Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 09:35

Market Beat: Η χθεσινή πτώση αύξησε την κρισιμότητα της σημερινής συνόδου

Οι άνευρες συναλλαγές μπορεί να μην καταλήγουν σε μεταβολές σημαντικών διαστάσεων, ωστόσο ροκανίζουν τις κεφαλαιοποιήσεις των blue chip και οδηγούν τους βασικούς δείκτες οριακά χαμηλότερα από κοινά αποδεκτές στηρίξεις. Η γενίκευση των πιέσεων χθες μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη αρκετών ξένων θεσμικών να κλείσουν το Νοέμβριο τα βιβλία τους για το 2019, αλλά μπορεί να σχετίζεται με την αρνητική επίδραση του διεθνούς κλίματος στη διάθεση για ρίσκο στις αναδυόμενες αγορές.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι άνευρες συναλλαγές μπορεί να μην καταλήγουν σε μεταβολές σημαντικών διαστάσεων, ωστόσο ροκανίζουν τις κεφαλαιοποιήσεις των blue chip και οδηγούν τους βασικούς δείκτες οριακά χαμηλότερα από κοινά αποδεκτές στηρίξεις. Η γενίκευση των πιέσεων χθες μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη αρκετών ξένων θεσμικών να κλείσουν το Νοέμβριο τα βιβλία τους για το 2019, αλλά μπορεί να σχετίζεται με την αρνητική επίδραση του διεθνούς κλίματος στη διάθεση για ρίσκο στις αναδυόμενες αγορές.

Οι ασιατικές αγορές τη Δευτέρα εμφάνισαν δυναμική ίδια με αυτή του μέσου όρου της Αθηναϊκής, όπου τα ανώτερα επίπεδα σημειώθηκαν στην έναρξη και σχεδόν ως το πέρας των συναλλαγών το κατώτερο αναζητείτο. Σήμερα όμως η πορεία των βασικών δεικτών είχε σχήμα V με τους επενδυτές σε στάση αναμονής μετά το παγκόσμιο πτωτικό αποτέλεσμα που επηρέασε και το κλείσιμο στη Wall Street. Η πολιτική σε παγκόσμια κλίμακα έχει προσδώσει στα γεωπολιτικά προβλήματα τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε να επηρεάζονται τα μακροοικονομικά δεδομένα των περισσότερων οικονομιών του πλανήτη.

Δεν έφταναν τα καταστροφικά για το περιβάλλον αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας και η εμμονή πολλών ισχυρών ηγετών πως δεν έχουν αξία οι κινήσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Δεν αρκούσαν οι αλλαγές του χάρτη στη Μέση Ανατολή που όταν ξεκινάνε δεν σταματούν εκεί που σχεδιάζουν οι ισχυροί σε κάθε διαμάχη, αλλά συνεχίζονται παράγοντας επιπλέον παράγοντες κινδύνου. Έχουμε από το 2018 και μετά και τα φαινόμενα των πολυετών και σε κάθε περίπτωση πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Α) για το Brexit που αποφασίστηκε προ τριετίας και ακόμα να υπάρξει μια συμφωνία και Β) του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ Κίνας που Brexitοποιείται.

Μέσα σε αυτή την “ωραία” ατμόσφαιρα, η αγορά της Αθήνας τελευταία ταυτίζεται με τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ όταν αυτές βουλιάζουν και κινείται “ανεξάρτητα” όταν ανεβαίνουν, δηλαδή υποχωρεί και πάλι. . Η εικόνα και από την αγορά ομολόγων δεν λειτουργούσε θετικά, με άνοδο της απόδοσης του 10ετούς αναφοράς που είχε πέρασε πάνω από το 1,36%, όταν πρόσφατα είχε χτυπήσει χαμηλό στο 1,16%.

