Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 07:05

Απώλειες για τα ασιατικά νομίσματα

ΑΠΩΛΕΙΕΣ περίπου 1% σημείωσε το νόμισμα των Φιλιππίνων, πέσο, ωθώντας χαμηλότερα τα ασιατικά νομίσματα, καθώς οι ξένοι επενδυτές πούλησαν μετοχές της περιφέρειας.

Το πέσο οδεύει προς τις χειρότερες απώλειες δύο ημερών από το 2001 και το ουόν της Ν. Κορέας άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών καθώς διογκώνονται οι ανησυχίες ότι η συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ και η κρίση στην αγορά πιστώσεων θα επηρεάσει αρνητικά τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της ασιατικής περιφέρειας. Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές μετοχές καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων διεθνώς πούλησαν περισσότερες μετοχές από ότι αγόρασαν χθες στην Ταϊβάν, τη Ν. Κορέα, της Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.

Το πέσο υποχώρησε 0,8% φθάνοντας στα 41,995 ανά δολάριο στις 11:46 π.μ. στη Μανίλα, σύμφωνα με την Tullett Prebon Plc. Το ουόν υποχώρησε 0,7% στα 941,10 έναντι του δολαρίου αφού προηγουμένως άγγιξες τα 942,10, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd.

Ο δείκτης των 10 περιφερειακών νομισμάτων της JPMorgan Chase & Co. κινήθηκε πτωτικά για τέσσερις ημέρες καθώς η Asian Development Bank είπε στις 13 Δεκεμβρίου ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα συρρικνωθούν το επόμενο έτος, καθώς η άνοδος της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής και οι ευμετάβλητες κεφαλαιαγορές θα επηρεάσουν την ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας κινδυνεύουν από τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με το σχόλιο της Fitch Ratings μία ημέρα αργότερα.

Το δολάριο της Ταϊβάν υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 32,555 δολ. Ταϊβάν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, αγγίζοντας τα 32,564, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Taipei Forex Inc. F

Χθες η Bank Indonesia είπε ότι επενέβη στην αγορά της ρουπίας. Το νόμισμα διολίσθησε σήμερα στα 9.425 μετά τις χθεσινές του απώλειες κατά 1%.

Το δολάριο της Σιγκαπούρης υποχώρησε 0,3%, στο 1,4627 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μετά την υποχώρησή στο 1,4643 δολ. Σιγκαπούρης, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Απώλειες για τρίτη ημέρα σημείωσε το ρίνγκιτ της Μαλαισίας, τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα τριών μηνών. Η Μαλαισία εξάγει περίπου το 1/5 των αγαθών της στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg το ρίνγκιτ έχει υποτιμηθεί 0,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στα 3,3510.

Το μπατ της Ταϊλάνδης, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 33,66 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Αντιθέτως το ντογκ του Βιετνάμ σημείωσε άνοδο 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 16.040 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.