Έπειτα από μία δεκαετία κρίσης, επικρατεί κλίμα ευφορίας στην Αθήνα. Το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει φέτος τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών. H αξία των τραπεζικών μετοχών έχει διπλασιαστεί, εν μέρει χάρη στις προσδοκίες για το Σχέδιο Ηρακλής για τη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Η επιτυχία του όμως εξαρτάται από την «υγεία» της οικονομίας και καλύτερους κανονισμούς περί αφερεγγυότητας, σημειώνει σε άρθρο του το BBG.
Έπειτα από μία δεκαετία κρίσης, επικρατεί κλίμα ευφορίας στην Αθήνα. Το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει φέτος τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών διότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την τόνωση της ανάπτυξης. Στο Χ.Α., οι μετοχές των τραπεζών κλέβουν την παράσταση, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή τους σε διάστημα μικρότερο του 12μήνου, επισημαίνει το Bloomberg σε ανάλυσή του. Πολιτικοί και οικονομολόγοι πιστεύουν ότι έχουν βρει το «μαγικό φάρμακο» για την «αρρώστια» των κόκκινων δανείων που ταλανίζει το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για το Σχέδιο Ηρακλής, που αφορά έναν περίπλοκo συνδυασμό τιτλοποιήσεων και κρατικών εγγυήσεων.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το Σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει τις τράπεζες να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή καθώς «ξεφορτώνονται» μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, επιταχύνοντας την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, υπογραμμίζει το άρθρο. Δημιουργεί όμως έναν σημαντικό κίνδυνο για τους φορολογουμένους, που θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό εάν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Η κυβέρνηση χρειάζεται να εμμείνει στην ιδέα μεταρρύθμιση της απαρχαιωμένης νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας. Μόνο έτσι θα επιτραπεί στους χρεοφειλέτες να προχωρήσουν, σημειώνει ο αρθρογράφος του BBG.
Το ύψος των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 75 δισ. ευρώ, «κληρονομιά» της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να εκδώσει εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ, τις οποίες θα μπορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν στη διαδικασία τιτλοποίησης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων.
Συνεχίζοντας το άρθρο επισημαίνει ότι θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μπορούν να λυθούν μόνο με το Σχέδιο Ηρακλής, κάνοντας αναφορά στo πόσο μπερδεμένος είναι ο πτωχευτικός κώδικας στην Ελλάδα, κρίνοντας αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του.
«Ο Ηρακλής χρειάζεται βοήθεια. Θα ήταν κρίμα να πάει χαμένη η δύναμή του», καταλήγει το άρθρο.
naftemporiki.gr