Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2006 12:05

Θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους

Ανοδικά κινείται ο γενικός δείκτης του Χ.Α. από την αρχή της συνεδρίασης, της πρώτης του 2006. Αυτή την ώρα (11:56) ενισχύεται κατά 0,38% έχοντας φθάσει τις 3.677,96 μονάδες.

Ο τζίρος έχει διαμορφωθεί στα 18,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει πακέτα.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν η ATEbank (3,57%), η Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ (2,93%) και η Cosmote (1,70%).

«Με αισιοδοξία και θετικές προσδοκίες ξεκινά το 2006 για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Η πρώτη συνεδρίαση για το νέο έτος δεν αναμένεται να προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις, και ίσως να είναι και υποτονική λόγω της ημέρας», αναφέρει η Euroxx στο πρωινό της σχόλιο.

«Ενδιαφέρον και πάλι παρουσιάζει το αν η μικρότερη κεφαλαιοποίηση θα εδραιώσει τα κέρδη της και θα συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο δυναμισμό που επέδειξε τον τελευταίο μήνα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύι η νέα κλαδοποίηση των εισηγμένων τίτλων αλλά και οι νέοι δείκτες όπως αυτοί διαμορφώνονται μετά την κατάταξη των εταιρειών σε κλάδους βάσει του μοντέλου Ιndustry Classification Benchmark(ICB).

Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα κατάταξης και αποτελείται από 10 κατηγορίες (Industries), 18 υπερκλάδους (Super Sectors), 39 κλάδους (Sectors) και 104 υποκλάδους.

Η οικονομική δραστηριότητα μίας εταιρείας προσδιορίζεται από την πηγή των εσόδων της ή από την πηγή από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων. Η κύρια πηγή πληροφόρησης για την κατάταξη των εταιρειών είναι οι πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις τους.

Η κατάταξη των εταιρειών πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση (Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο).

Ετσι, με βάση τα παραπάνω, από σήμερα ισχύουν οι ακόλουθοι κλαδικοί δείκτες (όλοι FTSE/ASE στο εξής):

Πετρελαίου & Αερίου, Χημικών, Πρώτων Υλών, Κατασκευών & Υλικών, Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσιών, Τροφίμων & Ποτών, Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων, Υγείας, Εμπορίου, Μέσων Ενημέρωσης, Ταξιδιών & Αναψυχής, Τηλεπικοινωνιών, Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, Τραπεζών, Ασφαλειών, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Τεχνολογίας.

Τιμή εκκίνησης όλων των κλαδικών δεικτών είναι οι 5.000 μονάδες.

Τέλος, από σήμερα ξεκινά και ο νέος FTSE/ASE International δείκτης ο οποίος θα περιλαμβάνει 73 τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που πληρούν τα κριτήρια της Επιτροπής Δεικτών FTSE.