Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 15:26

Οι πληγές της παγκόσμιας οικονομίας βαθαίνουν

Η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη εμφανίζει βαθιές πληγές, που δύσκολα θα θεραπευθούν όσο το 2019 πλησιάζει στο τέλος του. Μάλιστα ο πόνος του μεταποιητικού κλάδου, που είναι το άμεσο μεγάλο θύμα των εμπορικών εντάσεων, μεταδίδεται ήδη σε εκείνον των υπηρεσιών. 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη εμφανίζει βαθιές πληγές, που δύσκολα θα θεραπευθούν όσο το 2019 πλησιάζει στο τέλος του. Μάλιστα ο πόνος του μεταποιητικού κλάδου, που είναι το άμεσο μεγάλο θύμα των εμπορικών εντάσεων, μεταδίδεται ήδη σε εκείνον των υπηρεσιών. 

Ανά την υφήλιο εργοστάσια που δοκιμάζονται από τους υψηλότερους δασμούς, επιλέγουν να βάλουν φρένο στην παραγωγή. Επιχειρήσεις, ακόμη και με υγιή οικονομικά βάζουν στον πάγο σχέδια για επενδύσεις και προσλήψεις. Η αβεβαιότητα εξελίσσεται στο μεγαλύτερο βαρίδι για την παγκόσμια οικονομία και αυτή κορυφώνεται παντού από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έως το Brexit και από τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ έως τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. 

Στην πρώτη της επίσημη ομιλία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε πως οι ρωγμές στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σημαίνουν πως οι υγιείς ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης «δεν είναι πια μία απόλυτη βεβαιότητα» και κάλεσε ουσιαστικά την Ευρωζώνη να μην περιμένει θετικές εξελίξεις- στηρίγματα από το εξωτερικό, αλλά να δει τι μπορεί να κάνει για να στηρίξει από μέσα την ανάπτυξη.

Η ομιλία της συνέπεσε με νέα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα. Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit για τη δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Νοέμβριο στις 50,3 μονάδες από 50,6 τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι η νομισματική ένωση των 19 μελών είναι πολύ κοντά στη στασιμότητα. Το όριο των 50 μονάδων είναι αυτό που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση.

«Οι επιχειρήσεις παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχες για τους εμπορικούς πολέμους, το Brexit και μία γενικότερη επιβράδυνση της ζήτησης. Η υψηλή αβεβαιότητα για τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. 

Στη Βρετανία ο σύνθετος PMI βυθίστηκε στις 48,5 μονάδες από 50 τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα βιώνει την πιο επώδυνη ύφεση από το 2016. Σύμφωνα με τη Markit τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η βρετανική οικονομία πιθανότατα οδεύει προς συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έρευνας η στερλίνας υποχώρησε ναδίρ εννέα ημερών έναντι του ευρώ και τα βρετανικά ομόλογα, ως ασφαλές καταφύγιο, επιδόθηκαν σε ράλι, με την απόδοση του 10ετους να καταγράφει πτώση 5 μονάδων βάσης. 

H αντίστοιχη έρευνα για την Ιαπωνία έδειξε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Να θυμίσουμε ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς 1,2%, ενώ το βρετανικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί μόλις κατά 1%. Ανάπτυξη 1% βλέπει και για την Ιαπωνία, ενώ σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα για τις ΗΠΑ, όπου αναμένει ρυθμούς 2,3%. Για το παγκόσμιο ΑΕΠ βλέπει ανάπτυξη 2,9% τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά στη χειρότερη επίδοση από το 2009. Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση σύμφωνα με τον οργανισμό έχουν πρωτίστως οι κυβερνήσεις που άφησαν μόνες τις κεντρικές τράπεζες επί χρόνια να σηκώνουν το βάρος της στήριξης της ανάπτυξης. 

naftemporiki.gr