Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007 17:53

Εξαγωγές - Η Ελλάδα στην 20ή θέση μεταξύ των «27» της Ε.Ε.

«Πολύ ανησυχητική» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) την κάμψη της ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών στο 4% φέτος, έναντι 21,3% το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, ο ρυθμός αύξησης των ελληνικών εξαγωγών εξακολουθεί να επιβραδύνεται, χωρίς σημάδια ανάκαμψης, ενώ η Ελλάδα κατέχει μόλις την 20ή θέση (σε αξία εξαγωγών) στην Ε.Ε. των «27». Σύμφωνα πάντα με τον Σύνδεσμο, η Ελλάδα -μαζί με την Ισπανία και την Ιρλανδία- κατατάσσεται 18η μεταξύ των «27», ως προς το ποσοστό μεταβολής (4% στο εννεάμηνο) του ύψους των εξαγωγών της, σε σχέση με το 2006.

Όπως επισημαίνεται, ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα της μελέτης του ΣΕΒΕ σχετικά με την κατάταξη των ελληνικών εξαγωγών ανά περιφέρεια, όπου αποδεικνύεται ότι πολλές περιφέρειες υστερούν σημαντικά του μέσου όρου της αύξησης των εξαγωγών, ενώ κάποιες είχαν φέτος και μείωση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, οι εισαγωγές αυξάνονται, καθώς αυξήθηκαν στο εννεάμηνο κατά 9%, τοποθετώντας τη χώρα μας στη δέκατη υψηλότερη θέση σε ό,τι αφορά στο ρυθμό μεταβολής των εισαγωγών μεταξύ των «27», μαζί με τη Φιλανδία και τη Σουηδία, ενώ σε αξία οι εισαγωγές ανήλθαν σε 41,1 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας αυξήθηκε σημαντικά (κατά 11% φέτος), στα 28,2 δισ. ευρώ.

Όπως υπογραμμίζεται, η Ελλάδα έχει το τέταρτο μεγαλύτερο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. μετά από τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γαλλία.