Οι σαρωτικές αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον που έρχονται με την ψηφιακή μετάβαση αλλάζουν άρδην τις δομές των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι οι αρμοδιότητες και οι ρόλοι των κορυφαίων στελεχών, ακόμη και η διάρθρωση της c-suit, δηλαδή της ομάδας των διευθυντών (CEO - γενικού διευθυντή ή διευθύνοντος συμβούλου, CFO - οικονομικού διευθυντή, COO - διευθυντή επιχειρησιακών λειτουργιών κ.ο.κ.).
Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Οι σαρωτικές αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον που έρχονται με την ψηφιακή μετάβαση αλλάζουν άρδην τις δομές των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι οι αρμοδιότητες και οι ρόλοι των κορυφαίων στελεχών, ακόμη και η διάρθρωση της c-suit, δηλαδή της ομάδας των διευθυντών (CEO - γενικού διευθυντή ή διευθύνοντος συμβούλου, CFO - οικονομικού διευθυντή, COO - διευθυντή επιχειρησιακών λειτουργιών κ.ο.κ.).
Νέοι ρόλοι, όπως μεταξύ άλλων του υπεύθυνου συνεργασίας (chief collaboration officer), του υπεύθυνου κουλτούρας (chief culture officer), του υπεύθυνου εμπειρίας (chief experience officer), ακόμη και του υπεύθυνου για την οικοδόμηση κουλτούρας ηθικής στην εταιρεία (chief ethics officer), έρχονται να δημιουργήσουν νέες θέσεις στην οικογένεια των διευθυντών ή να μετασχηματίσουν και να αντικαταστήσουν υφιστάμενους ρόλους, όπως για παράδειγμα αυτόν του διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού, του υπευθύνου εξυπηρέτησης πελατών κ.ο.κ.
Αυτοί οι νέοι τίτλοι αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες στα υψηλότερα κλιμάκια της εταιρικής πυραμίδας και είναι αποτέλεσμα ενός όλο και πιο σύνθετου, ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου και μιας έμφασης που δίνεται στο ταλέντο και στα θέματα κουλτούρας, ως κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης και μετασχηματισμού. Αυτοί οι νέοι ρόλοι βρίσκονται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων και θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να ευδοκιμήσουν στη νέα ψηφιακή οικονομία.
Για παράδειγμα, όταν ο παραδοσιακός τίτλος του διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού (chief human resources officer) αλλάζει σε διευθυντή ταλέντου (chief talent officer), αυτό καταδεικνύει μια άλλη προσέγγιση του ανθρώπινου δυναμικού, όχι απλώς ως πόρου αλλά ως μιας ομάδας μοναδικών ατόμων που πρέπει να έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης.
Θα έλεγε κανείς ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα είδος επανασχεδιασμού της c-suit ώστε να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας. Σε πρόσφατη μελέτη της EY (CEO Imperative Study 2019) οι ίδιοι οι CEOs δηλώνουν πως η σημερινή εταιρική δομή τύπου c-suite δεν είναι κατάλληλη.
Τι λένε οι CEOs
Μόλις το ένα τρίτο των διευθυνόντων συμβούλων (CEOs - 34%) δηλώνουν ότι η εταιρική δομή τύπου c-suite είναι κατάλληλα σχεδιασμένη για τις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν κατά την επόμενη δεκαετία. Οι CEOs και τα διοικητικά συμβούλια αλλάζουν την εικόνα των διοικητικών μοντέλων, με την προσθήκη πολλών διευθυντικών θέσεων τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή του διευθυντή καινοτομίας (chief innovation officer), του διευθυντή ψηφιακών συστημάτων (chief digital officer) ή του διευθυντή στρατηγικής (chief strategy officer).
