ΑΝΟΔΙΚΑ, για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, κινήθηκε ο χρυσός στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι η άνοδος των τιμών ενεργείας ενδέχεται να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, περιορίζοντας την προοπτική της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια, τονώνοντας έτσι την ελκυστικότητα του μετάλλου ως εξασφάλιση. Ανοδικά κινήθηκε και το ασήμι.
Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 26% φέτος, καθώς το κόστος ρεκόρ της ενεργείας και το αδύναμο δολάριο, έχει τονώσει τη ζήτηση για εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τα μέγιστα σε δύο έτη το Νοέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός στην Κίνα αναρριχήθηκε 6,9% και 3,1% στην Ευρώπη. Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη διαπραγματεύθηκε πάνω από τα 91 δολ. το βαρέλι σήμερα το πρωΐ, ενώ το σιτάρι στο Σικάγο αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, στα 10,095 δολ. ανά μπούσελ.
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 3,41 δολ., ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 797,90 δολ. η ουγγιά στις 10 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στα 13,94 δολ. η ουγγιά.
Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, σημείωσε άνοδο για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, φθάνοντας στα 91,87 δολ. το βαρέλι, την ίδια ώρα. Στις 14 Δεκεμβρίου το αργό υποχώρησε 1,1%.
Τα συμβόλαια του σταριού για παράδοση Μαρτίου σημείωσαν άνοδο έως 30 σεντς – το ημερήσιο επιτρεπτό όριο σήμερα – και πρόσφατα διαπραγματεύθηκε στα 10,04 δολ. ανά μπούσελ, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Σικάγου. Η σόγια αναρριχήθηκε στα 11,9225 δολ. ανά μπούσελ, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1973, ενώ το καλαμπόκι σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 4,4275 δολ. ανά μπούσελ.
Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, σημείωσε άνοδο 4,70 δολ., ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 802,70 δολ. η ουγγιά κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Στην Ιαπωνία τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του χρυσού σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στα 2,927 γιέν το γραμμάριο (804 δολ. η ουγγιά) στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο (Tocom) στις 11 π.μ., τοπική ώρα.