Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 08:47

Κίνα: Χαμηλότερη η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό μέσα στο έτος αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, καταδεικνύοντας ότι η μικρότερη αύξηση των εξαγωγών και ο περιορισμός του δανεισμού από την κυβέρνηση, άρχισαν να αποδίδουν περιορίζοντας την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου.

Η παραγωγή αυξήθηκε 17,3% τον Νοέμβριο από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, μετά από την αύξησή της κατά 17,9% τον Οκτώβριο.

Η παγκόσμια συρρίκνωση της οικονομίας ενδέχεται περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές μετά τον περιορισμό των κινήτρων από την κυβέρνηση για μείωση των φόρων.

Οι παραγωγή χαλυβουργικών προϊόντων αυξήθηκε 12,7% το Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την αύξησή της κατά 17% τον Οκτώβριο. Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αυξήθηκε 14,3% από 15,3% και των αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 21,7% από 24,3%.

Για το ενδεκάμηνο της χρήσης η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε 18,5% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Ο ρυθμός αύξησής της το 2006 ήταν 16,6%.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 6,9% τον Νοέμβριο και το εμπορικό πλεόνασμα διοχέτευσε 26,3 δισ. δολ. στην οικονομία. Η κυβέρνηση είπε αυτόν τον μήνα ότι ο πληθωρισμός και η υπερθέρμανση, αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας για το 2008.