Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 11:18

Επενδυτικές «κρατήσεις» της SCD Holding

Στην ανακαίνιση των ξενοδοχείων Πεντελικό στην Κηφισιά, Μιστράλ στον Πειραιά και τη μετατροπή από γραφεία σε ξενοδοχείο του ακινήτου στην οδό Σταδίου (πρώην ιδιοκτησία ΟΤΕ) προχωρά ο όμιλος της οικογένειας Δουζόγλου υπό την ονομασία πλέον SCD Holding.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στην ανακαίνιση των ξενοδοχείων Πεντελικό στην Κηφισιά, Μιστράλ στον Πειραιά και τη μετατροπή από γραφεία σε ξενοδοχείο του ακινήτου στην οδό Σταδίου (πρώην ιδιοκτησία ΟΤΕ) προχωρά ο όμιλος της οικογένειας Δουζόγλου υπό την ονομασία πλέον SCD Holding.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Λαυρέντη Αλβέρτη (γνωστό στέλεχος από την προηγούμενη πορεία του στον όμιλο Κοντομηνά), για το χαρτοφυλάκιο που σήμερα διαχειρίζεται η SCD Holding έχουν επενδυθεί συνολικά περίπου 180 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική αξία του εκτιμάται σε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ. 

Η οικογένεια Δουζόγλου ξεκίνησε να επενδύσει στο real estate στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990 και σήμερα έχει στην κατοχή της 70 ακίνητα. Στον σχεδιασμό της περιλαμβάνεται η εισαγωγή της SCD Holding στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, εντός του 1ου εξαμήνου του 2020 για λόγους -σύμφωνα με τον κ. Αλβέρτη- κυρίως διαφάνειας και όχι για την άντληση χρηματοδότησης.

Υπό συζήτηση είναι και η δημιουργία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) ή η συνεργασία με ΑΕΕΑΠ (εισφορά του χαρτοφυλακίου σε υφιστάμενη εταιρεία). 

Αξιοποίηση

Μέχρι στιγμής όλες οι αγορές ακινήτων έχουν γίνει με ίδια κεφάλαια, ωστόσο η αξιοποίησή τους θα γίνει με τραπεζικό δανεισμό. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, «το χαρτοφυλάκιο πρέπει πλέον να παράγει χρήματα και να αυτοχρηματοδοτηθεί». Ο ίδιος ο κ. Δουζόγλου δεν έχει σκοπό να πουλήσει κάποιο από τα ακίνητα, παρότι έχει σχετικές προτάσεις. Ο κ. Αλβέρτης ωστόσο πιστεύει ότι στην κτηματαγορά είναι αναγκαίο κάποιος να αγοράζει, αλλά και να πουλά. 

Ο όμιλος έχει δανειστεί μέχρι σήμερα συνολικά περίπου 25,7 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ από την Optima Bank για υφιστάμενες τρέχουσες υποχρεώσεις και νέες εξαγορές καθώς και από την Aegean Baltic), ενώ συζητά για νέο δάνειο από την Εθνική Τράπεζα για νέες αγορές ακινήτων. 

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τα τουριστικά ακίνητα της SCD Holding: το ξενοδοχείο Μιστράλ στον Πειραιά θα είναι το πρώτο που θα ανακαινιστεί και θα τεθεί σε λειτουργία τέλος 2020. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της επένδυσης για την ανακατασκευή του ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Για το ιστορικό Πεντελικό στην Κηφισιά το οποίο αγοράστηκε το 2015 εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τα 12 εκατ. ευρώ και η προοπτική είναι να ανοίξει το 2021.

Τα πρώην γραφεία του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο, πιθανότατα 80 δωματίων, επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, αν και το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τον operator (διαχειριστής) που θα επιλεγεί. Θα είναι έτοιμο το 2021. 

Μύκονος

Το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο, το οποίο αγοράστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, επίσης πρόκειται να ανακαινιστεί, ωστόσο υπάρχει αντιδικία με τον εκμισθωτή του σήμερα και ο όμιλος βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου.

Για το οικόπεδο στην περιοχή Ελιά της Μυκόνου έχουν βγει οι άδειες για την κατασκευή συγκροτήματος 140 υπόσκαφων μπανγκαλόου, επένδυση που μπορεί να φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ. Η SCD μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταλήξει στον operator ο οποίος πιθανόν να είναι κοινός για το Πεντελικό και το Μιστράλ ή και για το ξενοδοχείο στην οδό Σταδίου. 

Ο όμιλος είναι επίσης ιδιοκτήτης του 4 αστέρων Athenaeum Smart Hotel στη λεωφόρο Συγγρού το οποίο μισθώνει. Εισόδημα επίσης δίνουν και οι 11 βίλες που αγοράστηκαν από την οικογένεια του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Μύκονο, καθώς επίσης και τουριστικό συγκρότημα στην Κεφαλλονιά. 

Εκτός από τα τουριστικά ακίνητα η SCD έχει κτήρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, το Μαρούσι το Χαλάνδρι και αλλού, τα οποία αποφέρουν ετησίως από μισθώματα περί τα 3 εκατ. ευρώ. 

Ακόμη, έχει εξαγοράσει οικόπεδο 100.000 τ.μ. σε περιοχή της Αθήνας με σκοπό την ανέγερση αποθηκευτικών χώρων, επένδυση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ (κατασκευή). 

Επίσης έχει εξαγοράσει κατοικίες στο Ψυχικό τις οποίες μισθώνει καθώς και γη στα νότια προάστια της Αττικής. 
Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, το ποσοστό των μισθωμένων ακινήτων είναι 90%.

Αγορά τροφίμων

Η SCD ενδιαφέρεται και για τον τομέα των τροφίμων, μεταξύ άλλων, για την αγορά του γιαουρτιού και του λαδιού (παραγωγή - εξαγωγές) εφόσον βρει την κατάλληλη ευκαιρία. Ο κ. Αλβέρτης εξηγώντας χθες γιατί τελικά ο όμιλος δεν επένδυσε στην Creta Farm είπε ότι αυτό συνέβη για μια σειρά από λόγους. Δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική η διοικητική ομάδα και δεν κρίθηκαν επαρκή τα στοιχεία που εμφανίστηκαν στο data room αναφορικά με τις διεκδικήσεις του ενός μετόχου από τον άλλο.