Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 20:03

Διαλειτουργικότητα των μητρώων

Τη διαλειτουργικότητα του μητρώου της ΑΑΔΕ με τα μητρώα των δήμων της χώρας ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο των ενεργειών του για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τη διαλειτουργικότητα του μητρώου της ΑΑΔΕ με τα μητρώα των δήμων της χώρας ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο των ενεργειών του για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο. Αυτό θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να δίνει κατ’ επανάληψη και σε όλα τα τμήματα του δήμου του τα προσωπικά του στοιχεία, καθώς αυτά θα αντλούνται αυτόματα από τους αρμόδιους μέσω του μητρώου της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Δηλαδή, οι πιστοποιημένοι υπάλληλοι των δήμων θα αναζητούν τα στοιχεία του πολίτη είτε εισάγοντας μόνο το ΑΦΜ είτε μόνο τον ΑΔΤ είτε μόνο το ονοματεπώνυμό του. Τα στοιχεία αντλούνται από το Μητρώο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ.

Σκοπός αυτής της διαλειτουργικότητας είναι η ταυτοποίηση των πολιτών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ Α’ βαθμού «Μόνον άπαξ», σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και χωρίς ταλαιπωρία για τον συναλλασσόμενο πολίτη.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, η διαδικασία αυτή θα συντελείται μέσω του GovHUB (πρόκειται για τον Κόμβο Πιστοποίησης και Αυθεντικοποίησης Στελεχών των Δήμων), το οποίο θα παρέχει τα μη φορολογικά δεδομένα σε όλους ανεξαιρέτως τους δήμους της χώρας καθώς και στα νομικά τους πρόσωπα. Έτσι, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των ΟΤΑ Α’ βαθμού και της ΚΕΔΕ. Η άντληση των στοιχείων θα πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣ.

Πρόκειται για μια υπηρεσία διαλειτουργικότητας μεταξύ των μητρώων του κεντρικού κράτους, που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες από τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, εξασφαλίζοντας πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, θα επιφέρει εξορθολογισμό στη ροή των εσόδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσει αποτελεσματικότερα τον ρόλο διασφαλίζοντας τη δίκαιη κατανομή των βαρών.