Με στόχο την ερχόμενη άνοιξη να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η νέα γραμμή παραγωγής nachos και ταυτόχρονα να δρομολογείται και η δημιουργία δύο επιπλέον γραμμών για πίτες, η El Sabor διατηρεί τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε συζητήσεις για τη δημιουργία μονάδας και εκτός συνόρων.
Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Με στόχο την ερχόμενη άνοιξη να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η νέα γραμμή παραγωγής nachos και ταυτόχρονα να δρομολογείται και η δημιουργία δύο επιπλέον γραμμών για πίτες, η El Sabor διατηρεί τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε συζητήσεις για τη δημιουργία μονάδας και εκτός συνόρων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το επενδυτικό πλάνο που αναμένεται να απορροφήσει συνολικά κεφάλαια 14 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία μίας νέας μονάδας παραγωγής nachos και δύο γραμμών για πίτες, βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης.
Τριπλάσια παραγωγικότητα
Συγκεκριμένα, ήδη έχει εξασφαλιστεί το οικόπεδο πέριξ των υφιστάμενων δομών της εταιρείας, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει και οι παραγγελίες του σχετικού μηχανολογικού εξοπλισμού. Ο στόχος της διοίκησης είναι τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο η νέα γραμμή, που θα τριπλασιάσει την παραγωγική δυνατότητα στα nachos, να έχει τεθεί σε λειτουργία. Τα κεφάλαια που αφορούν αυτήν την επένδυση υπολογίζονται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα αναπτύσσεται και το δεύτερο σκέλος του σχεδιασμού, που αφορά τη δημιουργία γραμμών παραγωγής πιτών τύπου tortillas.
Εδώ το προϋπολογιζόμενο ποσό είναι κατά τι αυξημένο από τις αρχικές προβλέψεις και δύναται να ανέλθει στα 8 εκατ. ευρώ. Επιδίωξη είναι η El Sabor να εισέλθει παραγωγικά και στο κομμάτι των tortillas, εξέλιξη που τοποθετείται από το 2021.
Η διεύρυνση της παραγωγικής ικανότητας αναμένεται, πέρα από τη θωράκιση των ισχυρών εγχώριων μεριδίων, να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εξαγωγική παρουσία της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές συμμετέχουν σήμερα στο 55% του τζίρου της εταιρείας, το σήμα της οποία «ταξιδεύει» σε πάνω 40 χώρες, με την πιο πρόσφατη είσοδο να αφορά την αγορά της Ουκρανίας.
Επίσης, η κινητικότητα που καταγράφεται στις ασιατικές αγορές έχει οδηγήσει την εταιρεία να συζητά με αντιπροσώπους της στη Νότια Κορέα, προκειμένου να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας joint venture, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται και η δημιουργία τοπικής μονάδας παραγωγής. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, αναμένεται από το 2021 και μετά.
Σε εγχώριο επίπεδο, το «στοίχημα» της εταιρείας εξακολουθεί να είναι η είσοδός της στη «μικρή λιανική», στην οποία πραγματοποιείται περί το 55% των πωλήσεων της κατηγορίας.
Στο κομμάτι της εστίασης, το οποίο αποτελεί το 35% του χαρτοφυλακίου της El Sabor, η πορεία κινείται σε σταθερούς ρυθμούς, ενώ στην οργανωμένη λιανική τροφίμων οι επιδόσεις της εταιρείας μεταφράζονται σε ηγετικά μερίδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, στα σούπερ μάρκετ και στην κατηγορία των τσιπς από καλαμπόκι (corn chips category - στοιχεία 2018) η El Sabor εμφανίζει μερίδιο 55,2% σε όγκο, ενώ στην κατηγορία των tortillas το ποσοστό διαμορφώνεται στο 55,3%.
Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
Σχετικά με την πορεία της φετινής χρονιάς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρούνται οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, με τις εκτιμήσεις της διοίκησης να αναμένουν ενίσχυση τζίρου πέραν του 10%, στα 16 εκατ. ευρώ, και διατήρηση της κερδοφορίας στα περσινά επίπεδα.
Σημειώνεται ότι το 2018 η El Sabor εμφάνισε ενισχυμένα έσοδα κατά 14,3%, στα 14,4 εκατ. ευρώ, προ φόρων αποτελέσματα αυξημένα κατά 48,7%, στο 1,8 εκατ. ευρώ, και καθαρά αποτελέσματα εξίσου ανοδικά κατά 49,3%, στο 1,2 εκατ. ευρώ. Να επισημανθεί, ωστόσο, ότι η κερδοφορία του 2017, με την οποία γίνεται η σύγκριση, ήταν επηρεασμένη από τις προβλέψεις των οφειλών της Μαρινόπουλος.
Σημαντικό, επίσης, στοιχείο της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας είναι η περιορισμένη έκθεση σε δανεισμό, με το ποσοστό να διαμορφώνεται σε περίπου 8%, εξέλιξη που της δίνει την ευελιξία να στηρίξει τους αναπτυξιακούς της σχεδιασμούς.