Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 21:24

Χρηματιστήρια: Ευφορία για 2η διαδοχική συνεδρίαση, νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Η προσμονή για διευθέτηση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας αποδεικνύεται τόσο ισχυρή, ώστε να μην καμφθεί ούτε από τις αναφορές ότι το Πεκίνο πιέζει την κυβέρνηση Τραμπ να αποσύρει τους αμερικανικούς δασμούς από τα κινεζικά προϊόντα. 

Του Γιάννη Παγκαλιά  

[email protected]

Η προσμονή για διευθέτηση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας αποδεικνύεται τόσο ισχυρή, ώστε να μην καμφθεί ούτε από τις αναφορές ότι το Πεκίνο πιέζει την κυβέρνηση Τραμπ να αποσύρει τους αμερικανικούς δασμούς από τα κινεζικά προϊόντα.

Η κινεζική κυβέρνηση αξιώνει να μην επιβληθούν οι προγραμματισμένοι δασμοί στις 15 Δεκεμβρίου, όπως και να αρθούν εκείνοι που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου για να προχωρήσει η διαδικασία της ολοκλήρωσης της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας.

Οι αναφορές αυτές δεν απέτρεψαν τους επενδυτές να τοποθετηθούν στις μετοχές για άλλη μία συνεδρίαση.

Στη Wall Street τα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών τον Οκτώβριο υπέδειξαν ανάπτυξη, συμβάλλοντας οι Dow Jones και Nasdaq να σημειώνουν ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά ρεκόρ, με τον S&P 500 να δείχνει αποπροσανατολισμένος και να κινείται ελαφρώς κάτω από το 0.

Στην Ευρώπη από την άλλη οι μετοχές συνέχισαν ακάθεκτες με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει με κέρδη 0,20% στις 404,24 μονάδες, να ίπταται σε υψηλό από τον Ιούλιο του 2015 και να απέχει κάτι λιγότερο από 10 μονάδες για να καταρρίψει το ιστορικό υψηλό ρεκόρ του.

Ο κλάδος που ξεχώρισε ήταν αυτός των πρώτων υλών, σε αντίθεση με της υγείας των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και τον μεσιτικό που κατέγραψαν απώλειες.

Οριακά κέρδη 0,09% για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, πιο βελτιωμένη η εικόνα σε Λονδίνο (0,25%), Παρίσι (0,39%) και Μιλάνο (0,23%).

Στην Ασία οι μετοχές διατήρησαν το θετικό μομέντουμ σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 6 μηνών, με τα ιστορικά υψηλά της Wall Street τη Δευτέρα να αποτελούν εχέγγυα για τους επενδυτές, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν ούτε από τα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας τον Οκτώβριο, που διολίσθησε σε χαμηλό 8 μηνών.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο κάλυψε το χαμένο έδαφος και της συνεδρίασης της Δευτέρας όταν και έμεινε κλειστό λόγω αργίας, καταγράφοντας κέρδη 1,76% και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του για το 2019, ενώ ομοιόμορφη ήταν η εικόνα που παρουσίασαν τα χρηματιστήρια σε Σανγκάη (0,54%), Χονγκ Κονγκ (0,49%) και Σεούλ (0,58%).