Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 18:15

Νέα «ένεση» ρευστότητας από την ΕΚΤ

Το ποσό των 348,6 δισ. ευρώ δάνεισε, σήμερα, για δύο εβδομάδες, στις τράπεζες της ευρωζώνης η ΕΚΤ, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές οι οποίες κλονίζονται από την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 180,5 δισ. δολαρίων το οποίο κρίνει η ΕΚΤ ότι χρειάζονται οι τράπεζες και προσφέρεται με επιτόκιο τουλάχιστον 4,21%.

Το ποσό των 348,6 δισ. ευρώ δάνεισε, σήμερα, για δύο εβδομάδες, στις τράπεζες της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές οι οποίες κλονίζονται από την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ.

Το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 180,5 δισ. δολαρίων το οποίο κρίνει η ΕΚΤ ότι χρειάζονται οι τράπεζες και προσφέρεται με επιτόκιο τουλάχιστον 4,21%.

Η ΕΚΤ ενημέρωσε ότι 390 τράπεζες υπέβαλαν προσφορές με επιτόκιο από 4% μέχρι 4,45%.

Η κίνηση της ΕΚΤ είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο 4,45%, από 4,94% προηγουμένως το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών.

Η κίνηση της ΕΚΤ εντάσσεται στο πλαίσιο των συντονισμένων παρεμβάσεων που είχαν αποφασίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η κεντρική τράπεζα του Καναδά και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας για να αποτρέψουν επιδείνωση των επιπτώσεων της κρίσης στις πιστωτικές αγορές.

Εκφράζει επίσης την απογοήτευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα πενιχρά αποτελέσματα που είχε η χθεσινή, πρώτη από τις δύο προγραμματισμένες δημοπρασίες της Fed, 20 δισ. δολαρίων η κάθε μία, σχετικά με τη χαλάρωση των εντάσεων στις πιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, αυτή η κίνηση «είναι απόλυτα συνεπής» με το στόχο της να διατηρήσει τα επιτόκια πλησίον του 4%. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που στην εννιάχρονη ιστορία της η ΕΚΤ προχωρά σε τέτοια κίνηση - η πρώτη ήταν στις 9 του περασμένου Αυγούστου, στα αρχικά στάδια της πιστωτικής κρίσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο