Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της BHP Billiton και της Woodside Petroleum Ltd., μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την εισήγηση της UBS AG προς τους επενδυτές να προτιμήσουν μετοχές μεταλλουργικών εταιρειών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific – εκτός της Ιαπωνίας – σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 309,24 μονάδςε στις 11:25' π.μ. στο Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 0,2% τις δύο προηγούμενες ημέρες. Οι μετοχές των εταιρειών με υλικά, όπως της ΒHP Billiton αναρριχήθηκαν 1,3% ως κλάδος, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη στον περιφερειακό δείκτη.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,3%, οδεύοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα και τη Μαλαισία. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές της Ιαπωνίας και της Κίνας, λόγω εορτής.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex σημείωνε άνοδο 1,2%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των λοιπών ασιατικών δεικτών. Ο δείκτης ανέκαμψε χθες μετά τις μεγαλύτερες απώλειες που σημείωσε σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο μηνών, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την οικονομική της πολιτική έναντι της Κίνας. Οι μετοχές της Advanced Semiconductor Engineering Inc. οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των εταιρειών που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Κίνα.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times κέρδιζε 0,5%, μετά την κυβερνητική έκθεση η οποία έδειξε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις μερίδας οικονομικών αναλυτών το τέταρτο τρίμηνο. Οι μετοχές της United Overseas Bank Ltd. οδηγούσαν την άνοδο.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Κospi υποχώρησε 0,6% από τα επίπεδρα ρεκόρ. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Hyundai Motor Co., μετά την αναρρίχηση του εθνικού νομίσματος της χώρας, ουόν, στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 1,2%, φθάνοντας στα 61,04 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη στις 30 Δεκεμβρίου, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 13 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα το πετρέλαιο, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, βρισκόταν στα 61,33 δολ. το βαρέλι.