Τη βούλησή τους για στενότερη και πολυεπίπεδη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα επιβεβαίωσαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας, μέσω συμφωνίας συνεργασίας (Memorandum of Understanding) που υπέγραψαν την Τρίτη στη Ρώμη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη. Οι οκτώ άξονες της συμφωνίας.
Τη βούλησή τους για στενότερη και πολυεπίπεδη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα επιβεβαίωσαν σήμερα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, μέσω συμφωνίας συνεργασίας (Memorandum of Understanding) που υπέγραψαν ο υφυπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Γεράσιμος Θωμάς, κι ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Stefano Patuanelli, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Ρώμη.
Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές, κάτι που αποτυπώνεται - μεταξύ άλλων - στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, στην υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Υψηλής Τάσης Ελλάδας-Ιταλίας, καθώς και στη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.
Ελλάδα και Ιταλία δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου, επιταχύνοντας παράλληλα την απανθρακοποίηση των οικονομιών τους. Οι δύο χώρες θα ενθαρρύνουν τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει:
Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σε δήλωσή του σημείωσε πως «με τη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, η Ελλάδα και η Ιταλία, δύο μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στηρίζουμε έμπρακτα το Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταχύτερη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Ταυτόχρονα, εμβαθύνουμε την ήδη εξαιρετική συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ και θέτουμε τα θεμέλια για εξωστρεφή ανάπτυξη των εταιρειών μας προς την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Αφρικής».