Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2006 16:15

Εγκρίθηκε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των παγετόπληκτων αγροτών

Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η με αρ. 244930/3.1.2006 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομίας-Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία ενέκρινε ολόκληρο το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων-αποζημιώσεων στους παγετόπληκτους αγρότες, (FROST), του ΠΣΕΑ των οποίων το φυτικό, πάγιο και έγγειο κεφάλαιο καταστράφηκε από τους παγετούς του Φεβρουαρίου του 2004.

Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος.

Όπως είπε ο κ. Μπασιάκος, είχε προηγηθεί συστηματική παρέμβαση και συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση των ενισχύσεων-αποζημιώσεων σε περιοχές της χώρας που θα εξαιρούντο με βάση τα αρχικά στοιχεία που είχαν υποβληθεί από την πρώτη κατάθεση της 4/3/2004, δηλαδή προεκλογικά, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ακολουθούν σχετικές οδηγίες του ΕΛ.ΓΑ και οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη μηχανογραφική επεξεργασία και τη σταδιακή κοινοποίηση των πορισμάτων. Εντός 20 ημερών δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί να ασκήσουν ενστάσεις κατά των πορισμάτων εκτίμησης.

Μετά το πέρας του 20ήμερου θα αρχίσει η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων για την απώλεια παραγωγής του 2004, εντός του Φεβρουαρίου του 2006.

Όπως επισης διευκρίνισε ο υπουργός, τα έξοδα της δαπάνης ανασύστασης των καλλιεργειών και της συμπληρωματικής ενίσχυσης για την απώλεια της παραγωγής των επόμενων ετών, θα καταβληθούν μετά τη διαπίστωση της αποκατάστασης των ζημιών ύστερα από έλεγχο των γεωπόνων του ΕΛ.ΓΑ.