Τα διφορούμενα μηνύματα από τις εξελίξεις από το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο, οδήγησαν σε διφορούμενες τάσεις στα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εν μέσω ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο του 2019.
Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]
Τα διφορούμενα μηνύματα από τις εξελίξεις από το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο, οδήγησαν σε διφορούμενες τάσεις στα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εν μέσω ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο του 2019.
Η ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. που πλέον αρχίζει να δείχνει σίγουρη ήταν τα καλά νέα της ημέρας.
Τα κακά ήταν η έγκριση τεσσάρων μέτρων από τον Λευκό Οίκο που σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ και στην έκδοση από τον Καναδά της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei, με το Πεκίνο να δηλώνει πως αν ψηφισθούν νόμοι θα απαντήσει με αντίμετρα.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη σε συνδυασμό με την υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τους τελευταίους 7 μήνες, συγκράτησαν τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street που την Τρίτη φλέρταραν με νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ.
Στην Ευρώπη από την άλλη τα γεγονότα ενώ θα προμήνυαν μία συνεδρίαση χωρίς αντιξοότητες, συνέβη το αντίθετο.
Πέραν του Brexit, υπήρξε το άλμα 14,5% των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, αλλά και η έγκριση του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2020.
Ωστόσο ο Euro STOXX 600 απώλεσε 0,14% και έπεσε από τα υψηλά από τον Μάιο του 2018, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας διέπρεψε σημειώνοντας κέρδη 1,53%.
Οι μετοχές των κατασκευαστριών αυτοκινήτων οδήγησε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου 0,32% και 0,28%, ενώ απώλειες 0,61% και 0,09% κατέγραψαν Λονδίνο και Παρίσι.
Το θετικό κλίμα στη Wall Street της Τρίτης μεταδόθηκε στις ασιατικές αγορές, με τις ιαπωνικές μετοχές να συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις και το χρηματιστήριο του Τόκιο να σκαρφαλώνει σε υψηλό 10 μηνών, κλείνοντας 1,20% υψηλότερα.
Πιο ήπια κέρδη 0,62% παρουσίασε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με αυτό της Σεούλ να κινείται λίγο πιο ψηλά (0,71%), μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας για 2η φορά σε διάστημα 3 μηνών στο 1,25%.
Για 2η διαδοχική συνεδρίαση οι κινεζικές μετοχές δεν ακολούθησαν την ανοδική τάση, με το χρηματιστήριο της Σανγκάης να υποχωρεί 0,41%.