Οι προεκτάσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας σε πολιτικό επίπεδο, σηματοδότησε την ομαδική υποχώρηση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο.
Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Οι προεκτάσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας σε πολιτικό επίπεδο, σηματοδότησε την ομαδική υποχώρηση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο.
Η Ουάσιγκτον τράβηξε για άλλη μία φορά το σχοινί προκαλώντας νέα ένταση στις σχέσεις της με το Πεκίνο, μετά την ψήφιση νομοσχεδίου από τη Γερουσία σχετικά με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται στο Χονγκ Κονγκ.
Η Κίνα ενοχλήθηκε από την κίνηση αυτή των ΗΠΑ, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντιζε για ακόμα μία φορά να υπενθυμίζει ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αύξηση δασμών αν δεν επέλθει εμπορική συμφωνία με τη δεύτερη οικονομία του κόσμου.
Το καινούργιο αυτό επεισόδιο περιέβαλε με ένα «τοξικό» κλίμα τα χρηματιστήρια επιφέροντας πλήγμα στις μετοχές.
Στη Wall Street η συνεδρίαση από το ξεκίνημά της κινήθηκε προς την λάθος κατεύθυνση με τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά απώλειες περί του 0,70%.
Στην Ευρώπη οι μετοχές εξίσου δέχθηκαν πιέσεις έχοντας τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 3 εβδομάδων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτη Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,41% και όλους τους βασικούς κλάδους στα «κόκκινα», με αυτόν των τηλεπικοινωνιών να καταφέρνει να ξεγλιστρήσει και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με οριακά κέρδη 0,02%.
Ο STOXX 600 απέχει πλέον 3% από το να πιάσει το ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τον Απρίλιο του 2015.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου είχε τη χειρότερη επίδοση οπισθοχωρώντας 0,84%, ενώ το αυτό του Μιλάνου αποτέλεσε φωτεινή εξαίρεση σημειώνοντας άνοδο 0,10%.
Στην Ασία οι αγορές έδειξαν από νωρίς το κλίμα που θα επικρατούσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Περαιτέρω επιβαρυντικό για το επενδυτικό κλίμα ήταν τα αποκαρδιωτικά στοιχειά για τις εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο, που σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 9,2% έναντι προβλέψεων για συρρίκνωση 7,4%.
Ωστόσο το χρηματιστήριο του Τόκιο κατέγραψε τις λιγότερες απώλειες 0,62% σε σχέση με τα υπόλοιπα κυριότερα χρηματιστήρια της περιοχής, όταν η Σανγκάη έκλεισε χαμηλότερα 0,78%, το Χονγκ Κονγκ 0,75% και η Σεούλ 1,30%.