Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 09:27

Market Beat: Η διεθνής τάση ωθεί ανοδικά, η στατιστική ζητά υπέρβαση των 900 μονάδων

Η εικόνα των ασιατικών χρηματιστηρίων με όλους τους τοπικούς βασικούς δείκτες σε άνοδο υπογραμμίζει την διατήρηση της διάθεσης για ρίσκο που σφράγισε τις συναλλαγές της Παρασκευής σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλα η διαπραγμάτευση των futures των ευρωπαϊκών αγορών και αυτών των ΗΠΑ γίνεται σταθερά σε θετικό πεδίο ειδοποιώντας πως θα ανοίξουν ανοδικά.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η εικόνα των ασιατικών χρηματιστηρίων με όλους τους τοπικούς βασικούς δείκτες σε άνοδο υπογραμμίζει την διατήρηση της διάθεσης για ρίσκο που σφράγισε τις συναλλαγές της Παρασκευής σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλα η διαπραγμάτευση των futures των ευρωπαϊκών αγορών και αυτών των ΗΠΑ γίνεται σταθερά σε θετικό πεδίο ειδοποιώντας πως θα ανοίξουν ανοδικά.

Χωρίς αλλαγές στην τεχνική εικόνα της αγοράς ήταν η εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές και τη στήλη. Αν και θα θεωρούσαμε εξόχως θετική ένδειξη, το φαινόμενο της αναγνώρισης των 880 μονάδων ως ισχυρή στήριξη. Αφού το χαμηλό εβδομάδας ήταν πάνω από τις 881 μονάδες και σημειώθηκε άπαξ, ενώ το ανώτερο (896,44) ήταν βελτιωμένο και κατέστη επίσης μέγιστο τελευταίων τριών μηνών. Το σημειώνουμε καθώς είναι μόλις 5 μονάδες χαμηλότερα από το μέγιστο έτους και τετραετίας και αξίζει να τονίσουμε πως είναι 2,5 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο στις 893,98 από τον Φεβρουάριο του 2015.

Στις αρχές της μεγάλης επί ΣΥΡΖΑ ΑΝΕΛ κατρακύλας, που είχε σαν πυθμένα τις 420,8, από όπου ξεκίνησε μια άνοδος που κατέληξε τον Ιανουάριο του 2018 στις 880 περίπου μονάδες, σε επίπεδο κλεισιμάτων. Η πορεία σαν V αφορούσε την περίοδο της κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά ακολούθησε ένα νέο V με αρχή τις 880 και πυθμένα στις 602 μονάδες. Από όπου ακολούθησε η διπλή πρόσκρουση στις 900 μονάδες. Επίπεδα αντίστασης που ο ΓΔ μπορεί να ξεπεράσει πριν το τέλος τους έτους. Το πλήθος των εταιρικών αποτελεσμάτων, που μεγαλώνει αυτή τη βδομάδα, μαζί με σειρά αποφάσεων που θα περάσουν από τη βάσανο της αγοραίας μελέτης και αντίδρασης, υπόσχονται αυξημένη νευρικότητα. Στην περίπτωση που το διεθνές κλίμα ωθήσει τη διάθεση για ρίσκο μπορεί να αποκτήσει ανοδικά χαρακτηριστικά.

Μετά τις ΕΕΕ ΟΤΕ και τις Τράπεζες του 25άρη, αυτό που αξίζει να διατυπωθεί από τους θεσμικούς του εξωτερικού είναι οι προσδοκίες τους για την επόμενη χρονιά. Ήταν επιλεκτικά θετικές φέτος και στον τρέχοντα μήνα ειδικότερα, που αν τελειώσει με θετικό πρόσημο για το μέσο όρο, θα εμφανίζει 10 θετικά μηνιαία κλεισίματα στα 11. Ένα φαινόμενο χωρίς ιστορικό προηγούμενο σε ετήσια βάση στην εποχή του ευρώ. Ένας νέος ενάρετος κύκλος θα σχηματιστεί, όποτε η επιλεκτικότητα μετασχηματιστεί σε γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σήμερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ανακοινώσει αποτελέσματα η ΕΧΑΕ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα έσοδα από τις εταιρικές πράξεις του γ’ και δ’ τριμήνου. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Quest θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής κεφαλαίου (0,14 ευρώ ανά μετοχή) όπως και του Ιασώ (0,02 ευρώ/μετοχή) ενώ οι μετοχές της BRiQ Properties θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για την συμμετοχή στην Α.Μ.Κ. (2 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή με τιμή 2,1 ευρώ). Την Τρίτη ο Όμιλος της Quest θα ανακοινώσει μεγέθη, ενώ την Τετάρτη 27/11 Motor Oil και ΟΠΑΠ θα ανακοινώσουν εννεάμηνο και προμέρισμα. Η Motor Oil ήδη έχει ενημερώσει για την διανομή προμερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή, με αποκοπή στις 9 Δεκεμβρίου. Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει γ’ τρίμηνο η Lamda Development, σε μια χρονική στιγμή που πιθανότητα να εφάπτεται της έναρξης της αύξησης κεφαλαίου.

Επισημαίνεται τέλος, ότι στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 26ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley. Στον βασικό δείκτη συμμετέχουν οι ΟΠΑΠ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, TITC και ΜΠΕΛΑ”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Το τέλος του 2019 καθορίζει η παύση του εμπορικού πολέμου

Η παραμονή κοντά σε υψηλά βίου για τις αγορές των ΗΠΑ, παρά την ελαφρά διόρθωση στην εβδομάδα που πέρασε, αντί να ανοίγει την όρεξη για αγορές μετοχών έχει κάνει νευρικούς τους διαχειριστές, σχετικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσει. Οι αποτιμήσεις των εταιριών θεωρούνται υψηλές, ειδικά για τις αμερικανικές, ενώ είναι χαμηλότερες στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο και αυτή τη βδομάδα δεν υπήρξε μετρήσιμη αποχώρηση κεφαλαίων από τις αξίες του δολαρίου για την τοποθέτησή τους αλλού.

Μια συμφωνία που χρονίζει… προβληματίζει

Η διαπίστωση που ενόχλησε τους επενδυτές ήταν σχετικά με την “αναβολή” στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε “Πρώτη Φάση” μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Αρχικά, δηλώσεις του προέδρου Τραμπ τον Οκτώβριο την είχαν τοποθετήσει στα μέσα Νοεμβρίου. Καθυστερεί, καθώς οι Κινέζοι επιδιώκουν μια σταδιακή άρση των δασμολογήσεων επί των εμπορευμάτων τους που πωλούνται στις ΗΠΑ και η αμερικανική πλευρά θέλει να διατηρήσει την πίεση, ώστε να προχωρήσουν αργότερα και στην επόμενη φάση των συνομιλιών. Γιατί επιμένει στη θέση πως δεν θα κάνει καμιά συμφωνία που δεν θα είναι καλή για τις ΗΠΑ.

Στην εξίσωση μπήκε και η κλιμάκωση των εντάσεων στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα μπορούσε το Πεκίνο να στείλει στρατεύματα για να αποτρέψει τις διαδηλώσεις. Κάτι τέτοιο στην εποχή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης θα έκανε την κυκλοφορία εικόνων με βιαιότητες, τραβηγμένη από χιλιάδες κινητά, να μεταδοθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με αποτέλεσμα, ο πρόεδρος Τραμπ να μην έχει άλλη επιλογή, από το να διακόψει τις συνομιλίες και να επιβάλει γενικότερες και μεγαλύτερες δασμολογήσεις στα Κινεζικά προϊόντα. Αυτά νομίζουμε πως περιγράφουν τον σκεπτικισμό που αναπτύχθηκε αυτές τις μέρες και προκάλεσε την εμφάνιση μικρών έως μέτριων απωλειών στους βασικούς δείκτες των περισσότερων χρηματιστηρίων παγκόσμια.

Με απλά λόγια, το γεγονός πως οι δείκτες βρίσκονται κοντά στα υψηλά βίου ή πολλών ετών δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν λόγοι για ανησυχία από την πλευρά των επαγγελματιών διαχειριστών. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως τα επίπεδα αυτά υφίστανται, λόγω υπερβολικού επενδυτικού εφησυχασμού.

Καθησυχαστικοί Trump - Xi Jinping

Η ευαισθησία όμως των θεσμικών στη ευμετάβλητη ροή των ειδήσεων γύρω από τα γεωπολιτικά και τον εμπορικό πόλεμο, επιβάλλει στη στήλη να αναφερθεί στη βελτίωση του κλίματος στο τέλος της εβδομάδας. “Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας την Παρασκευή τόνισαν την επιθυμία τους να υπογράψουν μια αρχική εμπορική συμφωνία και να εκτονώσουν έναν 16μηνο πόλεμο με δασμολογήσεις που μείωσε την παγκόσμια ανάπτυξη, προσφέροντας μια ευπρόσδεκτη ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές”. Σημείωσαν στο Reuters.

Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, σε σπάνια σχόλια σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις με την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι το Πεκίνο θέλει να επεξεργαστεί ένα προσωρινό ή «πρώτου σταδίου» εμπορικό σύμφωνο, αλλά δεν φοβάται επίσης να αντιδράσει αν θεωρήσει κάτι τέτοιο απαραίτητο.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ανέφερε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι "δυνητικά πολύ κοντά", αν και επέμεινε ότι κάθε συμφωνία θα πρέπει να σταθμιστεί ώστε να ευνοεί τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από χρόνια εμπορικών ανισορροπιών με την Κίνα. Μιλώντας στο Fox New Channel παρότρυνε επίσης την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ να μειώσουν την ένταση στο Χονγκ Κονγκ, χαρακτηρίζοντάς την σαν παράγοντα που περιπλέκει τις εμπορικές συνομιλίες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, εμφάνισαν την καλύτερη μέρα τους σε τρεις εβδομάδες. Καθώς τα θετικά στοιχεία από τις κυριότερες οικονομίες της ευρωζώνης, και η θετική ρητορική για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, οδήγησαν το φινάλε της εβδομάδας με θετικούς τόνους.

Οι ευαίσθητες στα ζητήματα γύρω από το εμπόριο ευρωπαϊκές εταιρίες μεταλλευμάτων (Πρώτων Υλών) είδαν το Δείκτη τους SXPP να πετυχαίνει άνοδο περίπου 2%, καταργώντας σχεδόν όλες τις απώλειες από την αρχή της εβδομάδας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε +0,4% υψηλότερα, αλλά παρά ταύτα έσπασε μια κερδοφόρα αλυσίδα έξι εβδομάδων, καθώς όπως περιγράψαμε αρχικά, τα μικτά μηνύματα για το εμπόριο ανέκοψαν τη διάθεση για ρίσκο.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η τέταρτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, έφερε σε πολύ λίγα (28%) των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη και απώλειες στο 72% από τους 18. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -0,33% στη βδομάδα, στο 2019 αποδίδει +24,07%. Ο Dow, με πτώση -0,46%, στο 2019 κερδίζει +19,50%. Ο S&P400 με μεταβολή -0,74%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +19,41%. Ο δε Nasdaq, με απώλειες -0,25%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +28,40%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας -0,47%, έχει ετήσια μεταβολή +17,82%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +0,33% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +8,90%. Ο DAX υποχώρησε -0,59%, και στο 2019 κέρδισε +24,67%, ο CAC είχε μεταβολή -0,78%, στο 2019 αποδίδει +24,57%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με πτώση -0,07%, στο έτος κερδίζει +8,37%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με τη μεγαλύτερη πτώση -1,39%, στο έτος κερδίζει +26,94%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 υποχώρησε κατά -0,51% αποδίδοντας στο 2019 +19,64%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,00%, με +23,67% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +0,30%, κερδίζει +4,52% φέτος. Ο χρυσός με απώλειες -0,48%, βρέθηκε στα 1461,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +14,06%. Μικρή άνοδος κατά +0,36%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 57,93 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος γράφει κέρδη +27,57%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,82%, στο έτος κερδίζει +15,48%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -2,79%, με επίδοση στο έτος +2,98%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +0,01%, και αποδίδει στο έτος +11,90%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +1,02%, στο έτος αποδίδει +2,90%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,21% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +15,69%.

Οι μέρες που ακολουθούν

Με τον εμπορικό πόλεμο χωρίς ακόμα σημάδια χειροπιαστής εκτόνωσης, το φινάλε του Νοεμβρίου θα καθορίσει η προσδοκία για την συμφωνία πρώτου σταδίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Υπάρχει το χρονικό περιθώριο ως τις 15/12 για την επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά προϊόντα και ήδη, η μείωση στο παγκόσμιο εμπόριο έχει βηματισμό -1% ανά έτος. Το Πεκίνο προσκάλεσε τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ, αλλά μπορεί να ακυρώσει την πρόσκληση, αν ο Πρόεδρος Τραμπ υπογράψει το νομοσχέδιο υποστήριξης στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ.

Η ανάπτυξη στην Κίνα υποχώρησε σε χαμηλά 30 ετών με τις παραγγελίες στα εργοστάσια και τις αποστολές προς τις ΗΠΑ σε πτώση, ενώ και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι χαμηλότερη από πέρυσι, παρά τις τρεις μειώσεις επιτοκίων. Παράλληλα, η καμπύλη των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ υποχωρώντας, απέχει μόλις 15 μονάδες βάσης από την απόδοση των 2ετών. Τονίζοντας, πως οι αγοραίοι θεωρούν επιβλαβή την παράταση του εμπορικού πολέμου. Αν μάλιστα συνεχίσουν να κατευθύνουν κεφάλαια στα ομόλογα του δολαρίου, θα σημαίνει ότι προβλέπουν πως ο πόλεμος στις εμπορικές συναλλαγές θα φέρει ύφεση και στις ΗΠΑ. Με λιγότερο από ένα χρόνο ως τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, η στήλη εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Για την ώρα στις ΗΠΑ οι καταναλωτές διατηρούν την αγοραστική τους διάθεση και πολλά αναμένονται από την αποτύπωση της κατά τις συναλλαγές της Black Friday στις 29 Νοέμβρη. Υπάρχει δραστική μετατόπιση στο φάσμα των εταιριών λιανικής μεταξύ όσων παρέμειναν σε πωλήσεις μέσω κλασικών καταστημάτων, έναντι εκείνων που ανάπτυξαν το δίκτυο ηλεκτρονικών πωλήσεων. Ωστόσο ακόμη και με τόσες πολλές αλυσίδες καταστημάτων σε κατάσταση μεταβατική, οι αλυσίδες λιανικής των ΗΠΑ δεν πήγαν και φέτος άσχημα. Ο δείκτης των εταιριών λιανικής του παγκόσμιου S&P 500 αυξήθηκε κατά 21% για το έτος, όχι πολύ πίσω από το 24% του βαρύτερου μετοχικού δείκτη στον κόσμο S&P 500.

Οι αναγνώσεις του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ που αναμένονται στις 29 Νοεμβρίου θα είναι σίγουρα κορυφαίες στη λίστα της νέας επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σημειώνουν στο Reuters, που φέτος είναι πλέον σαφές ότι επηρεάζει περισσότερο όλων τις αγορές. Η αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη, από το 2013, πέρασε κάτω από τον στόχο για τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, κοντά στο 2%. Φυσικά δεν αναμένεται να πλησιάσει το επίπεδο αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον αυτό το μήνα. Στη θετική πλευρά, υπάρχουν οι προβλέψεις ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα έχει αυξηθεί το Νοέμβριο για την ευρωζώνη και στη Γερμανία. Η Lagarde δεσμεύτηκε επίσης να επανεξετάσει τη στρατηγική για τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, ακολουθώντας τα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Από πέρυσι σε κάθε αναφορά στις χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις για την ευρωζώνη τονίζαμε, πως σημαντικότατοι παράγοντες εξασθένισης τους είναι εκτός του ελέγχου της ΕΚΤ και κάθε Κεντρικής Τράπεζας. Όπως για παράδειγμα τα δημογραφικά στοιχεία που δείχνουν τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη ή την έκθεση στις επιπτώσεις ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου λόγω της εξάρτησης από τις εξαγωγές, ιδίως των Γερμανικών Βιομηχανιών. Κάτι που αναγνωρίζουν όλοι είναι πως φέτος, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης παρακολουθούν στενά το φρόνημα των εμπλεκόμενων με τα οικονομικά έναντι των εξελίξεων στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.

Για να μη νομίζετε πως μόνο στην Αθήνα οι επενδυτές βασανίζονται από αρνητικές προκαταλήψεις, αναφέρουμε ότι υπάρχουν αρκετοί αναλυτές και παράγοντες στη Wall Street που θυμούνται το περυσινό δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και τις συνεδριάσεις ως την παραμονή των Χριστουγέννων. Από τις 20 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Δεκεμβρίου ο S&P 500 έχασε -19,8% αγγίζοντας τα όρια για τον ορισμό του Bear Market και δεν αποκλείουν επανάληψη μιας ανάλογης κατρακύλας, αν πάνε όλα στραβά στην υπόθεση του εμπορίου.

ΧΑ

Εβδομάδα μικρής αλλά καθοριστικής για τη στατιστική ανόδου

Σταγόνα τη σταγόνα κερδών και απωλειών έδιναν οι συνεδριάσεις της προτελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου και τελικά, με τρεις ανοδικές και δυο πτωτικές η αγορά πρόσθεσε κέρδη στους βασκικούς δείκτες, ΓΔ και FTSE25, αλλά και στον FTSEM. Μετά τις τέσσερις πρώτες, ο μέσος όρος εμφάνιζε μικρές απώλειες έναντι του κλεισίματος στις 15/11 και χρειάστηκε η άνοδος της Παρασκευής, για να οριστούν τελικά οι βδομαδιάτικες επιδόσεις που είχαν ως ακολούθως: Η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ διαμορφώθηκε στο +0,68%, αλλά ήταν +0,46% για τον 25άρη και καλύτερη σχετικά +0,94% στον FTSEM. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Νοεμβρίου να ανέλθει στο +0,99% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης κερδίζει +1,88% και ο FTSEM υποχωρεί -2,23%. Έτσι η απόδοση έτους διαμορφώθηκε στο +45,33%, +38,66% και +25,04% αντίστοιχα.

Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 72,13 εκατ. ευρώ, έναντι 63,64 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα, με τον μέσο τζίρο των προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 12,7 εκατ. έναντι 6,3 εκατ. Συνεπώς, η αύξηση κατά 9 εκατ. ευρώ του μέσου τζίρου, οφείλεται, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, στο διπλασιασμό της αξίας των πακέτων. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συναλλαγές σε μετοχές εκτός των blue chip ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς ακόμα και ο τζίρος των μετοχών του FTSEM υποχώρησε έναντι της προηγούμενης βδομάδας, παρά την αύξηση του συνολικού. Η κίνηση της αγοράς έγινε με σχετική ανεξαρτησία έναντι των διεθνών χρηματιστηρίων και μόνο την Παρασκευή η διάθεση των θεσμικών συντονίστηκε με αυτή που επικράτησε παγκόσμια.

Διεθνώς η ανησυχία από την καθυστέρηση της συμφωνίας “πρώτης φάσης“ για τα ζητήματα του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκάλεσε φυγή από το ρίσκο και αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων στα ομόλογα. Στην Αθηναϊκή αγορά είχαμε την αλυσίδα ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων γ τριμήνου με σημαντικότερες τις Τράπεζες, που εμφανίζανε καθοριστικά για το κλίμα αποτελέσματα, που οι αναλυτές χαρακτήρισαν “χωρίς εκπλήξεις“.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, είχαμε την εμφάνιση του ανώτερου για τον ΓΔ για τη βδομάδα και σε βάθος τετραετίας, τις 896,44 μονάδες. Αλλά τελικά ο ΓΔ με μεταβολή +0,34% οδηγήθηκε στις 888,29 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2223,42 με μεταβολή +0,15%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 88,820 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 17,614 εκατ. Στη σύνοδο της Τρίτης με τη δεύτερη στη σειρά άνοδο του Τραπεζικού Δείκτη και με τζίρο που διαμορφώθηκε στα 74,023 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 10,432 εκατ., η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε. Τα ανοδικά ανήλθαν σε 18 με 7 πτωτικά, εκ των οποίων μόνο ένα έπεσε πάνω από -1%. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,57% οδηγήθηκε στις 893,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2232,79 με μεταβολή +0,42%, εμφανίζοντας κλεισίματα σε υψηλά που αντίστοιχά τους βρίσκονται σε βάθος πολλών ετών και σε κάθε περίπτωση κοντά στο ανώτερο του έτους από το καλοκαίρι.

Στη σύνοδο της Τετάρτης το κλίμα άλλαξε δραστικά με τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,38%) επηρέασαν αρνητικά, αλλά ώθησαν ανοδικά κυρίως οι ΟΤΕ +3,11%, ΤΕΝΕΡΓ +1,63%, ΛΑΜΔΑ +1,54%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,037 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 12,636 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή -0,34% οδηγήθηκε στις 890,37 μονάδες ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2218,09 με μεταβολή -0,66%. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας είχαμε μια καθαρά πτωτική σύνοδο, με το μέγιστο στο άνοιγμα και το ελάχιστο στις 16:00 περίπου. Ήταν οι 881,98 μονάδες που έγινε και το κατώτερο της εβδομάδας. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,35%), ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,745 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,231 εκατ. με 4 μόνο ανοδικά blue chip και ο ΓΔ με μεταβολή -0,78% οδηγήθηκε στις 883,39 μονάδες ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2201,84 με μεταβολή -0,73%.

Ακριβώς αντίθετη ήταν η τελική εικόνα της συνόδου την Παρασκευή. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,043 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,586 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή +0,90% οδηγήθηκε στις 891,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2230,21 με άνοδο +1,29%. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,18%), αλλά επίσης τα κέρδη των ΕΕΕ +2,37%, TITC +1,74%, ΟΠΑΠ +1,52%, και ΒΙΟ +1,37%.

Η εικόνα των blue chip στη βδομάδα διαμορφώνεται από τα κέρδη σε 14. Χωρίζονται στα εννέα που ενισχύθηκαν πάνω από +1,2% έναντι +0,46% ανόδου του 25άρη και ήταν ΟΤΕ +3,81%, ΟΠΑΠ +3,36%, ΕΤΕ +3,15%, ΠΕΙΡ +3,00%, ΑΡΑΙΓ +2,86%, ΤΙΤC +2,41%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,21%, ΕΧΑΕ +1,23%, και ΣΑΡ +1,22%. Ακολουθούν με άνοδο κάτω του +1% τα εξής πέντε: ΤΕΝΕΡΓ +0,68%, ΛΑΜΔΑ +0,52%, ΦΡΛΚ +0,37%, ΕΥΡΩΒ +0,26% και ΜΥΤΙΛ +0,10%. Ένας αντίστοιχος διαχωρισμός ισχύει και στα καθοδικά της εβδομάδας blue chip. Με πτώση πάνω από -1% επτά: ΜΠΕΛΑ -4,68%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,06%, ΤΕΝΕΡΓ -2,65%, ΔΕΗ -2,01%, ΒΙΟ -1,73%, ΑΛΦΑ -1,51%, και ΑΔΜΗΕ -1,13%. Ακολουθούν τα τέσσερα με μικρότερες του -1% απώλειες. Ήταν οι ΜΟΗ -0,73%, ΕΛΠΕ -0,57%, ΕΕΕ -0,58% και ΟΛΠ -0,22%.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών στα ΣΜΕ, κρατήθηκαν χαμηλά και οι προσδοκίες

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο και τον έκλεισαν 28,37 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο στις 2230,21 μονάδες, εμφανίστηκε στις 17:10. Ενώ προηγήθηκε στις 13:43 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2207,35 μονάδες. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2228,84. Το κλείσιμο στις 2230,21 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,29% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 7,000 από 8,468 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη νέα σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 417 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2234,50, κατώτερο τις 2208,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2234,50. Διακινήθηκαν επίσης 17 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 2230,00 κατώτερο τις 2210,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2230,00. Για την νέα κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 10823 από 10899 ΣΜΕ. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 189 από 192.

Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 101 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και τις 2300 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Ιανουαρίου) ο όγκος ήταν μηδενικός.

Σε μια αγορά που συχνάζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι και ανακυκλώνονται κεφάλαια με μακρά παρουσία στην αγορά, κινήσεις όπως η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΛΑΜΔΑ, θα επηρεάσουν τη δυναμική. Οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους και αυτό θα γεννήσει κεφαλαιακές απαιτήσεις. Όπως θυμόμαστε, στην περίοδο της εξέλιξης των ΑΜΚ οι αντιδράσεις των επενδυτών συνολικά δεν είναι προς μια κατεύθυνση. Το πάνω χέρι έχουν, όπως συνήθως, όσοι βρίσκονται με μετοχές και κεφάλαια διαθέσιμα.

Τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και αυτά που ακολουθούν, καθορίζουν την τάση ως το τέλος του έτους και απασχολούν τους ενεργούς επενδυτές φέτος, που φαίνεται να είναι μια εξαιρετικά καλή χρονιά για το χρηματιστήριο. Οι εγχώριοι αναλυτές σχετίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση με τα δεδομένα από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, χωρίς να παραβλέπουν την επίδραση του κλίματος στα διεθνή. Επιλέξαμε την παρουσίαση σχολίων επί συγκεκριμένων ανακοινώσεων εταιρικών κερδών, αλλά και την αποτύπωση των γεγονότων που αναμένουν οι εγχώριοι παράγοντες να επηρεάσουν την τάση μεσοπρόθεσμα.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Με τα αποτελέσματα 9μηνου της Τράπεζας Πειραιώς, ολοκληρώνεται ο κύκλος των αποτελεσμάτων των συστημικών Τραπεζών. Οι δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις επιδείνωσαν την τεχνική εικόνα, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η προοπτική επαναπροσέγγισης των 890 μονάδων, με το διεθνές περιβάλλον να μην ευνοεί την πλευρά των αγοραστών. Η Επενδυτική Κοινότητα καλείται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των συστημικών Τραπεζών”.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ τονίζει: “Τεχνικά, παρά την αδυναμία της Αγοράς, βρισκόμαστε ακόμη σε ανοδική πορεία. Οι ταλαντωτές, οριακά, έχουν μπει σε φάση διόρθωσης και πιθανή είναι η συνέχιση μιας βραχυπρόθεσμης πλαγιοκαθοδικής κίνησης, σε συνδυασμό με την χαλάρωση των Διεθνών Αγορών. Στο εξωτερικό επικρατεί σταθεροποιητικό κλίμα, με αναμονή για εξελίξεις στη διένεξη ΗΠΑ – Κίνας, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για την τάση. Η προσοχή αναμένεται στην ομιλία της νέας προέδρου της ΕΚΤ, στους δείκτες PMI Υπηρεσιών και Βιομηχανίας τον Νοέμβριο σε ΗΠΑ και Ευρώπη και στο καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο”.

Η Leon Depolas Sec σημειώνει: “Χωρίς εκπλήξεις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ΕΤΕ και Eurobank, ενώ ανέδειξαν την σταθερή πορεία προς την εξυγίανση των ισολογισμών τους και βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι τα έσοδα της Εθνικής περιέχουν αρκετά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη (€257 εκατ.) που επηρέασαν σημαντικά την τελική γραμμή. Η βελτίωση της μακροοικονομικής εικόνας της Χώρας αποτελεί βασική παράμετρο επίτευξης των στόχων των Τραπεζικών Ιδρυμάτων. Στο εξωτερικό, από την άλλη, συνεχίζουν τα πίσω – μπρος, σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, αλλά συνολικά φαίνεται η αποκλιμάκωση της έντασης”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services

“Άλλη μια βδομάδα σταθεροποίησης στα ψηλά για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου. Τελικά οι 900 μονάδες αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά άβατο, αν και η πρόθεση φαίνεται να είναι για διατήρηση των τιμών σε καλά επίπεδα, ενόψει του κλεισίματος του Νοεμβρίου.

Σημαντικό νέο της εβδομάδας η ανακοίνωση της τιμής για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΛΑΜΔΑ. Μια επιτυχία στην ολοκλήρωση της αύξησης, θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για βελτίωση της εικόνας στο Χρηματιστήριο. Μέχρι τότε φυσικά, αναμένουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Είδαμε κινητικότητα στο σχέδιο “Ηρακλής”, αποφασιστικότητα στο χειρισμό των διαδηλώσεων (φυσικά ακόμα έχουμε την επέτειο του Γρηγορόπουλου), κινητικότητα όσον αφορά το Μεταναστευτικό και προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος, ενώ κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο και απομένει το μοίρασμα του υπερπλεονάσματος. Με τα βασικά νομοσχέδια να βαίνουν προς ολοκλήρωση, ίσως είναι καιρός να ασχοληθούμε και με το Χρηματιστήριο.

Είναι κρίμα σε μια Χώρα που όλοι ψάχνουν λεφτά και πιστεύουν πως το επενδυτικό τοπίο αλλάζει και προσφέρει ευκαιρίες, το Τοπικό Χρηματιστήριο να μην θεωρείται ικανό να συμμετάσχει στη διαδικασία ανεύρεσης κεφαλαίων. Μπροστά μας έχουμε πλέον την ΑΜΚ της ΛΑΜΔΑ, που αναμένεται να μας απασχολήσει αρκετά. Οι υπάρχοντες Μέτοχοι θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους και αυτό θα απαιτήσει πολλά χρήματα.

Εναλλακτικά μπορούν να πουλήσουν τα δικαιώματα που θα προκύψουν και να διατηρήσουν τη θέση που ήδη έχουν. Άλλη εναλλακτική να πουλήσουν τις μετοχές που ήδη έχουν και να αγοράσουν καινούργιες εξασκώντας τα δικαιώματα, εφόσον η σχέση τιμών τους συμφέρει. Όσοι δεν έχουν μετοχές και θέλουν να συμμετάσχουν στην αύξηση, ή θα πρέπει να αγοράσουν μετοχές μέχρι την αποκοπή του δικαιώματος στις σημερινές ψηλές τιμές, ή θα πρέπει να περιμένουν την αποκοπή και να αγοράσουν δικαιώματα. Η εμπειρία λέει ότι ακόμα και σε επιτυχημένες αυξήσεις, η τιμή των δικαιωμάτων δεν γίνεται πολύ ακριβή κατά τη διάρκεια της αύξησης, οπότε όλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε καλές τιμές αν το επιθυμούν.

Χρηματιστηριακά η σταθεροποίηση συνεχίζεται, αν και ο Δεκέμβριος είναι πάντα ‘πονηρός μήνας’ και πολλές φορές αποτελεί αγοραστική ευκαιρία για τους ψύχραιμους Επενδυτές, ενώ τρομάζει τους λιγότερο ψύχραιμους”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

“Άλλο ένα βήμα πιο κοντά στα υψηλά τετραετίας έκανε η Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, με τις Τράπεζες να παίρνουν την σκυτάλη του ενδιαφέροντος από την Coca Cola και τον ΟΤΕ, υποστηριζόμενες από ειδήσεις και από συμπαθητικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Το περιεχόμενο της Αγοράς έχει εμπλουτιστεί με νέο υλικό νέων και γεγονότων, καθώς πριν την εκπνοή της χρονιάς επιχειρηματικά πλάνα μπαίνουν στην τελική ευθεία χρηματοδότησης. Έχοντας πολύ πιο βατό κόστος χρηματοδότησης οι Ελληνικές Επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα, επενδύοντας “φρέσκο χρήμα” με υψηλό βαθμό απόδοσης, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση και ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Αγορών.

Την ίδια στιγμή ο Τραπεζικός κλάδος αναμένει το “πράσινο φως” για να προχωρήσει σε ταχύτερες μειώσεις προβληματικών δανείων, με την αρωγή του σχεδίου “Ηρακλής”, το οποίο βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο, ως προς τις τελικές του διατυπώσεις.

