Η Κομισιόν γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, όμως η όποια απόφαση εναπόκειται στους πιστωτές, όπως ξεκαθάρισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε σχέση με το αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει με μεγάλη διαφορά το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λάθη. Ωστόσο, όπως είπε, η όποια απόφαση συνδέεται άρρηκτα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και εφόσον υπάρξει εκεί θετική τάση, τότε αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η Κομισιόν γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, όμως η όποια απόφαση εναπόκειται στους πιστωτές, ξεκαθάρισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε σχέση με το αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει με μεγάλη διαφορά το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λάθη. Ωστόσο, όπως είπε, τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και εφόσον δούμε μια σαφή θετική τάση, τότε αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, που αναγνωρίζουν και οι Βρυξέλλες, είναι το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας έχουν μειωθεί στο 1,5%, ενώ η τελευταία βιωσιμότητα του χρέους έγινε με σενάριο εργασίας επιτόκια 4%-5%.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ ως το 2041 και όχι ως το 2048, όπως προέβλεπε πριν από το καλοκαίρι, ενώ θα φτάσει το 60% το 2055.΄
Επιπλέον αναφέρει ότι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα και ένα σημαντικότατο θετικό σήμα προς τις αγορές. Θα έχει περιορισμένο, αλλά πάντως θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ περιορίζει και τον συναλλαγματικό κίνδυνο (αφού τα δάνεια του ΔΝΤ ήταν σε δολάριο). Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας προβλέπεται να διατηρηθούν κοντά στο 10% του ΑΕΠ έως το 2032 και να μείνουν κοντά στο 14% του ΑΕΠ στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, φέτος θα είναι η 5η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους της, ενώ σημείωσε ότι η χώρα είναι εντός τροχιάς για το 2019 και το 2020, πήρε μέτρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, κάτι που αποτελεί κλειδί για να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες, ώστε να παράσχουν στο μέλλον χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία. Σημείωσε δε τα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει με τη φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Για επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα έκανε λόγο από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί (δεξιά), ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα που αφορούσαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 (της προηγούμενης κυβέρνησης) και αυτό, όπως είπε, παρά τα στενά χρονικά περιθώρια που είχε στη διάθεσή της. Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε και συνεχάρη την κυβέρνηση για την «πολύ καλή συνεργασία» με τους θεσμούς.