Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν οριακά χαμηλότερα σήμερα Τρίτη 10/12, μετά τις απώλειες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προθεσμία της 15 Δεκεμβρίου για τον επόμενο γύρο αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές που θα επιβληθούν. Προσθέτοντας αβεβαιότητα στην αγορά ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Sonny Perdue τη Δευτέρα ανέφερε ότι ενώ ο Πρόεδρος Donald Trump δεν ήθελε να εφαρμόσει δασμούς, ήθελε παράλληλα να δει κάποια «κίνηση» από την Κίνα. Πάντως τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ΗΠΑ σήμερα εμφανίζουν οριακά κέρδη.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν οριακά χαμηλότερα σήμερα Τρίτη 10/12, μετά τις απώλειες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προθεσμία της 15 Δεκεμβρίου για τον επόμενο γύρο αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές που θα επιβληθούν. Προσθέτοντας αβεβαιότητα στην αγορά ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Sonny Perdue τη Δευτέρα ανέφερε ότι ενώ ο Πρόεδρος Donald Trump δεν ήθελε να εφαρμόσει δασμούς, ήθελε παράλληλα να δει κάποια «κίνηση» από την Κίνα. Πάντως τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ΗΠΑ σήμερα εμφανίζουν οριακά κέρδη.
Εδώ, γλυκά μεν και για αυτό ίσως πιο επικίνδυνα για τους ιδιώτες επενδυτές, οι τιμές υποχωρούν, χωρίς να τρομάζουν όσους διακρατούν τις θέσεις τους, περιμένοντας ένα ράλι στο φινάλε του έτους. Η στήλη επιθυμεί να φωτίσει τις πτυχές του προβληματισμού των θεσμικών, οι οποίοι έχουν παραδοθεί στην επιφυλακτικότητα που χαρακτηρίζει όλους τους επαγγελματίες διεθνώς. Αυτοί επηρεάστηκαν από τα στοιχήματα των traders στα παράγωγα των δεικτών της Wall Street, που έδειχναν πτωτικό ξεκίνημα, έχοντας παράλληλα υπόψη τη δήλωση των αρμοδίων από το Πεκίνο, πως ελπίζουν πως σύντομα θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Η ατμόσφαιρά αυτή χθες χαμήλωσε ακόμα 10 μονάδες το κάτω όριο της συσσώρευσης του μέσου όρου. Η οποία μπορεί να μην είναι συσσώρευση αλλά διόρθωση, με συνέχεια στην αναζήτηση πυθμένα. Αθροιστικά στον μήνα η αγορά έχει χάσει πάνω από -4% και μπορεί στο φινάλε να έγιναν τα ανοδικά blue chip πέντε, με την προσθήκη σε αυτά των ΕΕΕ και ΟΤΕ μαζί με τα ΜΟΗ ΕΧΑΕ και ΛΑΜΔΑ, αλλά κανένα δεν είχε μεταβολή έστω και +1%. Στον αντίποδα οι απώλειες των ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΒΙΟ ΠΕΙΡ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΦΡΛΚ και ΑΛΦΑ ξεπερνούσαν το -2%, δικαιολογώντας πτώση κοντά στο -1% στον 25άρη, το δείκτη των παραγώγων και των ξένων θεσμικών.
Τελευταία, η αλυσίδα των πτωτικών κλεισιμάτων φθάνει στις τρεις και σπάει με μια ανοδική. Ωστόσο μετά το χθεσινό κλείσιμο (το τρίτο στη σειρά) ο ΓΔ έχει φθάσει πολύ κοντά στις 860 μονάδες, που από τους περισσότερους παράγοντες θεωρείται το κάτω όριο μιας ζώνης συσσώρευσης, με άνω όριο τις 900. Η στήλη θεωρεί την στατιστική προϊστορία ικανό παράγοντα διαμόρφωσης τάσης και για αυτό αναμένουμε η στήριξη στις 860 με περιθώριο ως τις 855 να λειτουργήσει.