Οι αλλαγές είναι συνεχείς και η δομή της c-suite υπό διαμόρφωση, με το 72% των CEOs να προετοιμάζονται για να προσθέσουν θέσεις ή να αλλάξουν αντικείμενο σε ρόλους κορυφαίων στελεχών. Αυτό το σχέδιο στηρίζουν και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. (που συμφωνούν με την άποψη των CEOs σε ποσοστό 82%). Οι αλλαγές αυτές δρομολογούνται από την ανάγκη οι επιχειρήσεις να εντάξουν στην ανάπτυξή τους δυνατότητες όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός (55%), η καινοτομία (53%), η τεχνητή νοημοσύνη (43%), η επιστήμη των δεδομένων (data science -33%) και η επιστήμη της συμπεριφοράς (behavioral science - 25%).
Ως παγκόσμιες προκλήσεις, που απειλούν την εταιρική ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, οι CEOs ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν την εθνική και εταιρική κυβερνοασφάλεια, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας εξαιτίας των αλλαγών στην τεχνολογία, τις εισοδηματικές ανισότητες, τις ηθικές πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με το 57% των CEOs, το 63% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και το 54% των επενδυτών, είναι προς το συμφέρον των μεγάλων εταιρειών να αναλάβουν οι CEOs έναν πιο ενεργό ρόλο απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις. Στην πλειοψηφία τους οι CEOs (57%) αντιμετωπίζουν την ενεργοποίηση σε ζητήματα παγκόσμιων προκλήσεων περισσότερο ως μια ευκαιρία παρά ως κίνδυνο, ενώ σχεδόν τα μισά μέλη Δ.Σ. (49%) και οι επενδυτές (42%) υποστηρίζουν αυτήν την άποψη.
Από την c-suit στην d-suit
Μια άλλη έρευνα, της ManpowerGroup, μιλά για μετασχηματισμό της c-suit σε digital-suit (ή d-suit) ερμηνεύοντας ουσιαστικά την ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής λειτουργίας -και ειδικότερα της παραγωγής- μέσω μιας ηγεσίας με ανάλογες δεξιότητες.
Η αυτοματοποίηση, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνουν τον κλάδο της παραγωγής, ενισχύοντας την παραγωγικότητα, την ευελιξία και την απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι εταιρείες υψηλών επιδόσεων αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των ομάδων τους προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστούν με επιτυχία τις νέες τεχνολογίες και να εκτελούν εργασίες τις οποίες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν από μόνες τους οι μηχανές.
Η συμφιλίωση με την επανάσταση δεξιοτήτων απαιτεί ηγετικά στελέχη που μπορούν να ενθαρρύνουν μια κουλτούρα εκμάθησης και προσαρμοστικότητας. Η αλλαγή είναι μια φυσιολογική διαδικασία, που ξεκινά από τα ανώτερα ιεραρχικά στελέχη του οργανισμού που δείχνουν ότι μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα.
Στον κόσμο
Η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία φιλοξενούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής στον κόσμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι χώρες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για εργαζόμενους που διαθέτουν ψηφιακά ανεπτυγμένες δεξιότητες για θέσεις όπως μηχανικοί και τεχνικοί αυτοματισμών - δύο ολοένα και συχνότεροι ρόλοι σε οργανισμούς που επενδύουν περισσότερο στον αυτοματισμό και τη ρομποτική. Καθώς ορισμένες αγορές μεταβάλλονται ταχύτερα από άλλες, οι οργανισμοί θα χρειαστούν μια στρατηγική στοχοθεσίας τοποθεσίας για να αξιοποιήσουν αυτές τις διαθέσιμες δεξαμενές ταλέντων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, περισσότερο από το ένα τέταρτο (28%) των θέσεων εργασίας στον κλάδο της παραγωγής θα είναι εντελώς διαφορετικές στο μέλλον. Αλλά εκτός από τον κλάδο της παραγωγής και άλλοι κλάδοι θα βρεθούν σύντομα σε διαδικασία μετασχηματισμού και η digital-suite ηγεσία θα πρέπει να βρει τους μελλοντικούς «ψηφιακούς» ηγέτες μέσα από το υπάρχον εργατικό δυναμικό.
Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα είδος επανασχεδιασμού της c-suit ώστε να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας. Σε πρόσφατη μελέτη της EY (CEO Imperative Study 2019) οι ίδιοι οι CEOs δηλώνουν πως η σημερινή εταιρική δομή τύπου c-suite δεν είναι κατάλληλη.