Η αβεβαιότητα αναφορικά με την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας που έκανε για άλλη μία φορά την εμφάνισή της, περιέβαλαν με ανασφάλεια του επενδυτές σε όλο τον κόσμο, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed.
Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Η αβεβαιότητα αναφορικά με την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας που έκανε για άλλη μία φορά την εμφάνισή της, περιέβαλαν με ανασφάλεια του επενδυτές σε όλο τον κόσμο, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα ο Ντόναλντ Τραμπ εμμένει στην απαίτηση η Κίνα να εισάγει αμερικανικά γεωργικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων το χρόνο, όταν προ εμπορικού πολέμου η αξία των κινεζικών εισαγωγών ήταν λιγότερες κατά το ήμισυ.
Παράλληλα Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το πρώτο μέρος της εμπορικής συμφωνίας δεν θα είναι έτοιμο πριν από τη συνάντηση Τραμπ – Σι, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού τον επόμενο μήνα.
Η Fed δεν επιφύλασσε καμία έκπληξη και προχώρησε στην 3η μείωση επιτοκίων μέσα στο 2019, διαμορφώνοντάς τα στο 1,75%.
Πριν την ανακοίνωση της Fed η Wall Street κινούταν μεταξύ κερδών και απωλειών στον απόηχο των ικανοποιητικών στοιχειών για το ΑΕΠ των ΗΠΑ (έτρεξε με ρυθμό 1,9% το γ΄ τρίμηνο) και την αγορά εργασίας τον Οκτώβριο (125.000 νέες θέσεις εργασίας), ενώ μετά την ανακοίνωση και οι 3 βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες πέρασαν σε θετικό έδαφος.
Στην Ευρώπη η επανέναρξη των συζητήσεων για συγχώνευση του ομίλου Fiat με τον όμιλο Peugeot ευεργέτησε τις μετοχές τους (κέρδη 9,53% και 4,53% αντίστοιχα), δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας από απώλειες 0,42%, ωστόσο βοήθησε τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να βγάλει χλιαρή αντίδραση κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,08%.
Η μετοχή της Deutsche Bank (βουτιά 7,93%) τράβηξε τον τραπεζικό κλάδο προς τα κάτω κατά 1,67%, μετά τις ζημιές 832 εκατ. ευρώ κατά το γ΄ τρίμηνο του 2019, παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των Standard Chartered και Credit Suisse για το ίδιο διάστημα.
Με απώλειες 0,23% και 0,15% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο αντίστοιχα, κέρδη 0,34% και 0,45% σημείωσαν Λονδίνο και Παρίσι.
Στην Ασία τα κυριότερα χρηματιστήρια κινήθηκαν σχεδόν σε κοινό παρονομαστή καταγράφοντας απώλειες 0,57% στο Τόκιο, 0,50% στη Σανγκάη, 0,44% στο Χονγκ Κονγκ και 0,59% στη Σεούλ.