Άλλωστε η τρέχουσα κάθοδος έχει στο τιμόνι τον Τραπεζικό κλάδο για τον οποίο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις όπως διαβάσαμε στην έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής: Την Πέμπτη αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το APS (Asset Protection Scheme) «Ηρακλής», ενώ αύριο το υπουργείο Οικονομικών θα παραλάβει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί του σχεδίου για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Εν τω μεταξύ, ο οίκος Fitch διατήρησε το θετικό outlook για τις ελληνικές τράπεζες, την ίδια ώρα που αναθεώρησε σε αρνητικό από σταθερό το οutlook για τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης. Η διατήρηση του θετικού outlook για τις ελληνικές τράπεζες αντανακλά την προσδοκία του οίκου ότι «το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, αν και παραμένει πολύ αδύναμο, θα βελτιωθεί περαιτέρω το 2020 καθώς θα συνεχίζεται η μείωση των “κόκκινων” δανείων», όπως αναφέρει στην έκθεσή του.
Όσον αφορά το outlook των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2020, ο οίκος σημειώνει ότι είναι αρνητικό, καθώς η παραγωγή εσόδων αναμένεται να δεχτεί πιέσεις από την αδύναμη εικόνα του ΑΕΠ της Eυρωζώνης και τα χαμηλά επιτόκια.
Αν οι επαγγελματίες διαχειριστές πιστέψουν πως οι μεγάλες αγορές δεν θα καταφέρουν να εμφανίσουν νεώτερα υψηλά, τότε το +40% της ετήσιας επίδοσης του ΧΑ θα μεταμορφωθεί σε κίνητρο για ξεφόρτωμα θέσεων. Η εικόνα των μετοχών του δείκτη της μεσαίας μαρτυρά την κόπωση των εγχώριων θεσμικών και των ιδιωτών, καθώς η μεσαία κεφαλαιοποίηση από τις 31 Ιουλίου και μετά, αναζητά σκληρό πυθμένα και δεν βρίσκει.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πτώση στη Wall Street μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Ο Dow Jones υποχώρησε -0,38% ή 105,5 μονάδες στις 27.909,60, ο S&P κατέγραψε απώλειες -0,32% στις 3.135,96 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,4% στις 8.621,83 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+1,2%) και IBM (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-1,5%) και Goldman Sachs (-1,1%).
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας μόλις μία εβδομάδα πριν η Ουάσιγκτον επιβάλει νέους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1067 δολ. από 1,1061 την προηγούμενη εβδομάδα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 1,83%.
ΕΥΡΩΠΗ
Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα που ενέτειναν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ επηρέασαν τη διάθεση των επενδυτών στην Ευρώπη. Οι εξαγωγές της Κίνας τον Νοέμβριο μειώθηκαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα, τούτη τη φορά κατά 1,1% έναντι αύξησης 1% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Στα 20,6 δις ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Οκτώβριο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, από 19,2 δις τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Στη Βρετανία, οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Πέμπτη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεσμεύτηκε να μειώσει τη μετανάστευση καθώς βλέπει να μειώνεται η διαφορά του από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Στις αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,24% στις 406,39 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή πτώση -0,08% στις 7.233,90 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,46% στις 13.105,61 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,59% στις 5.837,25 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο έχασε -0,97% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχώρησε κατά -0,30%.
ΧΑ
Κάθοδος με συνέχεια των πιέσεων στις Τράπεζες και μέτρια πτώση στην ευρωζώνη
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 872,15 με πτωτικό χάσμα (1,06 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (873,21), κινήθηκαν νευρικά και σύντομα διαπιστώθηκε πως η άνοδος των πρώτων λεπτών οδηγούσε σε αναζήτηση του μέγιστου μέρας. Σημειώθηκε στις 10:34 και ήταν οι 873,37 από 880,62 μονάδες την προηγούμενη. Κατόπιν ξεκίνησε μια καθοδική πορεία που στις 10:36 πέρασε τον ΓΔ κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής και στις 15:12 φάνηκε πως ολοκληρώθηκε η αναζήτηση του ελάχιστου μέρας, που ήταν οι 862,08 από 871,64 μονάδες. Κατόπιν ξεκίνησε μια ανοδική κίνηση, που τον οδήγησε οριακά κάτω από τις 866 μονάδες και το κλίμα δεν άλλαξε η ελαφρά πτωτική εικόνα των βασικών δεικτών στην Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη. Έτσι στις 17:01 τον άφησαν στις 865,43 μονάδες.
