Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών στα Ταμεία και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ που δημοσιεύει η «Ν», έχουν ήδη ρυθμιστεί χρέη 4,3 δισ. ευρώ από 344.693 αιτήσεις οφειλετών -αυτοαπασχολουμένων και επιχειρήσεων- με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα ταμεία του ΕΦΚΑ 273.528.814 ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών στα Ταμεία και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ που δημοσιεύει η «Ν», έχουν ήδη ρυθμιστεί χρέη 4,3 δισ. ευρώ από 344.693 αιτήσεις οφειλετών -αυτοαπασχολουμένων και επιχειρήσεων- με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα ταμεία του ΕΦΚΑ 273.528.814 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα οποία ανακοινώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, που ήταν η τελευταία ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο συνολικός αριθμός των ελευθέρων επαγγελματιών, δικηγόρων, αγροτών και επιχειρήσεων που είχαν κάνει αίτηση ένταξης ήταν 432.550. Συνεπώς, μέχρι τώρα έχει ήδη διεκπεραιωθεί σχεδόν το 80% του συνόλου των αιτήσεων.
Τα στοιχεία αφορούν την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή 1η Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ηλεκτρονικής ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών ξεκίνησε στις 22 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2019.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, με βάση την εικόνα που έχουν πλέον από τα στοιχεία της ρύθμισης, επεσήμαναν στη «Ν» ότι «τα αποτελέσματα από την πορεία της ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ο στόχος υπέρβασης των 4,5 δισ. ευρώ από την ένταξη οφειλών στη ρύθμιση είναι εφικτός, καθώς απομένουν άλλες 87.857 αιτήσεις οφειλετών για διεκπεραίωση». Επισημαίνεται ότι μόνο στον ΟΑΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η ρύθμιση για χρέη 63,3 εκατ. ευρώ.
Οι εργοδότες μπήκαν πρώτοι
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη της ένταξης των οφειλετών στις 120 δόσεις προκύπτουν από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων της ρύθμισης ανά ασφαλιστικό φορέα. Συγκεκριμένα, από την ανάλυση των στοιχείων ανά μέρα, εβδομάδα και μήνα, από τις 22 Μαΐου μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2019, προκύπτει ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων ήταν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή οι εργοδότες, για να ρυθμίσουν τις οφειλές των εργαζομένων τους στο ΙΚΑ. Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα για τους εμπόρους, βιοτέχνες που είναι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ και για τους αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ. Οι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, όπως δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία, άφησαν την ένταξή τους στη ρύθμιση για τους δύο τελευταίους μήνες - Αύγουστο, Σεπτέμβριο και έως τις 7 Οκτωβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ρύθμισης στις 22 Μαΐου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα που ακολούθησε και μέχρι τις 28 Μαΐου, είχαν υποβληθεί 6.340 αιτήσεις από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για οφειλές στο ΙΚΑ.
Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα το ίδιο χρονικό διάστημα για τους αυτοαπασχολούμενους και για τους αγρότες.
Συγκεκριμένα, για το διάστημα από τις 22 Μαΐου μέχρι και τις 28 Μαΐου 2019 είχαν υποβληθεί μόνο 668 αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση για χρέη στον ΟΓΑ και μόνο 1.849 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών στον ΟΑΕΕ! Για να γίνει κατανοητή η εικόνα της ένταξης των οφειλετών στη ρύθμιση σε σχέση με τους οφειλέτες που υπάρχουν σε κάθε Ταμείο, επισημαίνουμε ότι στο ΙΚΑ χρωστούν 507.000 επιχειρήσεις, στον ΟΑΕΕ χρωστούν 542.259 ασφαλισμένοι και στον ΟΓΑ άλλοι 334.477 ασφαλισμένοι.
Στοιχεία τελευταίου πενθημέρου
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα και ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μέσα σε πέντε ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, δηλαδή στο διάστημα από 28/10 έως και 1/11 η εικόνα ήταν η ακόλουθη:
Για το ΙΚΑ διεκπεραιώθηκαν 28 αιτήσεις, για τον ΟΑΕΕ 8.812 αιτήσεις και για τον ΟΓΑ 3.638 αιτήσεις.
Τα ποσά που ρυθμίστηκαν στον ΟΑΕΕ σε πέντε ημέρες (για το προαναφερόμενο διάστημα) ήταν 63,3 εκατ. ευρώ, για τον ΟΓΑ 10,2 εκατ. ευρώ και για το ΙΚΑ 29,2 εκατ. ευρώ.