεταλλευτική Βιομηχανία και τις Κατασκευές».

ΑΣΙΑ – ΩΚΕΑΝΙΑ

Δυναμικά αναμένεται να κινηθεί η αγορά εργασίας και στις 8 χώρες της συγκεκριμένης περιφέρειας που ερευνήθηκαν. Σε σχέση με πέρυσι κάμψη εμφανίζει η απασχόληση σε Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Ταϊβάν, ενώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο βελτίωση αναμένεται σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Ταϊβάν. Οι πιο θετικές προοπτικές προσλήψεων πάντως καταγράφηκαν στη Σιγκαπούρη και την Ινδία, ενώ οι εργοδότες στην Ταϊβάν και την Κίνα αναφέρουν τις πιο συγκρατημένες προσδοκίες στην περιοχή.

«Στην Ινδία αναμένονται εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στον τομέα των Κατασκευών, καθώς η χώρα συνεχίζει να βελτιώνει τις υποδομές της, βάζοντας τα θεμέλια για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες στον τομέα των Υπηρεσιών αναφέρουν μείωση των προσλήψεων, καθώς η έντονη κίνηση στις λιανικές πωλήσεις λόγω της εορταστικής περιόδου στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τελειώνει, άρα και η ζήτηση για υπηρεσίες Call Centers μειώνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Joerres. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς στην Κίνα οι εργοδότες εμφανίζονται όλο και περισσότερο συγκρατημένοι, καθώς κάνουν μια παύση αναμένοντας τις συνέπειες που θα έχει η νέα εθνική σύμβαση εργασίας για τις επιχειρήσεις τους».