Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 17:10

Πότε δεν χάνεται η ρύθμιση χρεών

Οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις περί οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, υποβάλλοντας τις σχετικές δηλώσεις και πληρώνοντας τους αναλογούντες φόρους, μπορούν στη συνέχεια να υπαγάγουν τις βεβαιωμένες οφειλές τους σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης τμηματικής καταβολής. 

Από την έντυπη έκδοση

Οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις περί οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, υποβάλλοντας τις σχετικές δηλώσεις και πληρώνοντας τους αναλογούντες φόρους, μπορούν στη συνέχεια να υπαγάγουν τις βεβαιωμένες οφειλές τους σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης τμηματικής καταβολής. 

Εφόσον δε υπάρχουν υπόλοιπα ποσά μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν επέρχεται αυτομάτως απώλεια της νομοθετικής ρύθμισης τμηματικής καταβολής, αλλά οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ / Ελεγκτικών Κέντρων πρέπει να ειδοποιούν τον φορολογούμενο να τακτοποιήσει την οφειλή του εντός εύλογου χρόνου και όχι πέραν των δέκα ημερών από την ειδοποίησή του. Αυτό γνωστοποιήθηκε αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. Ε.2188/4.11.2019 εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη μη απώλεια του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 61 του ν. 4446/2016:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 61 του ν. 4446/2016, η καταβολή της οφειλής που προκύπτει από τις δηλώσεις που υποβάλλονται με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού, γίνεται εφάπαξ, εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, του τέλους ή της εισφοράς, ενώ ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών κατά τις κείμενες διατάξεις μέχρι την παρέλευση της κατά τα ως άνω νόμιμης προθεσμίας καταβολής. Σε περίπτωση μη καταβολής κατά τα ανωτέρω ή απώλειας της ρύθμισης, ο φορολογούμενος εκπίπτει των ευνοϊκών ρυθμίσεων των διατάξεων του προαναφερόμενου νόμου.

2. Στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1226/2015, με την οποία δόθηκαν οδηγίες για ρυθμίσεις οφειλών, που προβλέπονταν από διατάξεις νόμων, αναφέρεται ότι «για λόγους χρηστής διοίκησης και προστασίας της εύλογης εμπιστοσύνης του Διοικούμενου, απώλεια ρύθμισης δεν επέρχεται εξαιτίας ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή. Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ / Ελεγκτικών Κέντρων / ΕΜΕΙΣ / Τελωνείων, παρακαλούνται για τις ενέργειές τους σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε τα εκ παραδρομής μη καταβληθέντα ποσά να καλύπτονται από τον φορολογούμενο, οι δε ρυθμίσεις να μη θεωρούνται απολεσθείσες».

3. Τα ως άνω εφαρμόζονται και στην περίπτωση ρύθμισης κατά τις κείμενες διατάξεις για οφειλή που προέκυψε βάσει του ν. 4446/2016. Συνεπώς, εφόσον φορολογούμενος υπήχθη στις διατάξεις του ν. 4446/2016 και στη συνέχεια υπήγαγε τη βεβαιωμένη οφειλή του σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 61 του ν. 4446/2016 και υπάρχουν υπόλοιπα ποσά μικρού ύψους (έως του ορίου της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 69 του ν. 4172/2013) που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα, δεν επέρχεται αυτομάτως απώλεια της νομοθετικής ρύθμισης τμηματικής καταβολής, αλλά οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ / Ελεγκτικών Κέντρων, δέον είναι, όπως προηγούμενα, ειδοποιήσουν τον φορολογούμενο να τακτοποιήσει την οφειλή του εντός εύλογου χρόνου και όχι πέραν των δέκα ημερών από την ειδοποίησή του.