Δεκτό -κατά πλειοψηφία- έγινε από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια και ψηφίζεται την Παρασκευή. «Τηρούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας» επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, λέγοντας πως «στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε αυτή τη στιγμή προχωράμε σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, που ειδικά για το 2020 είναι συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ».
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Δεκτό -κατά πλειοψηφία- έγινε από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια και ψηφίζεται την Παρασκευή. Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
«Τηρούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας» επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, λέγοντας πως «στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε αυτή τη στιγμή προχωράμε σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, που ειδικά για το 2020 είναι συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ».
Παράλληλα ανέφερε ενδεικτικά παραδείγματα, λέγοντας πως «ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 2.200 ευρώ και πλέον θα πληρώνει 900 ευρώ.
Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.300 ευρώ και τώρα θα πληρώνει 2.000 ευρώ. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 5.896 ευρώ και πλέον θα πληρώνει 4.596 ευρώ».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τρύφων Αλεξιάδης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «που διευρύνει τις ανισορροπίες μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ φτωχότερων και ευπορότερων νοικοκυριών μεταξύ στελεχών και εργαζομένων, μεταξύ πολυεθνικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων της αλλοδαπής». Ανέφερε μάλιστα μια σειρά παραδειγμάτων: «συνταξιούχοι με εισόδημα 12.000 ευρώ, χωρίς παιδιά, ετήσιο όφελος 177 ευρώ. Μισθωτός με 24.000 ευρώ και ένα παιδί, ετήσιο όφελος μηδέν. Στέλεχος επιχειρήσεων με ετήσιο εισόδημα 800.000 ευρώ, ετήσιο όφελος 9.100 ευρώ, μόνο από το φόρο εισοδήματος, διότι όπως λέει και η ίδια η ΓΣΕΒΕΕ θα έχει όφελος και από το θέμα των αυτοκινήτων και από τα μερίσματα και από μια σειρά άλλων τέτοιων ζητημάτων».
Μιλώντας στην επιτροπή ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης αναφέρθηκε σε προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών για τη μεσαία τάξη. Εξαπέλυσε βέλη, λέγοντας πως όρισε «μεσαία τάξη στην Ελλάδα τον άνθρωπο που έχει ετήσιο εισόδημα 6.300 ευρώ, που σημαίνει 450 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η αντίληψή μας για το τι σημαίνει μεσαία τάξη στην Ελλάδα; Δεν ήταν αυτό που διαμόρφωσε ως αφήγημα η κυβέρνηση προεκλογικά». Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε πως το νομοσχέδιο «καθιστά το φορολογικό σύστημα ακόμα πιο άδικο από ό,τι είναι μέχρι τώρα».