Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 12:04

Τα οφέλη της συμφωνίας Ε.Ε. - Κίνας για την προστασία προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη

Αμοιβαία εμπορικά οφέλη και ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές αναμένεται να αποφέρει - σύμφωνα με την Κομισιόν - η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ε.Ε. και η Κίνα για την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην Ε.Ε. από τις απομιμήσεις και τον σφετερισμό. Ο κατάλογος της Ε.Ε. με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα περιλαμβάνει ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα, η μαστίχα Χίου και η ελιά Καλαμάτας.

Αμοιβαία εμπορικά οφέλη και ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές αναμένεται να αποφέρει - σύμφωνα με την Κομισιόν - η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ε.Ε. και η Κίνα για την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην Ε.Ε. από τις απομιμήσεις και τον σφετερισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος της Ε.Ε. με τις γεωγραφικές ενδείξεις που θα προστατευτούν στην Κίνα περιλαμβάνει ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα, η μαστίχα Χίου και η ελιά Καλαμάτας. Όσον αφορά τα κινεζικά προϊόντα, ο κατάλογος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τις ονομασίες Pixian Dou Ban (πάστα φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (λευκό τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu).

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει τη συμφωνία «απτό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» η οποία «αντανακλά την ανοικτή στάση και την προσήλωση αμφοτέρων των πλευρών στους διεθνείς κανόνες ως βάση των εμπορικών σχέσεων».

«Η συμφωνία αυτή καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε στενά με τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους μας, όπως η Κίνα» δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία επωφελή και για τις δύο πλευρές, καθώς «ενισχύει την διμερή εμπορική σχέση, ωφελεί τους γεωργικούς και διατροφικούς τομείς μας, καθώς και τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές».

Σημειώνεται πως η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε., οι οποίες ανήλθαν σε 12,8 δισ. ευρώ (το 12μηνο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019). Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, αντιπροσωπεύοντας το 9 % της αξίας τους.

Η Κίνα είναι μια αγορά με προοπτικές υψηλής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, δεδομένου ότι η αυξανόμενη μεσαία τάξη της δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα γνήσια ευρωπαϊκά προϊόντα. Διαθέτει επίσης το δικό της καθιερωμένο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων με ιδιότυπα προϊόντα τα οποία τώρα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα χάρη στη συμφωνία αυτή.

Το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης

Σημειώνεται ότι κατόπιν της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία θα υποβληθεί τώρα σε νομικό έλεγχο. Από πλευράς Ε.Ε., θα ζητηθεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η συμφωνία αναμένεται να αρχίσει να ισχύει πριν από το τέλος του 2020.

Τέσσερα έτη αφού η συμφωνία αρχίσει να ισχύει, το πεδίο εφαρμογής της θα επεκταθεί ώστε να καλύψει άλλες 175 ονομασίες γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές. Οι ονομασίες αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία καταχώρισης με τις 100 ονομασίες που ήδη καλύπτονται από τη συμφωνία (δηλ. αξιολόγηση και δημοσίευση για παρατηρήσεις).

Η συνεργασία Ε.Ε.–Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις ξεκίνησε πριν από 10 και πλέον έτη και οδήγησε στην καταχώριση και την προστασία 10 ονομασιών γεωγραφικών ενδείξεων και από τις δύο πλευρές το 2012, πρωτοβουλία που αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τη σημερινή συνεργασία.

Όπως διευκρινίζει η Κομισιόν τα συστήματα ποιότητας της Ε.Ε. αποσκοπούν στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Πάνω από 3 300 ενωσιακές ονομασίες έχουν καταχωριστεί ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) ή Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ). Άλλες 1 250 περίπου ονομασίες τρίτων χωρών προστατεύονται επίσης στην Ε.Ε., κυρίως χάρη σε διμερείς συμφωνίες, όπως η συγκεκριμένη με την Κίνα. Από πλευράς αξίας, η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. ανέρχεται σε περίπου 74,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 15,4 % των συνολικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών της Ε.Ε.

naftemporiki.gr