Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2007 11:17

Λύσεις με συναίνεση στη νέα ατζέντα του ασφαλιστικού

ΛΥΣΕΙΣ, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε σύντομο χρόνο, θα επιδιώξει και στο θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

Με τη λογική του εξορθολογισμού, που περιλαμβάνει εκτός του αποχαρακτηρισμού και νέες εντάξεις, η υπουργός προωθεί τα σχέδια της κυβέρνησης για τον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών για το ασφαλιστικό.

Η κ. Πετραλιά συναντάται σήμερα με τα μέλη της επιτροπής για την αναμόρφωση της λίστας των επαγγελμάτων και ειδικοτήτων των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για να δώσει τις σχετικές οδηγίες στη βάση του προγραμματισμού που έχει γίνει.

Παρεμβάσεις

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις, που θα αφορούν ταυτόχρονα νέες εντάξεις και αποχαρακτηρισμούς. Για επικοινωνιακούς λόγους ήδη ανακοινώθηκε ότι με ρύθμιση θεσμικού χαρακτήρα, εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα χιλιάδες υπάλληλοι στο χώρο των ΟΤΑ, που απασχολούνται κυρίως στον τομέα καθαριότητας, αλλά και άλλες ειδικότητες εργαζομένων, όπως απασχολούμενοι σε κοιμητήρια, εργάτες ασφαλτόστρωσης, εκδοροσφαγείς και οι εναερίτες της ΔΕΗ.

Με την απόφαση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα επαγγελματικών κατηγοριών, που αυταπόδεικτα ήταν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και δεν είχαν την αναγνώριση. Ταυτόχρονα δίνεται μια «απάντηση» για τις κυβερνητικές προθέσεις προς τα συνδικάτα, που είχαν σε όλους τους τόνους επισημάνει ότι η επαναξιολόγηση σημαίνει νέες εντάξεις και όχι αποκλεισμούς και ότι επιβάλλεται άμεσα να χαρακτηρισθούν νέα επαγγέλματα και ειδικότητες, αφού η διαδικασία έχει ουσιαστικά «παγώσει» από το 1984 και εκκρεμούν πολλές αιτήσεις.

Εντάξεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τους εργάτες στους δήμους, υπόσχεση για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα έχουν πάρει και οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό και οι τραυματιοφορείς των δημόσιων νοσοκομείων.

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ έχει υποβληθεί ένας κατάλογος με 120 επαγγέλματα, στον οποίο περιλαμβάνονται εκτός από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, όσοι απασχολούνται στους βιολογικούς καθαρισμούς αστικών λυμάτων, το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, εργαζόμενοι σε αντλιοστάσια, αποθηκάριοι και εργάτες φορτοεκφορτωτικών εργασιών, εργαζόμενοι σε ιχθυοκαλλιέργειες, στις μεταφορές, ορυχεία, κατασκευές κ.ά.

Βέβαιο πάντως είναι ότι μετά τις εξελίξεις που δρομολογεί η ένταξη κάποιων νέων κατηγοριών στα ΒΑΕ, θα εγείρουν απαιτήσεις και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, που και αυτοί εκτιμάται ότι θα έπρεπε να είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά και για διαφόρους λόγους αυτό δεν έχει γίνει.

Στον αντίποδα, δηλαδή τους αποχαρακτηρισμούς επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, η υπουργός έχει μιλήσει για ακραίες περιπτώσεις, που από τη μορφή και το χαρακτήρα της απασχόλησης δεν δικαιολογούν το προνόμιο της πρόωρης συνταξιοδότησης, που εξασφαλίζουν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τρεις κατηγορίες

Αυτό, έρχεται να προσαρμοσθεί στο διατυπωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, που δεν έχει διαψευσθεί, ότι το νέο καθεστώς θα προβλέπει το διαχωρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία, στην οποία προβλέπεται να ενταχθούν λιγότερα από 50 επαγγέλματα, θα διατηρήσει το δικαίωμα πλήρους σύνταξης, με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας, όπως ισχύει σήμερα.

Για τη δεύτερη κατηγορία θα ισχύουν ελαστικοί όροι απασχόλησης και ειδικότερα μικρότερα ωράρια, περισσότερα διαλλείματα - ρεπό και λιγότερες υπερωρίες, ενώ για την τρίτη κατηγορία θα υπάρχει μεγαλύτερη επιτήρηση αναφορικά με τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ο επιδιωκόμενος σκοπός για δραστικό περιορισμό θα επιτευχθεί, μέσα από μια κατηγοριοποίηση, που θα εξασφαλίζει για λίγους τα προνόμια που υπάρχουν σήμερα.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Στην προοπτική αυτή έχει αντιδράσει ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στην Επιτροπή κ. Γ. Ρωμανιάς. Σε επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ σημειώνει ότι με βάση τις σκέψεις που έχουν διατυπωθεί σε non-paper που παραδόθηκε στα μέλη της Επιτροπής, προκύπτει ότι η προτεινόμενη διάκριση της υπαγωγής στα ΒΑΕ σε τρεις βαθμίδες σημαίνει, κατ' ουσίαν, ότι, οι δύο βαθμίδες θα «εκδιωχθούν» από τον κατάλογο των ΒΑΕ, αφού δεν θα ισχύει για τους υπαγόμενους σ' αυτές τις βαθμίδες η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, που αποτελεί το βασικό εννοιολογικό στοιχείο του θεσμού των ΒΑΕ. Αντιδράσεις έχουν διατυπωθεί και από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η Επιτροπή, η μεγάλη πλειοψηφία των 700.000 περίπου απασχολουμένων που απασχολείται σήμερα σε 537 επαγγέλματα και ειδικότητες που είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ, θα χάσουν τα προνόμιά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πέντε έως επτά χρόνια εργασίας επιπλέον, μείωση 50 έως 200 ευρώ στις αποδοχές και μείωση μέχρι και 11% στη σύνταξη. Τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάμψει με τη μεταβατική περίοδο της ρύθμισης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η περίπτωση να ισχύσει το νέο καθεστώς αποκλειστικά για τους νεοεισερχόμενους.

Συνάντηση με τον ΥΠΟΙΟ

Θέματα που αφορούν γενικότερα στο ασφαλιστικό, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης με τη νέα υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο κ. Αλογοσκούφης στο πνεύμα των δηλώσεων που έκανε πρόσφατα, με βάση τις οποίες το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θα έχει τον πρώτο λόγο στα καυτά θέματα του ασφαλιστικού, ενημέρωσε την κα Πετραλιά για την κατάσταση, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