Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 09:05

Τα σενάρια των τραπεζών για τη μείωση των χρεώσεων

Συστήματα ανάλογα με εκείνα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών ετοιμάζονται να μελετήσουν οι τράπεζες για να λύσουν τον δύσκολο γρίφο της μείωσης των χρεώσεων, θέμα για το οποίο δεσμεύτηκαν στη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Το παρασκήνιο της συνάντησης και τα σενάρια, που μπαίνουν επί τάπητος. 

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Συστήματα ανάλογα με εκείνα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών ετοιμάζονται να μελετήσουν οι τράπεζες για να λύσουν τον δύσκολο γρίφο της μείωσης των χρεώσεων, θέμα για το οποίο δεσμεύτηκαν στη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, εκτός από την αύξηση των προμηθειών, οι πρωτοβουλίες για το ιδιωτικό χρέος, το σχέδιο «Ηρακλής» και η κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου.

Η μείωση των προμηθειών δεν αποτελεί εύκολο θέμα για τις τράπεζες, κατ' αρχήν διότι έχουν ανάγκη από έσοδα και κατά δεύτερον διότι ένα σημαντικό κομμάτι των χρεώσεων είναι ανελαστικές. Οι περισσότερες χρεώσεις αφορούν διατραπεζικές συναλλαγές και πάνω σε αυτές τα πιστωτικά ιδρύματα χτίζουν περαιτέρω τα τιμολόγιά τους.

Αναζητώντας λοιπόν οι τράπεζες την αντιστοιχία με τις άλλες ευρωπαϊκές θα μελετήσουν, όπως όλα δείχνουν, διαφοροποίηση των προμηθειών σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, όπως γίνεται στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες, αλλά και σε κάποιες εγχώριες, όπου οι φοιτητές διατηρούν μηδενικές προμήθειες, όπου οι αγρότες θα έχουν διαφορετικά τιμολόγια, όπου θα διαμορφωθούν σπονδυλωτά τιμολόγια και θα ευνοείται το μεγάλο πλήθος των ψηφιακών συναλλαγών.

«Δεν δικαιολογούνται»

«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εξαγγελθείσα αύξηση χρεώσεων από την πλευρά των τραπεζών σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πασχίζει να στρέψει τον κόσμο προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Άλλωστε η περαιτέρω ψηφιοποίηση και η μείωση των καταστημάτων των τραπεζών αποτελούν μέγα ζητούμενο και για τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων και για τους θεσμούς.

Οι τραπεζίτες, λοιπόν, παρά το γεγονός πως έχουν ανάγκη τα παρεμπίπτοντα έσοδα που προκύπτουν από τις υψηλές προμήθειες, υποσχέθηκαν πως θα δουν εκ νέου την τιμολογιακή πολιτική σε μια άλλη βάση, δίνοντας κίνητρα με τη σειρά τους για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκαν να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤ Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Bασίλης Ψάλτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη.