«Πρωταθλητής» φόρων και για το 2020 αναδεικνύεται ο Σεπτέμβριος, οπότε και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 5,845 δισ. ευρώ. «Παραδοσιακά» ο εν λόγω μήνας φέρνει και τον πιο φουσκωμένο λογαριασμό για τους φορολογούμενους, αφού πάντα Σεπτέμβριο καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, αλλά και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό φυσικά με όλο το «πακέτο» των μηνιαίων υποχρεώσεων.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
«Πρωταθλητής» φόρων και για το 2020 αναδεικνύεται ο Σεπτέμβριος, οπότε και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 5,845 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι «παραδοσιακά» ο εν λόγω μήνας φέρνει και τον πιο φουσκωμένο λογαριασμό για τους φορολογούμενους, αφού πάντα Σεπτέμβριο καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, αλλά και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό φυσικά με όλο το «πακέτο» των μηνιαίων υποχρεώσεων, που μπορεί να περιλαμβάνει και τυχόν δόσεις ρυθμίσεων στις οποίες έχουν ενταχθεί εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι.
Στον αντίποδα, ο πιο «χαλαρός» για τους φορολογούμενους μήνας του επόμενου έτους θα είναι ο Μάρτιος, οπότε και θα πρέπει να εισπραχθούν μόνο 2,862 δισ. ευρώ, προκειμένου στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και να έχουν μπει στα δημόσια ταμεία 10,428 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 οι εισπράξεις του Δημοσίου θα πρέπει να ανέλθουν στα 51,997 δισ. ευρώ, με «αφετηρία» τα 4,048 δισ. ευρώ που πρέπει να εισπραχθούν κατά τον πρώτο μήνα του έτους.
Επισημαίνεται ότι από τον φόρο εισοδήματος, με βάση τα στοιχεία του νέου κρατικού προϋπολογισμού, αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 16.663 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 97 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι των εκτιμήσεων του 2019. Ειδικότερα:
* Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11.415 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 323 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2019, παρά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φόρου, ως αποτέλεσμα της μακροοικονομικής επίδρασης (αύξηση στις αμοιβές εξαρτημένης εργασίας, καθώς και αύξηση της απασχόλησης) λόγω της μεγέθυνσης της οικονομίας.
* Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να παρουσιάσει μείωση κατά 446 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2019 και να διαμορφωθεί στα 4.017 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης του συντελεστή φόρου στο 24%, καθώς και του φόρου στα μερίσματα στο 5%.
Ταυτόχρονα από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν έσοδα ύψους 28.557 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 637 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι των εκτιμήσεων του 2019. Ειδικότερα:
* Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 18.276 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 475 εκατ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων του 2019.
* Οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7.214 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 89 εκατ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων του 2019.
Όσον αφορά τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, το Δημόσιο αναμένει να εισπραχθούν έσοδα ύψους 2.829 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 84 εκατ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων του 2019.
Είναι αξιοσημείωτο ότι και η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου του Ελληνικού υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους 332 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 306 εκατ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων του 2019.
Πώς κλείνει το 2019
Σε ό,τι αφορά το 2019, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, μετά τη μείωση των επιστροφών φόρων, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 54.262 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 456 εκατ. ευρώ ή 0,8%, έναντι του στόχου του ψηφισμένου Προϋπολογισμού 2019.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από:
* φόρους κατά 129 εκατ. ευρώ,
* μεταβιβάσεις κατά 278 εκατ. ευρώ, και
* λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 644 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, μειωμένα εμφανίζονται τα έσοδα από κοινωνικές εισφορές κατά 3 εκατ. ευρώ, από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 70 εκατ. ευρώ και από πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 308 εκατ. ευρώ. Οι βασικές κατηγορίες φόρων παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα:
* Από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται κυρίως ο ΦΠΑ, οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ), οι φόροι με μορφή χαρτοσήμου και οι φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών, θα εισπραχθούν έσοδα ύψους 27.919 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 342 εκατ. ευρώ ή 1,2% έναντι του στόχου. Η υπέρβαση του στόχου προέρχεται κυρίως από τον ΦΠΑ κατά 581 εκατ. ευρώ, λόγω της αυξημένης καταναλωτικής δαπάνης παρά τη μείωση των αντίστοιχων φορολογικών συντελεστών που ίσχυσαν από τα μέσα του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, μειωμένοι αναμένονται οι ΕΦΚ κατά 262 εκατ. ευρώ.
* Από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, που περιλαμβάνουν κυρίως τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 2.745 εκατ. ευρώ, μειωμένα μόλις κατά 25 εκατ. ευρώ, παρά την εφαρμογή του μέτρου της πρόσθετης μείωσης του ΕΝΦΙΑ, πέραν εκείνης που είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2019, λόγω βελτίωσης της εισπραξιμότητας που συνεπάγεται η πραγματοποιηθείσα μείωση των φορολογικών συντελεστών.
* Από τον φόρο εισοδήματος (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και λοιπών κατηγοριών), αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 16.760 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 128 εκατ. ευρώ ή 0,8%, έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Η μείωση αυτή προέρχεται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 59 εκατ. ευρώ, και από τον φόρο εισοδήματος λοιπών κατηγοριών κατά 108 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 39 εκατ. ευρώ, παρότι στο τρέχον έτος έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του εν λόγω φόρου ύψους 138 εκατ. ευρώ.