Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 20:42

Ύστατη «μάχη» διάσωσης για τη Σπανός ΑΒΕΕΤ

Σε δυσχερή οικονομική θέση έχει περιέλθει η εξαγωγική εταιρεία μεταποίησης και εμπορίας ρυζιού της Θεσσαλονίκης Σπανός ΑΒΕΕΤ, η ακίνητη και κινητή περιουσία της οποίας βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την πιστώτρια τράπεζά της.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Σε δυσχερή οικονομική θέση έχει περιέλθει η εξαγωγική εταιρεία μεταποίησης και εμπορίας ρυζιού της Θεσσαλονίκης Σπανός ΑΒΕΕΤ, η ακίνητη και κινητή περιουσία της οποίας βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την πιστώτρια τράπεζά της.

Οι πλειστηριασμοί έχουν οριστεί για τον Απρίλιο του 2020, με τιμή πρώτης προσφοράς το 1,8 εκατ. ευρώ για τα ακίνητα της βιομηχανίας στη Σίνδο (εργοστάσιο, μηχανήματα, αποθήκες, γραφεία) και περίπου στις 675.000 ευρώ για τα κινητά περιουσιακά της στοιχεία.

Εκπρόσωπος της διοίκησης της εταιρείας, μιλώντας στη «Ν», απέδωσε τη δυσμενή αυτή εξέλιξη στο ότι ένας μεγάλος πελάτης του εξωτερικού, φορέας του Δημοσίου και σύμφωνα με άλλες πηγές από τρίτη χώρα, δεν έχει εξοφλήσει μεγάλος μέρος μιας σημαντικής για τον τζίρο της Σπανός σύμβασης. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αλλά οι λεπτομέρειές του δεν είναι ανακοινώσιμες. Ο πελάτης αναγνωρίζει την οφειλή του και αν εξοφλήσει έστω ένα σημαντικό από το υπόλοιπό του το πρόβλημα κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα λυθεί» αναφέρει η ίδια πηγή της διοίκησης.

Η Σπανός είναι μία σημαντική εταιρεία του κλάδου της, καθώς επεξεργάζεται περίπου το ένα πέμπτο του ρυζιού που παράγουν οι ορυζώνες στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης και οι διπλανοί της Κεντρικής Μακεδονίας, ήτοι περίπου 40.000 - 45.000 τόνους ετησίως από τις συνολικά 200.000 της περιοχής, όταν η ετήσια ελληνική παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 250.000-260.000 τόνους.

Εξαγωγές

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Σπανός, που απασχολεί περί τους 40 εργαζόμενους, είχε κλείσει τη χρήση του 2017 με μείωση τζίρου περί το 10% στην περιοχή των 9 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές της Σπανός, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο του τζίρου της, κατευθύνονται κατά 85% στις αγορές της Μέσης Ανατολής και κατευθύνονται κατά 15% στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ πέντε ετών η αναλογία ήταν ακριβώς αντίστροφη υπέρ των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά οι μεγάλες αλλαγές στη διεθνή αγορά ρυζιού έστρεψαν τους Έλληνες ρυζοπαραγωγούς και τις ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου από το μακρύσπερμο στο μεσόσπερμο ρύζι (καρολίνα, γλασέ) που καταναλώνεται στη Μέση Ανατολή, τις αραβικές χώρες γενικά και την Τουρκία.