Τα αποτελέσματα των Τραπεζών στο εννεάμηνο έδειξαν αντοχές, οι οποίες θα αξιοποιηθούν αν το κόστος του σχεδίου βγει υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Με αυτά και με αυτά το Χ.Α. κρατάει τα σκήπτρα Παγκοσμίως, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από όλα τα Διεθνή Χρηματιστήρια από την αρχή της χρονιάς. Στις πέντε συνεδριάσεις που απομένουν για το κλείσιμο του μήνα, αν ο Γενικός Δείκτης κλείσει πάνω από τις 882,57 μονάδες θα καταγράψει 10 θετικά μηνιαία κλεισίματα στα 11 τελευταία, φαινόμενο το οποίο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε ετήσια βάση από το 2000.

Σε αυτή την επίδοση η συνεισφορά των τίτλων δεν είναι ομοιόμορφη και αυτό έχει την σημασία του, καθώς αντανακλά ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον που έχει ισχυρό Θεσμικό αποτύπωμα. Η άνοδος είχε ως επί το πλείστον θεμελιώδη κίνητρα, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια πλεονάζουσα ρευστότητα που κινήθηκε αναλογικά σε δείκτες και μετοχές. Η τροφοδότηση των θεμελιωδών δεδομένων με καινούργια πληροφορία από το μέτωπο των επενδύσεων, αλλά και από τις κυοφορούμενες συμφωνίες, είναι ο καλύτερος οδηγός επιλογών στο Χ.Α. και για την επόμενη χρονιά, γεγονός που εξασφαλίζει, αν μη τι άλλο, την συνέχιση του ενδιαφέροντος.

Τεχνικά, η άνοδος ως τα επίπεδα των 896 μονάδων “αγόρασε χρόνο” για τους “ταύρους”, οι οποίοι διατηρούν τις ελπίδες τους για μια ακόμα προσέγγιση των φετινών υψηλών. Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών, καθώς και ο MACD παραμένουν θετικά προσκείμενοι στην άνοδο, ενώ οι συναλλαγές έχουν βελτιωθεί αισθητά, δίνοντας την εικόνα μιας πιο συστηματικής ροής κεφαλαίων.

Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έχουν να κάνουν και με το βάθος της διόρθωσης, η οποία ήταν ελεγχόμενη και εντός προγράμματος, αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές οι οποίοι παραμένουν στην ζώνη της ουδετερότητας. Από την άλλη πλευρά η άνοδος στερείται δυναμικής, το momentum όσο πλησιάζει ο Γενικός Δείκτης τις 900 μονάδες μειώνεται και οι επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι, που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση, δείχνουν να δυσκολεύονται να περάσουν μακροχρόνιες αντιστάσεις στα διαγράμματά τους, με κύριο εκφραστή αυτής της δυσκολίας τον Τραπεζικό κλάδο.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε η επόμενη εβδομάδα να κινηθεί πλάγια, απορροφώντας τους “κραδασμούς” από την κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων, ενόψει και του κλεισίματος της χρονιάς. Τα αποτελέσματα εννεάμηνου συνεχίζονται αλλά δεν ολοκληρώνονται, καθώς οι ενδιάμεσες τρίμηνες και εννεάμηνες λογιστικές καταστάσεις, δεν έχουν προθεσμία ως προς το πέρας των ανακοινώσεων. Έτσι εντός του Δεκεμβρίου αναμένονται Εταιρείες όπως η ΔΕΗ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ κ.α. να δώσουν μια εικόνα του γ’ τριμήνου.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές πραγματοποίησαν μια ανοδική κίνηση με επιφύλαξη σήμερα Δευτέρα 25/11, καθώς οι επενδυτές τόλμησαν να ελπίσουν για μια κάποια πρόοδο στην αδιάλειπτη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ Κίνας. Ενώ η καλύτερη των αναμενόμενων εικόνα των πρόσφατων οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ έδωσε το δολάριο μεγαλύτερη ισχύ έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας εκτινάχθηκε κατά +0,7%, αφού έχασε -0,4% την περασμένη εβδομάδα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,78%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,32% και κέρδη σημείωσε ο Σύνθετος Δείκτης της αγοράς της Σαγκάης +0,63%.

Τα ΣΜΕ για τον S&P 500 E-Mini είχαν κέρδη +0,2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 κέρδισαν +0,6%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE διατηρούν ένα +0,3% ειδοποιώντας για θετική έναρξη στις αγορές μετοχών της Ευρώπης.

Το Σάββατο, ο σύμβουλος ασφάλειας των ΗΠΑ, Robert O'Brien, δήλωσε ότι μια αρχική εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι ακόμα δυνατή μέχρι το τέλος του έτους, παρότι προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα έκανε τα στραβά μάτια για το τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ. Τα σχόλιά του προσθέτουν στις ανησυχίες ότι μια κινεζική καταστολή κατά των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις συνομιλίες.