Εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θα προβλέπει φιλόδοξους στόχους τόσο για τη διείσδυση των ΑΠΕ όσο και για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Την ίδια ώρα άρχισε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των ΑΠΕ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θα προβλέπει φιλόδοξους στόχους τόσο για τη διείσδυση των ΑΠΕ όσο και για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Την ίδια ώρα άρχισε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των ΑΠΕ.
Όσον αφορά το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, εκτός από το μηδενικό μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030, στο πλαίσιο της πλήρους απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, βασικά χαρακτηριστικά του θα αποτελούν οι πιο «επιθετικοί» στόχοι για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα, αλλά και για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Μάλιστα, στο σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνεται εκτίμηση σύμφωνα με την οποία, χάρη στη μαζική εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ, εντός της επόμενης 25ετίας θα δημιουργηθούν 30.000 καινούργιες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας πάνω από 11 δισ. ευρώ.
Ανάλογα οφέλη αναμένονται και από την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, το ΕΣΕΚ φέρεται να περιλαμβάνει εκτίμηση για 25.000 νέες θέσεις εργασίας, με όφελος άνω των 10 δισ. ευρώ σε επίπεδο εγχώριας προστιθέμενης αξίας, από τη βελτίωση του ενεργειακού προφίλ των κτηρίων.
Όπως και τα τελικά σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα που ετοιμάζουν όλα τα κράτη-μέλη, έτσι και το ελληνικό αναμένεται να υποβληθεί στην Κομισιόν περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Έτσι, το κείμενο θα οριστικοποιηθεί τον επόμενο μήνα, ενσωματώνοντας ενδεχόμενες τροποποιήσεις από τα σχόλια που θα υποβληθούν στη διαβούλευση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Στη Βουλή το ν/σχ του ΥΠΕΝ
Η επιτάχυνση της δημιουργίας νέων μονάδων ΑΠΕ αποτελεί ένα από τα αντικείμενα των διατάξεων του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, το οποίο συζητείται από χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Σε σχέση με το κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, μία από τις επιμέρους αλλαγές που έγιναν στο σχέδιο νόμου, όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή, είναι η πρόβλεψη για έλεγχο από το ΑΣΕΠ των προκηρύξεων της ΔΕΗ για προσλήψεις ορισμένου χρόνου, ο οποίος θα γίνεται εντός δέκα εργάσιμων ημερών.
Μία ακόμη τροποποίηση είναι πως έχει αποσαφηνιστεί ρητά ότι στις προσλήψεις αορίστου χρόνου της ΔΕΗ δεν εφαρμόζεται επίσης το προσοντολόγιο του Δημοσίου ή άλλες διατάξεις που θα περιόριζαν την ευχέρεια κατά την προκήρυξη θέσεων. Παράλληλα, στη μεταφορά εργαζομένων της ΔΕΗ προς το Δημόσιο έχει προστεθεί στάδιο εκτίμησης των αναγκών του Δημοσίου από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ προβλέπεται ρητά ότι οι ρυθμίσεις για την κινητικότητα του προσωπικού αφορούν και τις θυγατρικές της επιχείρησης που διαχειρίζονται τις λιγνιτικές μονάδες σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.
Παράλληλα, στην Καθολική Υπηρεσία έχει αλλάξει ο τρόπος επιμερισμού, με την επιλογή της κατανομής μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών κατά μερίδιο αγοράς. Ο δε επιμερισμός μεταξύ τους θα γίνεται με τρόπο που θα εξειδικευθεί με Υπουργική Απόφαση, αλλά θα βασίζεται στην αναλογία του αριθμού των μετρητών που εκπροσωπεί ο καθένας. Τέλος, στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, η βασική αλλαγή είναι ότι η μελλοντική συμμετοχή (σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας) στο έργο της πλωτής μονάδας φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) περνάει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, από τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2028
Σε σχέση με το προσχέδιο του ΕΣΕΚ που είχε εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, οι πλέον βασικές διαφορές του τελικού σχεδίου πηγάζουν από τον στρατηγικό στόχο για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028.
Κατά συνέπεια, το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή θα προσδιορίζεται πλέον στο 0% το 2030, έναντι 16,5% που προέβλεπε το προσχέδιο. Το κενό αυτό θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό οι ΑΠΕ, με συνέπεια το μερίδιό τους να είναι πλέον αρκετά μεγαλύτερο.
Έτσι, με ορίζοντα το τέλος της επόμενης 10ετίας, το τελικό σχέδιο αναμένεται να προσδιορίζει σε πάνω από 35% την «πράσινη» συμμετοχή στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, από 31% του προσχεδίου. Επομένως, ο στόχος για την εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και φωτοβολταϊκών το 2030 φαίνεται πως θα ξεπερνά τα 14,5 GW (γιγαβάτ), από τα 13,4 GW του προηγούμενου κειμένου.
Αναθεωρημένος, όμως, θα είναι και ο στόχος για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, ο οποίος τίθεται πλέον άνω του 37% σε σχέση με το 32% του προσχεδίου.
Για την επίτευξή του, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μαζική ενεργειακή ανακαίνιση εγχώριων κτηρίων. Έτσι, με ορίζοντα το τέλος της επόμενης 10ετίας, στόχος είναι το 12%-15% του υφιστάμενου αποθέματος να έχει αποκτήσει βελτιωμένο ενεργειακό προφίλ.