Στο κλείσιμο η μεταβολή ήταν -1,01% και η τιμή διατηρήθηκε πάνω από τις 855, αν και ο πυθμένας δεν ήταν η τιμή στις 13:40, αλλά οι 853,53 μονάδες, που εμφανίστηκαν στις 16:34 αφήνοντας μικρά χρονικά περιθώρια για μια αντίδραση της προκοπής. Ωστόσο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης της αγοραίας συναίνεσης, έκανε το θαύμα του και οδήγησε τον μέσο όρο στις 17:00 στις 854,8 μονάδες και με τις δημοπρασίες ορίστηκε κλείσιμο στις 855,92. Αλλά για τη στήλη δυστυχώς, έχει πλέον περάσει κάτω από τους ΚΜΟ 100 και 50 ημερών, που ως την περασμένη Πέμπτη “σεβόταν”.

Οι πιέσεις στο ξεκίνημα της εβδομάδας εκπνοής στα παράγωγα είχαν γενικευμένη μορφή και ανάλογο αποτέλεσμα αφού το πλήθος των πτωτικών blue chip (22) ήταν το μεγαλύτερο σε βάθος πολλών εβδομάδων. Κεντρικός μοχλός πίεσης στους βασικούς δείκτες παρέμεινε ο τραπεζικός κλάδος και οι συναλλαγές κάθε τύπου για τις ΕΤΕ ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ ήταν το μισό του συνολικού τζίρου. Από τις πρωινές αναφορές των χρηματιστηριακών εταιριών αντιλαμβανόμαστε ότι είχαν “γνώση οι φύλακες”. Παράλληλα οι εκτιμήσεις τους δείχνουν πως όντως οι τιμές έχουν πλησιάσει σε σημαντικά για τους αγοραίους επίπεδα στήριξης.

Από τη Merit Sec ειδοποίησαν: O Γενικός Δείκτης υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα 1,78% και έκλεισε την Παρασκευή στις 864,69 μονάδες. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 850 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 868 μονάδες (ΚΜΟ 20).

Στη Leon Depolas Sec υπογράμμιζαν τις πιέσεις στις ασιατικές συναλλαγές: Για την εβδομάδα που ξεκινά δεν αναμένουμε σημαντική διαφοροποίηση στο ταμπλώ του Χ.Α., δεδομένου ότι οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών παραμένει η ζώνη των 830 - 900 μονάδων, ενώ θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της ΕΕΕ θα ανακοινωθούν την Τετάρτη πριν την συνεδρίαση. Επιπλέον, σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία ανακοινώνονται προς το τέλος της εβδομάδας και περιλαμβάνουν το ΑΕΠ Ευρωζώνης (Πέμπτη), Βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα (Πέμπτη) και Λιανικές Πωλήσεις στις ΗΠΑ (Παρασκευή). Σημειώνουμε τις σημαντικές απώλειες που καταγράφονται σήμερα το πρωί σε Shenzen CSI 300 και Hang Seng, λόγω των εντάσεων στο Χονγκ - Κονγκ .

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ διατηρεί μετριοπαθή αισιοδοξία: Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν απογοητευτική, η τεχνική εικόνα όμως παραμένει, ίδια. Ο ΓΔ κινείται ανοδικά, έχοντας ως στήριξη τις 860 - 855 μονάδες, όπου φαίνεται να εξασθενεί και η διόρθωση, στόχος προς τα επάνω οι 883 – 903, αντιθέτως, μια κίνηση, κάτω από τις 853 – 840, αλλάζει όλη την εικόνα της Αγοράς. Στις Διεθνείς Αγορές η προσοχή αυτήν την εβδομάδα, στρέφεται στην κατάθεση του επικεφαλής της Fed (Capitol Hill) τις Τετάρτη - Πέμπτη και σε εταιρικά αποτελέσματα. Ενόψει κλεισίματος των βιβλίων τους, οι Ξένοι Διαχειριστές παίρνουν κέρδη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Αρνητικά πρόσημα στη μεταβολή των περισσότερων δεικτών της Wall Street, καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες των επενδυτών για το εμπόριο μετά την διάψευση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει συμφωνήσει με την Κίνα σε σταδιακή απόσυρση των δασμών.