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου ενίσχυσε την ζήτηση που είχε να πάρει το πάνω χέρι μόνιμα από τις 15:15 ως τις 16:57, καθώς σε αυτό το διάστημα είχαμε ανοδική κίνηση για τον ΓΔ από τις 862 προς τις 866 μονάδες. Μετά την έναρξη των δημοπρασιών, η πτωτική κίνηση οδήγησε στην εγγραφή τιμών για τον ΓΔ στις 864. Έτσι, ο ΓΔ έκλεισε πολύ κοντά στο κατώτερο της διακύμανσής του, αφού στις δημοπρασίες τον ώθησαν προς χαμηλότερα επίπεδα.
Οι ελάχιστες εναλλαγές στην υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης στη διαπραγμάτευση και των 4 τραπεζικών μετοχών του 25άρη στο πρώτο μέρος, και η επικράτηση της προσφοράς από τις 10:34 ως τις 15:40, καθόρισαν την πορεία του μέσου όρου. Ενισχυτές των πιέσεων στην τιμή του ήταν οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΒΙΟ ΦΡΛΚ TITC και ΣΑΡ.
Οι συντονισμένες εντολές πώλησης έφεραν ισοδύναμο αποτέλεσμα για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης τους σημείωσε μέγιστο μέρας στις 845,19 από 859,90 μονάδες, και υποχρεώθηκε να βρεθεί μια φορά οριακά κάτω από τις 822,50 μονάδες. Συνεπώς η δυναμική τους υποχρέωσε τον ΓΔ να βρεθεί πολύ χαμηλότερα από τις 880. Το επίπεδο των 880, μπορεί να θεωρηθεί πλέον σαν αντίσταση μετά το -1,08% στο κλείσιμο.
Ήταν κυρίως πτωτική η κίνηση του ΓΔ, με το 99% του χρόνου του σε αρνητικό πεδίο κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση (εντυπωσίασε η σταθερής κλίσης πτώση από τις 10:33 ως τις 12:10) με τις κινήσεις επιδιόρθωσης των απωλειών στο δεύτερο μέρος, που συνοδεύτηκαν από ελαφρά ανώτερο του πρώτου μέρους τζίρο
Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τις μικρών διαστάσεων μεταβολές ήταν οι ΛΑΜΔΑ +0,97%, ΕΧΑΕ +0,56% ΜΟΗ +0,29%, ΕΕΕ +0,27%, και ΟΤΕ +0,23%. Οι τράπεζες είχαν πτωτική τελική εικόνα. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, εκτός Τραπεζών, ήταν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,77%, ΒΙΟ -2,66%, ΦΡΛΚ -2,35%, ΤΙΤC -1,95%, ΣΑΡ +1,93% και ΜΥΤΙΛ -1,62%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου βελτίωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 58,699 από 59,145 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 8,463 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ, ΛΑΜΔΑ και ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση απωλειών στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 15 μονάδες και με μεταβολή 12 μονάδες βάσης, η απόδοση από 1,54% κατέληξε στο 1,39%.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,36%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,26% από -1,20%, την ΕΤΕ στο -2,40% από -0,41%, ΕΥΡΩΒ -2,40% από -1,80% και την ΠΕΙΡ στο -2,48% από +0,34%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,77% από -0,66% την προηγούμενη σύνοδο.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (19 από 15) και ένα την ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,08% οδηγήθηκε στις 863,77 από 873,21 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2174,61 από 2195,10 με μεταβολή -0,93%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,122 από 50,904 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,463 από 8,214 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 44,986 από 39,320 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,149 από 0,956 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 25 από 35, των καθοδικών 81 από 63 και 22 από 23 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεκίνησε διακριτικά
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 στιγμιαία σε θετικό και κυρίως σε αρνητικό πάλι, ενώ τον έκλεισαν 20,49 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο στις 2195,35 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:33. Ενώ ακολούθησε στις 15:39 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2170,23. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2178,53. Το κλείσιμο στις 2174,61 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,93% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,870 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1317 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2200,00, κατώτερο τις 2167,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2172,25 από 2189,50. Διακινήθηκαν επίσης 155 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 2188,75 και κατώτερο τις 2170,00 με τελευταίες πράξεις στις 2175,00 από 2193,00 μονάδες. Για την κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 9.718 από 10.059 ΣΜΕ. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 472 από 483.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά εμφάνισε σημαντική βελτίωση. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 94 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 38 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 μονάδες ως τις 2250. Για την επόμενη σειρά (Ιανουαρίου) ο όγκος ήταν 5 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2100 και τις 2200 μονάδες.
