Πάνω που οι βασικοί δείκτες στην Αθήνα προσέγγισαν επίπεδα με στατιστική βαρύτητα, οι εξελίξεις στο διεθνές πεδίο προκάλεσαν διάθεση φυγής από το ρίσκο και οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης δεν είδαν θετικό πρόσημο στη μεταβολή τους.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Πάνω που οι βασικοί δείκτες στην Αθήνα προσέγγισαν επίπεδα με στατιστική βαρύτητα, οι εξελίξεις στο διεθνές πεδίο προκάλεσαν διάθεση φυγής από το ρίσκο και οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης δεν είδαν θετικό πρόσημο στη μεταβολή τους.
Στην Αθήνα ωστόσο δεν είχε ο μέσος όρος τον συντονισμό στην μεταβλητότητα που εμφάνιζαν οι αγορές σε Παρίσι Μαδρίτη Μιλάνο. Το διάγραμμα του ΓΔ υπογράμμιζε την ανεξαρτησία της αγοράς και σε καθοδική σύνοδο. Το “παράδοξο” ήταν πως οι απώλειες των βασικών δεικτών εμφανιζόντουσαν παράλληλα με τα κέρδη, έστω και μικρά, του Τραπεζικού δείκτη.
Σήμερα την αλλαγή της διάθεσης έναντι των μετοχών που ξεκίνησε από χθες στις ΗΠΑ περιγράφει επιγραμματικά ο Tohru Sasaki της JPMorgan σε έκθεση που εμφανίζει τα αίτια για ένα ράλι στο Nikkei. "Οι τριβές για το εμπόριο λόγω των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται να εισέρχονται σε μια περίοδο εκεχειρίας, μια μη-συμφωνία για το Brexit φαίνεται όλο και πιο πιθανό πως θα αποφευχθεί και η στάση των ΗΠΑ ενάντια στην Τουρκία φαίνεται να έχει μαλακώσει".
Ο ΓΔ χθες, μετά από ένα αδύναμο τίναγμα, πέρασε μετά τις 11:40 και ως τις 15:50 κάτω από τις 870 μονάδες και κινήθηκε πλάγια με κατώτερο ζώνης τις 866,7. “Ειδοποιώντας” για τη σκληρότητα της οροφής για τους αγοραίους στις 870 μονάδες. Αυτή αποδείχθηκε “βούτυρο” μετά τις 16:45 ως και τις δημοπρασίες αφού με επιπλέον τζίρο 35 εκατ. ευρώ το κλείσιμο ορίστηκε στις 873,13.
Όπως είναι γνωστό μια υπέρβαση αντίστασης ή ένα σπάσιμο στήριξης απαιτεί επιβεβαίωση άνω της μιας συνόδου. Για αυτό αναφέραμε την σκληρότητα των 870 μονάδων που ξεπεράστηκε την Τρίτη θριαμβευτικά, αλλά την Τετάρτη, πριν την τελευταία ώρα, δεν υπήρξε καν προσπάθεια επαναπροσέγγισης. Ανάλογα ίσχυσαν και για τον 25άρη αφού φάνηκε ότι δεν χρειάστηκε να χτυπήσει τις 2176 για να ξεκινήσει η διόρθωση που εμφανίστηκε επίσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο φέτος.
Το θετικό που συνηγορεί στην εκτίμηση πως θα είναι βραχύβια η καθοδική δυναμική σχετίζεται με τους ρυθμούς συναλλαγών. Στις 15:30 ο ΓΔ ξεκουραζόταν επί ώρα στις 868,5 με μεταβολή της τάξης του -0,6% οι αγορές του ευρώ εμφάνιζαν πλέον όλες απώλειες και αρκετές μεγαλύτερες από εδώ. Ο τζίρος είχε “ιδρώσει” για να περάσει οριακά τα 27 εκατ. ευρώ Εκτινάχθηκε στην ανοδική φάση.
Στις ΗΠΑ σειρά αποτελεσμάτων ειδοποιούσε για επιβράδυνση στην ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο. Αλλά το ανοδικό ξεκίνημα εκεί, έδειξε πως η πρόοδος που φαινόταν πως υπάρχει στη διαμάχη του εμπορίου υπερκάλυπτε την ανησυχία από τις προβλέψεις μεγάλων εισηγμένων για μειωμένα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο.
Ο Τραπεζικός Δείκτης με δυο πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 11 εμφανίζει κέρδη στον Οκτώβρη +2,80% και φαίνεται πως στους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους μόνο τον Αύγουστο σημείωσε απώλειες (-5,58%) και στους υπόλοιπους εννέα κέρδη. Έτσι κατάφερε χθες να φθάσει στις 853,47 και να κλείσει εκεί με αποτέλεσμα να εμφανίσει υψηλό σε βάθος 14 μηνών.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2018 ο Τραπεζικός δείκτης συσσώρευε μεταξύ των 830 και 866 μονάδων στην πτώση του από τιμές κοντά στις 1040 τον Μάιο του 2018. Αυτή τον άφησε φέτος στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου στις 363,5 μονάδες και από τον Φεβρουάριο σκαρφαλώνει ως σήμερα έχοντας ανέβει 490 μονάδες.
Σήμερα η κατάσταση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά μετά τα κέρδη στην Wall Street και την ανάκαμψη των δεικτών στην Ευρώπη προς το τέλος των χθεσινής συνόδου είναι ευχάριστη για τις μετοχικές αξίες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Αφότου οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα εταιρικά αποτελέσματα, η Wall Street κινήθηκε ανοδικά. Μέχρι χθες όμως, τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνολικά ήταν καλύτερα των αναμενομένων. Από τις 118 εταιρείες του S&P 500 που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα, το 81% έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη FactSet. Κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Caterpillar μοιράζοντας ανησυχία στην έναρξη της συνόδου.
Έτσι στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,17% ή 45,85 μονάδων στις 26.833,95, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 3.004,52 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 8.117,79 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+1,7%) και Travelers (+1,5%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-3,5%) και American Express (-1,8%).
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,76%.
ΕΥΡΩΠΗ
Του Γιάννη Παγκαλιά
Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση κινήθηκαν τα χρηματιστήρια, σε μία συνεδρίαση που πρωταγωνίστησε το Brexit και η έλλειψη σαφήνειας αναφορικά με τη μετάθεση της καταλυτικής ημερομηνίας για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., σε συνδυασμό με τα εταιρικά αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο του 2018.
Στη Wall Street το αρχικό μούδιασμα της συνεδρίασης από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Boeing και της Caterpillar, υποχώρησε γρήγορα, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στις αμερικανικές μετοχές.
Παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα δεικτοβαρών μετοχών όπως της Boeing, οι επιδόσεις των αμερικανικών εταιρειών για το προηγούμενο τρίμηνο είναι αρκούντως ικανοποιητικές.
Από το 19% των εταιρειών οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον δείκτη S&P 500, το 80% εξ αυτών έχουν ανακοινώσει καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο.
Η κατασκευάστρια ημιαγωγών Texas Instruments έθεσε υπό πίεση τον τεχνολογικό κλάδο σε όλον τον κόσμο, τόσο από τα αποτελέσματά της για το προηγούμενο τρίμηνο που ήταν κατώτερα των προσδοκιών, όσο και για τη γενναία υποβάθμιση των προβλέψεών της για το τρέχον τρίμηνο.
Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600, παρά την αβεβαιότητα του Brexit, έμεινε αλώβητος, κλείνοντας με κέρδη 0,11% στις 395,03 μονάδες.
Απτόητο έμεινε και το Λονδίνο, σημειώνοντας άνοδο 0,67%, όπως και η Φρανκφούρτη (0,34%).
Αντίθετα, το χρηματιστήριο του Παρισιού επηρεάσθηκε από την υποχώρηση σε χαμηλό 4,5 χρόνων του δείκτη για το επιχειρηματικό κλίμα στη μεταποίηση, υποχωρώντας οριακά 0,08%.
Απώλειες 0,60% κατέγραψε το Μιλάνο, καθώς το θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2020 έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα της Ε.Ε. και της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο τεχνολογικός κλάδος έκλεισε 0,48% χαμηλότερα, υπό το βάρος των μετοχών των κατασκευαστριών ημιαγωγών.
Στην Ασία, πέραν του χρηματιστηρίου του Τόκιο που ενισχύθηκε 0,34%, επικράτησαν οι ρευστοποιήσεις. Η LG Display, εκ των βασικοτέρων προμηθευτών της Apple, ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενομένου απώλειες για το προηγούμενο τρίμηνο, εντείνοντας τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου.
ΧΑ
Φρένο στην άνοδο με οριακή πτώση και αξιόλογο τζίρο
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 867,28, (με πτωτικό χάσμα 0,86 της μονάδας από το κλείσιμο της προηγούμενης 873,50), κατευθύνθηκαν νευρικά προς την εγγραφή του ανώτερου για τον ΓΔ στις 11:07. Οδηγώντας τον στο επίπεδο των 873,47 μονάδων από 874,82 την Τρίτη. Η εγγραφή του κατώτερου για το μέσο όρο ήρθε στις 16:57 και ήταν στο επίπεδο 866,71 μονάδων από 866,95 την προηγούμενη σύνοδο.
Μετά το πρώτο τέταρτο, ξεκίνησε μια κλιμακούμενη άνοδος κατακόρυφης κλίσης και εμφανίστηκε το μέγιστο σε 20 λεπτά αλλά αυτή τη δυναμική γρήγορα τη διαδέχθηκε πτωτική με εξίσου κατακόρυφη κλίση για να καταλήξει σε πλάγια κίνηση μεταξύ 867 και 870 μονάδων. Ο ΓΔ έφθασε ενδοσυνεδριακά οριακά κάτω από τις 870 μονάδες, αλλά τις ξεπέρασε στις 15:50 και δεν ήταν αδύναμος. Αφού υποχώρησε ως τις 869 χτύπησε σε αυτό το επίπεδο και εκτινάχθηκε μετά στις 872. Από την ώρα που ξεκίνησε η διαδικασία των δημοπρασιών ο ΓΔ ξεπέρασε άλλη μια μέρα τη σκληρή οροφή (τις 870 μονάδες) που όριζαν οι επιφυλακτικοί εγχώριοι αναλυτές, κλείνοντας στις 873,13.
Οι εναλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση των τραπεζικών μετοχών, από τις 14:00 ως το κλείσιμο, καθόρισαν την τιμή του μέσου όρου. Η ζήτηση ήταν ισχυρή για αυτές από τις 16:45, ως το πέρας των δημοπρασιών. Ο δείκτης τους υποχρεώθηκε να περάσει μια φορά οριακά πάνω από τις 838 μονάδες, με μέγιστο μέρας στις 853,47. Στις δημοπρασίες υπήρξε εκτίναξη της ζήτησης, που πέρασε τον δείκτη των τραπεζών από τις 848,85 στις 853,47 όπου και έκλεισε. Με αποτέλεσμα, η δυναμική την Τετάρτη 23/10 να διατηρήσει για τρίτη σύνοδο στη σειρά τον ΓΔ μετά από μήνες ψηλότερα από το χάσμα που σχηματίστηκε στη δεύτερη σύνοδο του Οκτώβρη (άνοιγμα και μέγιστο στις 856,58) με βάση το κατώτερο στην πρώτη (861,01). Άρα αυτό το χάσμα έγινε εμπόδιο που ξεπεράστηκε και στήριξη στις μέρες των πιέσεων.
Ήταν τελικά μεικτή η κίνηση του ΓΔ με τον χρόνο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό πεδίο σε όλο το διάστημα με σημαντικότερες τις κινήσεις που έγιναν στο δεύτερο μέρος με εκτίναξη τιμών και τζίρου την τελευταία ώρα.
Στις πρώτες θέσεις των blue chip εκτός Τραπεζών που συνέβαλλαν στην άνοδο με βάση τη μεταβολή (άνω του +0,5%) οι ΑΔΜΗΕ +1,19%, ΤΙΤC +1,08%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,75%, ΟΤΕ +0,67%, και ΜΟΗ +0,46%. Οι τράπεζες είχαν ανοδική τελική εικόνα. O Δείκτης τους με ελάχιστο οριακά άνω των 838 μονάδων κατέληξε στις 853,47 από 847,36 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,69%.
Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν οι ΕΕΕ -1,97%, ΒΙΟ -1,59%, ΔΕΗ -1,35%, ΦΡΛΚ -1,11%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,09% και ΕΛΠΕ -0,95%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου έγινε θετικά αισθητή. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,887 από 58,067 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 25,034 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΟΤΕ ΕΤΕ ΑΛΦΑ και ΛΑΜΔΑ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης κατά 2-3 μονάδες και με μεταβολή 2 μονάδες βάσης, η απόδοση από 1,29% κατέληξε στο 1,27%.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,69%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,07 από +1,42%, την ΕΤΕ στο +1,95% από +3,64%, ΕΥΡΩΒ -0,56% από -0,22% και την ΠΕΙΡ στο +0,59% από +0,46%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,60% από +1,49% την προηγούμενη σύνοδο.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 19) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 6) και δυο ΛΑΜΔΑ ΜΠΕΛΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,04% οδηγήθηκε στις 873,13 από 873,50 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2163,66 από 2168,85 με μεταβολή -0,24%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,250 από 83,178 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 25,034 από 23,415 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 43,282 από 54,566 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,551 από 2,502 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 42 από 63, των καθοδικών 56 από 44 και 30 από 22 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Επιστροφή στις αισιόδοξες προσδοκίες μέσω Τραπεζών
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας με κυριαρχία των σειρών Νοεμβρίου, οι επενδυτές ώθησαν χαμηλότερα κατά 5,19 μονάδες την τιμή του FTSE25. Το μέγιστο στις 2166,97 μονάδες εμφανίστηκε στις 11:07, ενώ ακολούθησε στις 12:30 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2147,61. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2159,72. Το κλείσιμο στις 2163,66 από 2168,85 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,24% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,630 από 11,849 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Νοεμβρίου που κυριάρχησε διαμορφώθηκε στα 1221 συμβόλαια με ανώτερο τις 2168,50, κατώτερο τις 2147,25 και τελευταίες πράξεις στις 2164,25 από 2158,25 μονάδες. Ενώ άλλαξαν χέρια επίσης 62 λήξης Δεκεμβρίου. Για τη νέα κυρίαρχη σειρά Νοεμβρίου άφησαν ανοιχτά 14809 ΣΜΕ. Για τη σειρά Δεκεμβρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 97.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά υποχώρησε. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 21 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 μονάδες ως τις 2250. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 80 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 μονάδες ως τις 2200. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 34 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Δεκεμβρίου) ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.
Η σύνοδος της Τετάρτης από αίτια που παρήγαγαν οι εξελίξεις την Τρίτη στο εξωτερικό και για λόγους στατιστικούς από τις συναλλαγές στο δεύτερο εξάμηνο, ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα πτωτική. Τη διαφορά έκαναν οι Τράπεζες που θα κέρδη τους στο τέλος ελαχιστοποίησαν τις απώλειες των βασικών δεικτών. Η ανοδική δυναμική που απόκτησαν κυριάρχησε από την ώρα που συμμετείχαν οι διαχειριστές του δολαρίου που αντιλήφθηκαν ως οι αγορές θα γύριζαν ανοδικά στη Wall Street επηρεάζοντας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που είχαν το χρόνο να ενσωματώσουν την αισιοδοξία των επενδυτών στις ΗΠΑ. Δεν είναι συνεπώς τυχαίο πως σε αρκετά από τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών αναφέρθηκαν στις Τραπεζικές μετοχές και τις προοπτικές τους.
Η Beta Sec ειδοποίησε: “Ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, ενόψει της οριστικοποίησης του σχεδίου ‘Ηρακλής’ και της υποχώρησης σε ιστορικά χαμηλά της απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ωστόσο, η προσέγγιση των υψηλών του Ιουλίου μπορεί να φέρει κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Να σημειωθεί πως ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στο εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής”.
Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ εμφάνισε τις τεχνικές εκτιμήσεις της για τα Τραπεζικά blue chip:
Σύμφωνα τα ημερήσια διαγράμματά τους εκτιμούν ότι η ΑΛΦΑ +1,07% έχει βρεθεί σε επίπεδα (1,799 ευρώ) που στηρίζουν τις “long” προσδοκίες με “stop” σε αυτές αν η τιμή περάσει κάτω από τα 1,50 ευρώ και ενδιάμεσες στηρίξεις στα 1,74, 1,62 και 1,53 ευρώ, Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,50 ευρώ, θα ανοίξει την “καταπακτή” προς τα 1,47 – 1,40 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,83 – 1,86 και 2,00 – 2,10 ευρώ.
Σε ημερήσιο “long” και η Εθνική (2,934 ευρώ), με “stop” τα 2,36 ευρώ και πρώτες στηρίξεις στα 2,73 και 2,59 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2,36 ευρώ, θα αυξήσει την “ολισθηρότητα” στην κίνηση προς τα 2,23, 2,00 και 1,84 ευρώ. Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να δείχνουν ισχυρότεροι, οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,97 – 3,00 και 3,37 ευρώ.
Για την Eurobank (0,888 ευρώ) το ημερήσιο “stop long” στα 0,82 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 0,86. Κλείσιμο χαμηλότερα των 0,82 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 0,76 και 0,65 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 0,94 – 0,97 και 1,00 ευρώ.
Σε ημερήσιο “short” παραμένει ο τίτλος της Πειραιώς (3,082 ευρώ), με το “stop” να ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 3,084 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 3,28 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 2,95 και 2,80 ευρώ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ:
“Η συντήρηση του καλού διεθνούς κλίματος και αυτή τη βδομάδα, σε συνδυασμό με την θετική ειδησεογραφία του εσωτερικού, συνέβαλαν στην διατήρηση του ανοδικού momentum στην Ελληνική Αγορά.
Η σταθερή αποκλιμάκωση των 10ετων ομολόγων, η έγκριση του σχεδίου “Ηρακλής” από την Commission, αλλά και η αισιοδοξία του Επενδυτικού Κοινού για τις εξελίξεις σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο και το “Brexit”, παρά τα όποια “κολλήματα”, απέβησαν καταλυτικά για την πρόσφατη ανοδική κίνηση.
Όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρασκευής από τον Οίκο Standard & Poor’s, φαίνεται πως η Αγορά προεξοφλεί μια αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, από “Β+” σε “ΒΒ-“. Οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο Οίκος για να αναβαθμίσει το Ελληνικό αξιόχρεο στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση, ήταν η εφαρμογή μιας μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών, μείωση των “κόκκινων” δανείων των Τραπεζών και η ολική άρση των “capital controls”, δικαιολογώντας μια ενδεχόμενη αναβάθμιση.
Ο Γενικός δείκτης βρέθηκε για ακόμη μια φορά στην “διακεκαυμένη ζώνη” των 877 - 880 μονάδων, μετά από μια αναιμική κίνηση, λόγω τζίρου και έντασης. Παρόλα αυτά, η τάση παραμένει ανοδική, με τα επίπεδα των 880 και 900 μονάδων να παραμένουν προς το παρόν ανυπέρβλητα.
Προαπαιτούμενο της διαγραμματικής βελτίωσης, παραμένει η κατοχύρωση των 880 μονάδων βραχυπρόθεσμα, ενώ η υπέρβαση των 900 θα σημάνει την μεσοπρόθεσμη ανοδική διαφυγή, με προϋπόθεση την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας που το τελευταίο διάστημα παραμένει χαμηλή.
Στον αντίποδα, η κοντινή στήριξη των 863 μονάδων διατηρεί την βραχυπρόθεσμη τάση ανοδική, ενώ οι 850 μονάδες παραμένουν το πιο ισχυρό τασικό “ανάχωμα” της Αγοράς.
Την σκυτάλη για ακόμη μια φορά φαίνεται να παίρνουν οι Τραπεζικοί τίτλοι με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει νέα υψηλά 12 μηνών, ξεπερνώντας το μετεκλογικό υψηλό της 8ης Ιουλίου. Την υπέρβαση προς το παρόν κάνουν η ΕΤΕ και η ΑΛΦΑ, οι οποίες “νίκησαν” τις σημαντικές αντιστάσεις στα 2,80 και 1,75 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ παραμένουν “μουδιασμένες” χαμηλότερα των αντιστάσεών τους στα 0,9 και 3,17 ευρώ. Στήριξη στον δείκτη Τραπεζών αποτελούν οι 830 και 800 μονάδες, ενώ σε περίπτωση διατήρησης της ανοδικής τάσης, ο ΔΤΡ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κρίσιμη κατά το παρελθόν αντίσταση των 900 μονάδων.
Παρά τις όποιες προκλήσεις, οι Διεθνείς Αγορές εμφανίζουν μια ανθεκτικότητα, υποβοηθώντας και την Ελληνική Αγορά να συντηρεί την ανοδικότητά της. Οι Ξένες Αγορές παραμένουν ο οδηγός του Χ.Α., με την καλή εικόνα τους να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δική του.
Η διατήρηση του καλού κλίματος, σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον Οίκο S&P, δύναται να οδηγήσει την Αγορά ψηλότερα των 880 μονάδων. Το ζητούμενο, δηλαδή η υπέρβαση των 900 μονάδων, θα χρειαστεί την ενεργοποίηση περισσότερων χαρτοφυλακίων, διοχετεύοντας την ρευστότητά τους στο σύνολο της Αγοράς, με σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας”.
Σήμερα
Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη 24/10, καθώς τα εταιρικά κέρδη και η κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία βοήθησαν να αυξηθεί η διάθεση για ρίσκο, αν και τα πισωγυρίσματα στη διαμάχη για το εμπόριο και οι αβεβαιότητες σχετικά με το Brexit ήταν αρκετές για να περιορίσουν μια πιο αποφασιστική στροφή προς τις μετοχικές αξίες.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας προχώρησε +0,4%, ενώ στις 8:15 δική μας ώρα ήταν στο +0,23%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,66% σε ετήσια κορυφή και στις 8:15 δική μας ώρα κερδίζει +0,59%. Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο +0,5% ενώ στις 8:15 δική μας ώρα ενισχύονται +0,40%, όταν ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,1% ενώ στις 8:15 δική μας ώρα υποχωρεί -0,02%.
Η Νότια Κορέα παρουσίασε νωρίτερα ανάπτυξη τρίτου τριμήνου ελαφρώς χαμηλότερη από τις προσδοκίες, ενώ μια ιδιωτική έρευνα έδειξε ότι η δραστηριότητα των ιαπωνικών εργοστασίων συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα τριών ετών, επηρεασμένη από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και τις εμπορικές τριβές.
Οι κινεζικές μετοχές ανοίχτηκαν υψηλότερα με τον δείκτη των blue-chip στη Σαγκάη να αυξάνεται κατά 0,37% ενώ στις 8:15 δική μας ώρα υποχωρεί -0,22%.
Την όρεξη για ανάληψη κινδύνου βοήθησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπ που αποφάσισε να ακυρώσει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στην Τουρκία, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία ήταν πλέον μόνιμη.
"Οι τριβές για το εμπόριο λόγω των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται να εισέρχονται σε μια περίοδο εκεχειρίας, μια μη-συμφωνία για το Brexit φαίνεται όλο και πιο πιθανό πως θα αποφευχθεί και η στάση των ΗΠΑ ενάντια στην Τουρκία φαίνεται να έχει μαλακώσει". Ανέφερε ο αναλυτής της JPMorgan, Tohru Sasaki σε έκθεση που εμφανίζει τα αίτια για ένα ράλι στο Nikkei. Η JPMorgan αναμένει τα κέρδη στον ιαπωνικό δείκτη να επεκταθούν στο τέλος του έτους και να οδηγήσουν ψηλότερα το χρηματιστήριο οι αγορές ιδίων μετοχών.
Στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Dow και Nasdaq πρόσθεσαν 0,2% το καθένα, ενώ το S & P 500 κέρδισε 0,3%. Οι μετοχές της Telsa σημείωσαν άνοδο 21% μετά την λήξη των κανονικών συναλλαγών, μετά από ένα κέρδος έκπληξη κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Νωρίτερα, οι μετοχές των αμερικανικών γιγάντων Boeing Co και της Caterpillar Inc έφτασαν κατά περίπου 1% υψηλότερα, παρά τις μεγάλες απώλειες κερδών.