Την πρώτη θέση σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, με 12,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, καταλαμβάνει η Ελλάδα στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, γνωστό ως σχέδιο Γιούνκερ.
Την πρώτη θέση σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, με 12,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, καταλαμβάνει η Ελλάδα στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, γνωστό ως σχέδιο Γιούνκερ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οκτωβρίου του 2019, οι πρώτες χώρες, κατά σειρά ύψους επενδύσεων που κινητοποίησε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία.
Τα παραδείγματα έργων του σχεδίου Γιούνκερ κυμαίνονται από πανευρωπαϊκές υποδομές φόρτισης υψηλής ταχύτητας για ηλεκτρικά οχήματα έως μια εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων τροφίμων στη Ρουμανία ή η εργασιακή επανένταξη πρώην στρατιωτικών στις Κάτω Χώρες. Σε ενημερωτικά δελτία ανά χώρα και ανά κλάδο παρέχεται πιο λεπτομερής επισκόπηση, καθώς και περαιτέρω παραδείγματα έργων.
Όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, το σχέδιο Γιούνκερ συνέβαλε αποφασιστικά στην τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην ΕΕ. Οι επενδύσεις του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) του σχεδίου Γιούνκερ έχουν αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ΕΕ κατά 0,9 % και έχουν δημιουργήσει 1,1 εκατομμύριο πρόσθετες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.
Έως το 2022, το σχέδιο Γιούνκερ θα έχει αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,8 % και θα έχει δημιουργήσει 1,7 εκατομμύριο επιπλέον θέσεις εργασίας. Αυτοί είναι οι πλέον πρόσφατοι υπολογισμοί του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) και του τμήματος οικονομικών του ομίλου ΕΤΕπ, βάσει συμφωνιών χρηματοδότησης που εγκρίθηκαν έως το τέλος Ιουνίου 2019.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «επιτύχαμε τον αρχικό μας στόχο: να επιστρέψει η Ευρώπη σε σταθερή ανάπτυξη και να δώσουμε ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έως το 2022, το σχέδιο Γιούνκερ θα έχει δημιουργήσει 1,7 εκατομμύριο επιπλέον θέσεις εργασίας στην αγορά εργασίας της ΕΕ και θα έχει αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,8 %. Πάντοτε έλεγα ότι το σχέδιο δεν αποτελούσε πανάκεια. Όμως μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι περισσότερες από ένα εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις έλαβαν χρηματοδότηση στην οποία δεν είχαν πρόσβαση πριν».
Από την πλευρά του ο Γίρκι Κάταϊνεν, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, τόνισε πως «από τότε που ξεκίνησαν τα πρώτα έργα το 2015 διανύσαμε πολύ δρόμο. Σήμερα, η ευρωπαϊκή οικονομία ξαναμπαίνει σε σταθερή τροχιά, και το επενδυτικό σχέδιο θα έχει διαρκή αντίκτυπο. Τα έργα που έχουν λάβει χρηματοδότηση μέχρι τώρα ωφελούν περισσότερο από ένα εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις και συμβάλλουν στη μετάβαση σε μια κυκλική και βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις
Εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο που είχε το σχέδιο Γιούνκερ για την απασχόληση και την αύξηση του ΑΕΠ, θα έχει επίσης μακροπρόθεσμο μακροοικονομικό αντίκτυπο στην ΕΕ. Έως το 2037, οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ θα έχουν δημιουργήσει 1 εκατομμύριο επιπλέον θέσεις εργασίας και θα έχουν αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,2 %.
Η βελτίωση της συνδεσιμότητας και η αύξηση της παραγωγικότητας που προκύπτουν από τα έργα που στηρίζονται από το σχέδιο Γιούνκερ συμβάλλουν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της Ευρώπης σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Τόνωση των επενδύσεων και στήριξη των ΜΜΕ
Έως τον Οκτώβριο του 2019, το σχέδιο Γιούνκερ προβλέπεται να κινητοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 439,4 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ Περισσότερες από ένα εκατομμύριο νεοφυείς και μικρές επιχειρήσεις αναμένεται τώρα να ωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.
Το 70% περίπου των επενδύσεων που αναμένεται να κινητοποιηθούν προέρχεται από ιδιωτικούς πόρους, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο Γιούνκερ εκπλήρωσε και τον στόχο της κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων.
Εκτός από τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων και νέων τεχνολογιών, το σχέδιο Γιούνκερ έχει στηρίξει και άλλους στόχους της ΕΕ, όπως η πολιτική για το κλίμα, η κοινωνική πολιτική και η πολιτική μεταφορών.
Όπως σημειώνεται, χάρη στο σχέδιο Γιούνκερ:
naftemporiki.gr