Επιπλέον, ισχυρή άνοδο σημείωσε και η μετοχή της Boeing (+4,6%) μετά από ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένει τα προσγειωμένα 737 MAX να είναι και πάλι διαθέσιμα για εμπορικές πτήσεις τον Ιανουάριο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο +0,04% ή 10,25 μονάδων στις 27.691,49, ο S&P κατέγραψε απώλειες -0,20% στις 3.087,01 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,13% στις 8.464,28 μονάδες.

Στον Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+5%) και Boeing (+4,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,9%) και 3M (-1,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε νέο χαμηλό τριών μηνών σημειώνοντας πτώση 0,4%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς προβλημάτισαν πάλι οι εξελίξεις στο εμπόριο μετά από δήλωση του Προέδρου Τραμπ ότι δεν έχει συμφωνήσει σε σταδιακή απόσυρση των δασμών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις -0,02% στις 405,34 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,42% στις 7.328,54 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,23% στις 13.198,37 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,07% στις 5.893,82 μονάδες.

Σε νέο πολιτικό αδιέξοδο οδήγησαν οι εκλογές στην Ισπανία. Επιπλέον, με τον πιο χαμηλό ρυθμό σχεδόν της τελευταίας δεκαετίας αναπτύχθηκε η οικονομία της Βρετανίας το τρίτο τρίμηνο, καθώς η παγκόσμια επιβράδυνση και οι ανησυχίες για το Brexit επηρέασαν αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη μεταποίηση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ βρισκόταν υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1038 από 1,1018 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΧΑ

Πτωτικό ξεκίνημα εβδομάδας με εκπνοή των σειρών Νοεμβρίου στο τέλος

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 866,81, (με ανοδικό χάσμα 2,12 μονάδες από το κλείσιμο της προηγούμενης 864,69), κατευθύνθηκαν νευρικά προς την αναζήτηση του κατώτερου μέρας αφού η εγγραφή του μέγιστου μέρας ταυτίστηκε με την τιμή στο άνοιγμα με ανώτερο την Παρασκευή τις 870,17 μονάδες. Μετά δε από λιγότερο από 10 λεπτά ο ΓΔ πέρασε γρήγορα σε κίνηση σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το μακρύ καθοδικό διάστημα κατέληξε με την εμφάνιση του κατώτερου μέρας για τον ΓΔ στις 16:34. Ήταν οι 853,53 από 864,12 μονάδες την Παρασκευή. Η ανοδική αντίδραση διάρκειας που ξεκίνησε στις 16:35 εξελίχθηκε σε κίνηση η οποία τον οδήγησε στις 17:00 στις στο επίπεδο των 854,8 μονάδων. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου έφερε μείωση της προσφοράς στις δημοπρασίες και έκλεισε ακόμα ψηλότερα αν και πλησιέστερα στο κατώτερο μέρας.

Οι εναλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση των τραπεζικών μετοχών, από τις 10:30 ως το κλείσιμο, καθόρισαν την τιμή του μέσου όρου. Η προσφορά ήταν υψηλότερη έναντι της ζήτησης για αυτές, από τις 10:30 ως τις 15:33 και υπήρξε αντιστροφή από τη στιγμή της εγγραφής του κατώτερου ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης τους σημείωσε μέγιστο μέρας στις 838,92 που εμφανίστηκε στις 10:32, υποχρεώθηκε να βρεθεί μια φορά οριακά πάνω από τις 815 μονάδες στις 15:20. Με αποτέλεσμα, η δυναμική τους να κρατήσει τον ΓΔ επί 5 συνεδρίες χαμηλότερα από τις 877. Άρα αυτό το επίπεδο, παραμένει ως αντίσταση μετά το -1,01% της σημερινής καθόδου.

