Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 20:11

«Οι πλούσιοι θα πάρουν περισσότερα»: Ανατολή και Νότος αντιδρούν στις προτάσεις για τους κοινοτικούς πόρους

Πιο σκληρή από ποτέ εξελίσσεται η μάχη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, ο οποίος θα είναι πιθανότατα ο πρώτος από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.  Δεν είναι μόνο το ύψος του προϋπολογισμού και η συνεισφορά του κάθε μέλους, που προκαλεί αντιπαραθέσεις, οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων εξελίσσονται επίσης σε μεγάλο αγκάθι. Οι χώρες του Νότου , αλλά και του πρώην ανατολικού μπλοκ, απέρριψαν σήμερα τις προσπάθειες να μπει μαχαίρι στα κεφάλαια, που λαμβάνουν, αλλά και να συνδεθεί η χορήγησή τους με αυστηρούς όρους, φοβούμενες ότι «οι φτωχότεροι θα πάρουν λιγότερα και οι πλουσιότεροι περισσότερα».

Πιο σκληρή από ποτέ εξελίσσεται η μάχη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, ο οποίος θα είναι πιθανότατα ο πρώτος από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.  Δεν είναι μόνο το ύψος του προϋπολογισμού και η συνεισφορά του κάθε μέλους, που προκαλεί αντιπαραθέσεις, οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων εξελίσσονται επίσης σε μεγάλο αγκάθι.

Οι χώρες του Νότου , αλλά και του πρώην ανατολικού μπλοκ, απέρριψαν σήμερα τις προσπάθειες να μπει μαχαίρι στα κεφάλαια, που λαμβάνουν, αλλά και να συνδεθεί η χορήγησή τους με αυστηρούς όρους, φοβούμενες ότι «οι φτωχότεροι θα πάρουν λιγότερα και οι πλουσιότεροι περισσότερα».

Τα κεφάλαια του ταμείου Συνοχής χορηγούνται κυρίως για στήριξη σε επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα ώστε ο Νότος και τα νεότερα μέλη της Ε.Ε. να επιτύχουν την πολυπόθητη σύγκλιση με τις χώρες του πυρήνα. Ωστόσο διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τη Γερμανία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Φινλανδία, που έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της Ε.Ε., προβλέπουν λιγότερα κεφάλαια και συνδεόμενα με προϋποθέσεις, όπως και προκαθορισμό των τομέων, στους οποίους οι επενδύσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν.

«Η πρόταση της Κομισιόν είναι πραγματικά απαράδεκτη για εμάς» δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός σε σύνοδο των Φίλων της Συνοχής. «Η σημερινή Κομισιόν κατέθεσε μία άδικη πρόταση. Αυτή η πρόταση θέλει να περιορίσει τη συνοχή- με άλλα λόγια οι φτωχότεροι να πάρουν λιγότερα και οι πλουσιότεροι περισσότερα» τόνισε από την πλευρά του ο Βίκτορ Όρμπαν.

Η ομάδα των 17 χωρών υπέγραψε διακήρυξη στην οποία ζητεί οι πόροι των ταμείων συνοχής να μείνουν στα ίδια επίπεδα, σε πραγματικούς όρους, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη να μπορούν τα κράτη- μέλη να τα κατευθύνουν όπου εκείνα κρίνουν αναγκαία. Στους 17 συμμετέχουν τα 13 κράτη- μέλη που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. από το 2004 και έπειτα συν οι τέσσερις του Νότου: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. 

Εν τω μεταξύ η Γερμανία κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με αύξηση 100% στην εισφορά της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η προοπτική αυτή ωθεί το Βερολίνο, αλλά και τέσσερα ακόμη πλούσια κράτη- μέλη να προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις στο προσχέδιο του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού. Η μάχη προβλέπεται να είναι πιο σκληρή από ποτέ. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς της γερμανικής κυβέρνησης, που περιήληθαν σε γνώση των Financial Times, η καθαρή εισφορά της Γερμανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό θα εκτιναχθεί από 15 δισ. ευρώ το 2020 σε περισσότερα από 33 δισ. ευρώ το 2027 (τελευταίο έτος του επόμενου προϋπολογισμού). Η Ολλανδία θα δει τη δική της συνεισφορά να αυξάνεται 50%, από λιγότερο από 5 δισ. σε 7,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. 

Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται στη βάση της πρότασης της Κομισίον να αυξηθεί ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός στο 1,11% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που ανοίγει με το Brexit, αλλά και να ενισχυθούν οι δαπάνες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη φύλαξη των συνόρων. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters