Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 20:12

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων στον «πυρήνα»

Mε πτώση έκλεισαν την εβδομάδα οι αποδόσεις στις περισσότερες αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, στον απόηχο των νέων στοιχείων της Ευρωζώνης που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε σε στασιμότητα αυτό το μήνα.

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Mε πτώση έκλεισαν την εβδομάδα οι αποδόσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων του «πυρήνα» του ευρώ, στον απόηχο των νέων στοιχείων της Ευρωζώνης που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε σε στασιμότητα αυτό το μήνα.

Ο σύνθετος δείκτης της Markit για μεταποίηση και υπηρεσίες, που θεωρείται αξιόπιστος δείκτης για την ευρωστία της οικονομίας της Ευρωζώνης, διαμορφώθηκε στο 50,3 από 50,6 του Οκτωβρίου, σε μία εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχίες στους κύκλους των επενδυτών με το δείκτη να οδεύει προς το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Μετά από μία εβδομάδα χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατεύθυνση στις περισσότερες αγορές κρατικών ομολόγων, όπου η βασική είδηση ήταν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας, η προσοχή επιστρέφει στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια εβδομάδας, υποχωρώντας τέσσερις μονάδες βάσης, στο -0,361%, πλησιάζοντας στο χαμηλό τριών εβδομάδων που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην άνοδο των τιμών των ομολόγων συνέβαλε και η πρώτη σημαντική ομιλία της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, με την αναφορά της ότι η ΕΚΤ θα συνεχίζει να επιτελεί το έργο της για τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει ως έχει τη νομισματική πολιτική της τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παρότι η Λαγκάρντ δεν έκανε καμία νύξη για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Αναλυτές και traders της αγοράς εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει η ίδια τουλάχιστον για τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες. Η Λαγκάρντ υπογράμμισε και την ανάγκη μεγαλύτερης συμβολής από τις κυβερνήσεις με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για την τόνωση των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης στις χώρες μέλη του ευρώ. 

Αντίθετα, στην ευρωπεριφέρεια, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε οριακά, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού να διαμορφώνεται στο 1,295% με άνοδο 1,3 μονάδων βάσης.

Η ελληνική αγορά συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με πολύ μικρές μεταβολές, αλλά με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να αυξάνεται στα 29 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς "τσίμπησε" στο 1,38%, με το spread στις 177 μονάδες βάσης.