Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 21:24

Χρηματιστήρια: Συντεταγμένη υποχώρηση από τα δυσοίωνα μηνύματα των μάκρο

Τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα δυσοίωνα μηνύματα που ανέδειξαν, σε συνδυασμό από την αβεβαιότητα από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας ξετύλιξαν ένα αρνητικό κουβάρι για τα χρηματιστήρια.

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα δυσοίωνα μηνύματα που ανέδειξαν, σε συνδυασμό από την αβεβαιότητα από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας ξετύλιξαν ένα αρνητικό κουβάρι για τα χρηματιστήρια.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον έχουν «παγώσει».

Επιπρόσθετα δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal ανέφερε ότι η Κίνα δεν προτίθεται να ικανοποιήσει την απαίτηση του Αμερικανού προέδρου να εξαγοράζει ετησίως αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Οι εξελίξεις αυτές μαζί με την αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, τράβηξαν από τα υψηλά ρεκόρ τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά οριακές απώλειες.

Στην Ευρώπη η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας με μόλις 0,1% το γ΄ τρίμηνο του 2019, και η ανακοίνωση της Daimler για περικοπές θέσεων εργασίας στο πλαίσιο ενός προγράμματος μείωσης του λειτουργικού κόστους ύψους 1 δισ. ευρώ ώστε να αντισταθμίσει την συρρίκνωση των κερδών της το 2020 και 2021 εξαιτίας των αυστηρότερων κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων, απομάκρυνε τους επενδυτές από τις μετοχές.

Η δεικτοβαρής μετοχή της Daimler με απώλειες σχεδόν 3% επέφερε πλήγμα τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας ο οποίος είχε την χειρότερη επίδοση κλείνοντας με πτώση 1,37%, αλλά και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που υποχώρησε 0,38%.

Στην Ασία τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας το γ΄ τρίμηνο του 2019 που έτρεξε με ρυθμό 0,1% από 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο και 0,2% από 1,8% σε ετήσια βάση, πλήγωσε το χρηματιστήριο του Τόκιο που έκλεισε με απώλειες 0,76%.

Αντίθετα το χρηματιστήριο της Σανγκάης δεν πτοήθηκε από τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο που έπεσε στο 4,7% σε ετήσια βάση από 5,8% και κατέγραψε κέρδη 0,16%.

Στο Χονγκ Κονγκ τα συνεχιζόμενα επεισόδια δεν επέτρεψαν στο χρηματιστήριο να διαφύγει από το άσχημο κλίμα των τελευταίων συνεδριάσεων (απώλειες 0,93%), ενώ κέρδη 0,79% παρουσίασε η Σεούλ.