Οι αγοραίοι χωρίς υπερβολές στις διατυπώσεις τους ανησυχούν, καθώς η πτώση διαρκείας έχει φέρει τον μέσο όρο της αγοράς σε επίπεδα τιμών που αν παραβιαστούν πτωτικά θα ανοίξουν την όρεξη για φυγή από το ρίσκο γενικευμένα. H χθεσινή σύνοδος όμως, μαζί με την πτώση στο χρηματιστήριο έφερε πτώση σημαντικών διαστάσεων στις αποδόσεις τον ελληνικών ομολόγων με του 10ετούς να γίνεται 1,39% από 1,54%.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Οι διεθνείς εξελίξεις (Βρετανικές εκλογές στις 12/12, αποφάσεις Fed για επιτόκια στις 11/12, αλλά και τα εμπορικά ζητήματα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας) αναμένεται να καθορίσουν την κατεύθυνση των Αγορών. Στο εσωτερικό, η κατάθεση του ‘Ηρακλή’, δηλαδή του Ν/Σ για τα ‘κόκκινα’ δάνεια προς ψήφιση στη Βουλή στις 13/12, είναι πιθανό προκαλέσει κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο”.
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Βασική στήριξη, για τον Γενικό Δείκτη οι 865 μονάδες, κάτω από αυτή μπαίνουμε σε διόρθωση. Προς τα επάνω, στόχος παραμένουν οι 900 μονάδες. Σταθεροποιητικά οι Διεθνείς Αγορές, μετά τα θετικά στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ και την θετική κίνηση του S&P 500 (3145,91 μ.) προς την αντίσταση των ιστορικών υψηλών (3154,26 μ.). Η προσοχή την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται στις αποφάσεις της Fed για την νομισματική πολιτική την Τετάρτη 11/12, στις εκλογές στη Μ. Βρετανία και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη ενώ το κλίμα θα επηρεαστεί από ειδησεογραφία σχετικά με την διένεξη ΗΠΑ - Κίνας”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
“Το επίπεδο των 900 μονάδων αποδείχθηκε πολύ ισχυρό ‘οχυρό’, όπως έχουμε δει ακόμα και σε ετήσιο γράφημα και από την άλλη πάνω στα δύσκολα, η Αγορά έχει αποφασίσει να απορροφήσει σημαντικά κεφάλαια ρευστότητας.
Θυμίζουμε τις Α.Μ.Κ. της ΛΑΜΔΑ και της ΜΠΡΙΚ που ουσιαστικά και οι δύο αφορούν περισσότερο το real estate, ενώ αντίστοιχα ΜΥΤΙΛ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ σήκωσαν από την Αγορά σημαντικά κεφάλαια, με εκδόσεις ομολόγων που, πιθανότατα, επηρέασαν και την Αγορά των μετοχών.
Συνολικά μιλάμε για 1,8 δισ. σε κεφάλαια που κατευθύνονται στα ταμεία των τεσσάρων Εταιρειών.
Από την άλλη οι κινήσεις αυτές δείχνουν πολύ θετικά σημάδια για την Χρηματαγορά, μιας και θυμίζουμε πως σκοπός της λειτουργίας της είναι αυτός και είναι και κάτι που έχουμε ξεχάσει τα πολλά τελευταία χρόνια.
Αν και συνήθως ο Δεκέμβριος δεν έχει νέα, αυτός του 2019 έχει από Αγγλικές εκλογές, αλλαγή φρουράς στην ΕΚΤ, ενώ η εβδομάδα έχει Eurogroup και FED. Από την άλλη στο εσωτερικό περιμένουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Τραπεζικό κλάδο, γεγονός που περιμένει εναγωνίως η Αγορά, ενώ πολλά εκκολαπτόμενα deals είναι στην “ουρά”, για να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους προς το τέλος του έτους, ή στις αρχές του επόμενου.
Μην ξεχνάμε ότι η κινητήριος δύναμη της Αγοράς είναι τα νέα, κάτι που έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια.
Το 2018 έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο και σημαντικές απώλειες, δίνοντας την “σκυτάλη” στο 2019 που δείχνει ότι μπορεί να τερματίσει με σημαντικό ρεκόρ απόδοσης και να είναι η απαρχή για μία νέα μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση. Η ΔΕΗ αναμφισβήτητα είναι ο μεγάλος κερδισμένος του έτους, μιας και αρκετά χαρτοφυλάκια πείθονται πως δεν θα κλείσει… όπως πολλοί είχαν θελήσει να προβλέψουν. Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, με την Αγορά να περιμένει την εξέλιξη της μάχης των 900 μονάδων, πριν αρχίσει να προσβλέπει, μετά από χρόνια, σε τετραψήφια νούμερα”.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν οριακά χαμηλότερα σήμερα Τρίτη 10/12, μετά τις απώλειες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προθεσμία της 15 Δεκεμβρίου για τον επόμενο γύρο αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εισαγωγές που θα επιβληθούν.
Προσθέτοντας αβεβαιότητα στην αγορά ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Sonny Perdue τη Δευτέρα ανέφερε ότι ενώ ο Πρόεδρος Donald Trump δεν ήθελε να εφαρμόσει δασμούς, ήθελε παράλληλα να δει κάποια «κίνηση» από την Κίνα.
Η προθεσμία αυτή κυριαρχεί επί σειράς άλλων σημαντικών γεγονότων αυτή την εβδομάδα, ενώ οι αγορές περιμένουν επίσης τις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη και τις συναντήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και της ευρωζώνης.
Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν φέτος στους κινδύνους που βλάπτουν το Ηνωμένο Βασίλειο από το διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και από μια απότομη κλιμάκωση των εμπορικών συγκρούσεων, δήλωσε στο Reuters ο Frank Benzimra, της Societe Generale.
Με τους επενδυτές να διστάζουν να κάνουν μεγάλα στοιχήματα, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας της MSCI ήταν μόλις -0,05% χαμηλότερα αλλά στις 9:25 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,14%, με το δείκτη Shanghai Composite της Κίνας στο -0,3% αλλά στις 9:25 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,10%.
Από την πλευρά του, ένας κινέζος αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Πεκίνο ελπίζει να προβεί σε εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον το συντομότερο δυνατό, πριν από την έναρξη των νέων δασμολογήσεων των ΗΠΑ για αυτό το Σαββατοκύριακο.
Προσθήκη πιέσεων στην Κίνα επέβαλλαν τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές των παραγωγών μειώθηκαν σε ετήσια βάση για πέμπτο συνεχή μήνα το Νοέμβριο, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν καθώς το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την τόνωση της ζήτησης καθώς επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν στο -0,19% αλλά στις 9:25 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,34%, ενώ η Nikkei της Ιαπωνίας ήταν επίπεδη αλλά στις 9:25 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,09%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ ήταν 1,8225% μετά από το κλείσιμο των ΗΠΑ στο 1,831% τη Δευτέρα.