Ήταν τελικά καθοδική η κίνηση του ΓΔ με τον περισσότερο όμως χρόνο για τον ΓΔ και τον 25άρη σε αρνητικό πεδίο κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση (εντυπωσίασε η σταθερής κλίσης πτώση από τις 10:33 ως τις 16:34) με τις σημαντικότερες τις ανοδικές κινήσεις στο δεύτερο μέρος, που συνοδεύτηκαν από υποχώρηση του ημερήσιου τζίρου.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τη μεταβολή ήταν οι ΟΛΠ +1,09%, ΟΤΕ +0,30% και ΣΑΡ +0,51%. Οι τράπεζες είχαν αρνητική τελική εικόνα. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, εκτός Τραπεζών, ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,01%, ΦΡΛΚ -1,99%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,78%, ΜΟΗ -1,74%, και ΤΕΝΕΡΓ -1,51%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε την εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,022 από 57,478 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά καλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 6,822 εκατ. ευρώ (για ΦΡΛΚ ΕΥΡΩΒ ΜΟΗ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση απωλειών στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 5 μονάδες και με μεταβολή 3 μονάδες βάσης, η απόδοση από 1,33% οδηγήθηκε στο 1,36%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,87%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,30% από -3,63%, την ΕΤΕ στο -1,15% από -3,03%, ΕΥΡΩΒ -1,14% από -1,07% και την ΠΕΙΡ στο -3,83% από -0,67%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,45% από -1,52% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (3 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (22 από 16) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,01% οδηγήθηκε στις 855,92 από 864,69 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2124,65 από 2145,00 με μεταβολή -0,95%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,589 από 34,655 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,822 από 5,359 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 31,966 από 26,639 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1245 από 1,328 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 25 από 34, των καθοδικών 69 από 56 και 30 από 24 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η μετακύληση θέσεων ανεβάζει στροφές και τζίρο

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο και τον έκλεισαν 20,35 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο στις 2149,12 μονάδες εμφανίστηκε στις 10:32, ενώ ακολούθησε στις 16:34 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2118,26. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2122,96. Το κλείσιμο στις 2124,65 από 2145,00 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,95% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα εκτινάχθηκε στα 38,573 από 9,841 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 4681 συμβόλαια με ανώτερο τις 2145,00 κατώτερο τις 2116,00 και τελευταίες πράξεις στις 2124,00 από 2138,00 μονάδες. Ενώ άλλαξαν επίσης χέρια 3248 λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 2140,00 κατώτερο τις 2119,25 και τελευταίες πράξεις στις 2125,00 από 2137,00. Διακινήθηκαν επίσης 80 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου. Για την κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 8808 από 12239 ΣΜΕ. Για τη σειρά Δεκεμβρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 3467 από 519 και για τη σειρά Ιανουαρίου 40.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον εμφάνισε αύξηση στα puts. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 23 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 33 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 14 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Δεκεμβρίου) ο όγκος ήταν 164 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2050 και τις 2150 μονάδες.

Υπάρχουν μέρες που το ταμπλό εκπέμπει πλήθος μηνυμάτων που αφορούν συγκεκριμένες μετοχές κλάδους ή την αγορά συνολικά. Άλλες όμως είναι βουβό και οι κινήσεις που ξεχωρίζουν σχετίζονται μόνο με μετοχές της μικρής ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η δυναμική των συναλλαγών υπογραμμίζει την εμφάνιση διαφόρων “ιώσεων” στις συναλλαγές του τελευταίου τριμήνου και δηλώνουμε ευθαρσώς πως για εμάς, η ορατότητα ως το τέλος του Νοέμβρη παραμένει χαμηλή.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες εισηγμένες: Την Τετάρτη η ΕΕΕ ανακοινώνει τα αποτελέσματα για τα μεγέθη του 9μηνου της, ενώ στο τέλος της εβδομάδος λήγουν οι σειρές Παραγώγων του Νοεμβρίου. Στην τελική ευθεία η διαδικασία εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της Eurobank, με υποψήφιους Μνηστήρες τους ‘Pimco’ και ‘Fortress’. Η Επενδυτική Κοινότητα κλήθηκε να αξιολογήσει την αναβάθμιση των Ελληνικών Τραπεζών από την S&P, με την τεχνική εικόνα να διατηρεί τις, υπό προϋποθέσεις, υποσχέσεις, για βραχυπρόθεσμη κίνηση του ΓΔ ψηλότερα, ξεπερνώντας την ασύμμετρη συμπεριφορά του Χ.Α. σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές. Διήμερη επίσκεψη του Πρόεδρου της Κίνας Σι Τζινπινγκ στην Αθήνα. Κοντά στα 650 εκατ. θα φτάσουν οι επενδύσεις του ΟΤΕ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 487 εκατ. ευρώ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε μετά το κλείσιμο στις 855,92 μονάδες:

Η Αγορά κινείται στον ρυθμό των Τραπεζών, μιας και από την μία περιμένουμε λύσεις και παράλληλα έχουμε και αναβαθμίσεις από τους Οίκους, με την S&P να κάνει το ξεκίνημα, ενώ από την άλλη περιμένουμε εξελίξεις - οδηγούς σε σχέση με την Eurobank και την δεσμευτική προσφορά της Fortress - Dovalue. Τα κέρδη σημαντικά από αρχές τους χρόνου, σε ένα κλάδο που μας έχει συνηθίσει να βρίσκει αφορμές να διορθώνει, όταν πλησιάζει στα επίπεδα κοντά στις τελευταίες ΑΜΚ.

H Αγορά τελεί εν υπνώσει, εδώ και 3 μήνες και παρατηρούμε μία συσσώρευση χωρίς ακόμα να έχουμε καταφέρει να περάσουμε το πολύ σημαντικό επίπεδο του 900, “χωνεύοντας” σημαντικά κέρδη 7 μηνών. Μην ξεχνάμε πως από τις αρχές έτους, η Αγορά “τρέχει” με 40% κέρδη, κάτι που έχουμε να δούμε από το 2013. Οι τζίροι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για να μπορέσουν να κάνουν την διαφορά, παρόλα αυτά κάποια χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις για την “επόμενη μέρα”.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, περιμένοντας τα νέα εκείνα που θα κάνουν την υπέρβαση του 900. Μέχρι τότε οι διακυμάνσεις και οι εναλλαγές στις αποδόσεις είναι λογικές και παράλληλα υγιείς, σε μια Αγορά που μας είχε συνηθίσει για χρόνια να κινείται συνολικά.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών κατέγραψαν οριακές μεταβολές σήμερα Τρίτη καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες της Κίνας και η πολιτική αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ ψαλίδισε το επενδυτικό φρόνημα, ενώ τα ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά λιμάνια εμφάνισαν μια αναπήδηση.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,04%, μετά από μια απότομη μείωση της τάξης του 1,2% τη Δευτέρα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας πέρασε σε θετικό και αρνητικό πεδίο, ενώ ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης υποχώρησαν κατά 0,1%. Τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 μειώθηκαν επίσης κατά 0,1%, όπως και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50.

Οι επενδυτές αποφάσισαν να αναπτύξουν επιφύλαξη πριν από μια ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ προς την Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης αργότερα στην ημέρα για την περίπτωση που θα υπήρχε κάποια νέα νύξη σχετικά με τη συμφωνία ΗΠΑ Κίνας για το εμπόριο.

Η Politico ανέφερε ότι ο Trump θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι καθυστερεί την απόφαση για το εάν θα χρεώσει δασμούς σε εισαγόμενα αυτοκίνητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άλλους έξι μήνες. Οι επενδυτές των ΗΠΑ ανησυχούσαν για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ μετά από μια βίαιη κλιμάκωση των διαμαρτυριών που όρισε απώλειες -2% από τις τράπεζες HSBC και StanChart που έχουν έκθεση στην Ασία.