Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 14:47

Hellastat: Μελέτη για τον κλάδο ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων

Για σημαντική πρόοδο στον εγχώριο κλάδο ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων τα τελευταία χρόνια κάνει λόγο σε μελέτη της η Hellastat Α.Ε. Οπως τονίζει, ο κλάδος έχει εμφανίσει αξιοσημείωτη πρόοδο, που προσδιορίζεται τόσο από τις αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας, κυρίως στην κατηγορία των εμπορικών ακινήτων, όσο και από τις ικανοποιητικές αποδόσεις που αποφέρουν τα ακίνητα στις διαχειρίστριες εταιρείες. Μάλιστα, θεωρεί ότι υφίστανται σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, καθώς η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται στα πρώτα βήματα της ανάπτυξής της.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς ακινήτων έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει μεγαλύτερη πρόοδο και υλοποίηση περισσότερων επενδύσεων. Τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται κυρίως στο ασαφές χωροταξικό, φορολογικό και πολεοδομικό καθεστώς της χώρας μας και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες έκδοσης αδειών δόμησης.

Το περιβάλλον αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη, έχει ωθήσει αρκετές εγχώριες εταιρείες, αλλά και διεθνείς επενδυτικούς οίκους, σε αναζήτηση ευκαιριών σε αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν τις υποδομές τους, ενόψει και της ένταξής τους στην Ε.Ε., ενώ οι διαδικασίες έγκρισης και χορήγησης αδειών είναι γρηγορότερες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, οι προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης είναι πολλές και καταγράφονται συνοπτικά ως εξής: νέο χωροταξικό σχέδιο, αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων, αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου μέσω των ΣΔΙΤ, νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις Α.Ε.Ε.Α.Π, ανεπαρκής προσφορά ακινήτων γραφείων και αποθηκών υψηλών προδιαγραφών η οποία δεν καλύπτει την ισχυρή ζήτηση για κτίρια γραφείων, βιομηχανικούς χώρους και κέντρα logistics υψηλών προδιαγραφών, επενδύσεις στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας και των σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων, χαμηλή διείσδυση των εμπορικών κέντρων και αυξημένη ροπή των Ελλήνων προς κατανάλωση, επέκταση σε αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης που εξασφαλίζουν υψηλότερες αποδόσεις.

Στο δείγμα της μελέτης της Hellastat έχουν περιληφθεί 431 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την χρηματοοικονομική ανάλυση, επιτάχυνση και υψηλό ρυθμό αύξησης χαρακτήρισε το 2006 για τον κλάδο των εταιρειών ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, με το συνολικό κύκλο εργασιών του δείγματος να διαμορφώνεται σε 856,16 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 23,1% σε σχέση με το 2005 (μεταβολή 2005/04: 18,1%). Επτά στις δέκα εταιρείες που δημοσιοποίησαν στοιχεία για το 2006, βελτίωσαν τις πωλήσεις της προηγούμενης χρήσης, οδηγώντας τη μέση μεταβολή 2006/05 στο 5,8%.